Serier | Guides

Redaktionen anbefaler: De 10 bedste animationsserier

Af
Daniel Lindekilde Engberg
13. september 2023
Bedste animationsserier
Foto: Disney+

Del artikel

Animationsgenren spænder bredt og er trods sit rygte ikke kun for børn. Her er vores bud på 10 af de bedste animationsserier.

I lang tid havde animationsgenren et ufortjent ry af kun at være for børn. De, der vover sig ud i de mange animationsfilm og -serier, bliver dog belønnet med fantastiske universer og historier, der kan underholde alle aldre på mesterlig manér.

Her er vores bud på de 10 bedste animationsserier. De japanske animeserier er ikke med i denne omgang, da der er så mange gode at vælge mellem, at de får deres helt egen liste inden længe.

1. Avatar: The Last Airbender
2. The Simpsons
3. South Park
4. BoJack Horseman
5. Rick and Morty
6. Arcane
7. Batman: The Animated Series
8. Futurama
9. Spawn
10. Star Wars: The Clone Wars

1. Avatar: The Last Airbender

I en verden, hvor de fire elementer ild, vand, jord og luft kan betvinges af mennesker, drager den 12-årige avatar Aang, der har den enestående evne til at betvinge alle fire elementer, ud på en rejse for at oprette balance i en verden, hvor en 100 år lang krig hærger.

Serien er en perfekt blanding af komik, action, karakterdrama, og så byder den på en utrolig fantasifuld verden med en dragende mytologi, fantastisk musik og skarp animation.

Folkemord, imperialisme, systematisk undertrykkelse, brug af propaganda i krigsførelse og filosofiske spørgsmål om skæbne og fri vilje er måske ikke noget, man forbinder med en børneserie. Alligevel kommer de under fantastisk behandling på en måde, der er tilgængelig for både børn og voksne.

Avatar: The Last Airbender kan ses på SkyShowtime og Viaplay.

2. The Simpsons

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-09-13/thesimpsons_3101_bobbyitscoldoutside_sc1102avidcolorcor_a7b424e6.jpeg
Foto: Disney+

The Simpsons var en af bannerførerne for animation som voksenunderholdning, og dens indflydelse på komiske animationsserier er ikke til at komme udenom.

Den har alt, man kan forlange fra en komedieserie. Alt fra simple jokes med mesterlig udførsel til satiriske elementer, der skildrer livet i USA. Den er slet og ret, som Mr. Burns ville sige, ”excellent”.

Når en serie har kørt i 34 sæsoner med over 750 afsnit, er der utvivlsomt op- og nedture, men når The Simpsons er på sit bedste, er den svært at toppe.

The Simpsons kan ses på Disney+.

3. South Park

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-16/featuredimage-974.jpg
Foto: PLUTO TV

At en så hårdtslående satire skulle kunne udspringe fra en kortfilm med små papudskæringer, var nok noget, de færreste havde forestillet sig, men nu står vi altså her 26 år senere.

De fire drenges eskapader i den titulære flække af en bjergby er blevet legendariske i alt deres absurditet og overdrevenhed. Ingen i offentlighedens søgelys kan føle sig sikre, når først intromelodien har sunget sin sang.

Med en produktionstid på kun én uge er hvert afsnit topaktuelt og klar til at gøre grin med de nyeste hændelser og bevægelser i samfundet rundt omkring i verden.

South Park kan ses på Viaplay og Pluto TV.

4. BoJack Horseman

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-09-12/bjhepi102-stills_14.jpg
Foto: Netflix

Netflix' originalserie om den afdankede skuespiller, der glider meningsløst gennem tilværelsen i håbet om en hurtig løsning på alle sine problemer, er en af de bedste serier, streamingtjenesten nogensinde har produceret.

BoJack Horseman har altid været god til at holde sig relevant i forhold til sociale bevægelser, der ofte bliver behandlet med et godt skud humor.

Selv om serien er sjov, er det i dens afbildning af depression, at BoJack Horseman virkelig hæver niveauet. For til trods for, at hovedpersonen er en hest, er det en af de mest menneskelige serier, som findes.

BoJack Horseman kan ses på Netflix.

5. Rick and Morty

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-09-12/ram_408_still-02-international-medium.png
Foto: HBO Max

Når det skal være både skørt, absurd og sjovt, er det bare at tage med på et af videnskabsmanden Rick og hans barnebarn Mortys vanvittige eventyr.

Serien bugner af kreativitet, og man ved aldrig, hvad der kommer til at ske i løbet af et afsnit. Om det så er en patetisk observation fra Jerry eller en beruset tirade fra Rick, så bliver det i hvert fald sjovt.

Rick and Morty bruger også sin præmis om multiverset som et tveægget sværd. På den ene side bruges det til at vise alt mellem himmel og jord for en komisk effekt, og på den anden side indarbejder de temaer som fx eksistentialisme.

Rick and Morty kan ses på HBO Max.

6. Arcane

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-09-13/sisters2.jpg
Foto: Netflix

Hvis du ikke interesserer dig en dyt for videospil, så lad dig ikke blive skræmt væk af, at Arcane er baseret på multiplayerspillet League of Legends.

Arcane præsenterer en fantastisk verden, hvor universets historie har lige så meget dybde som karaktererne. Klassesamfund, krig og videnskabens dualitet kan gøre lige så meget godt som ondt, og de temaer flettes ind i en personlig fortælling fortalt på en stor skala.

Særligt seriens visuelle udtryk fortjener stor ros. Den blander 2D- og 3D-animation, og det er ofte som at se kunstmalerier i bevægelse. Det giver en unik oplevelse, der er svær at finde andre steder.

Arcane kan ses på Netflix.

7. Batman: The Animated Series

Få titler har haft så stor indflydelse på portrætteringen af Gothams mørke ridder som Batman: The Animated Series fra 1992.

Håndtegnet på sort papir og med en art deco-stil bliver man omsvøbt af den mørke nat, hvor forbrydernes største fjende træder ud af skyggerne klar til kamp. Selv om serien primært er markedsført til børn, har den en mere voksen tone og behandling af temaer, som kun et lidt ældre publikum kan værdsætte fuldstændigt.

Selv introen skiller sig ud fra mængden. Titlen bliver aldrig vist, for du ved godt, hvad det er. Det er Batman.

Batman: The Animated Series kan skrivende stund ikke ses i Danmark.

8. Futurama

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-07-03/futurama_7acv21_submerged_1b552564f0f8484e6a852e2f50a123292ae7b9f4.jpg
Foto: Disney+

Velkommen til år 3000, hvor alt er teknologisk avanceret, men menneskerne stadig er nogle simple væsner.

Det er en kærlighed til science fiction-genren og til videnskab generelt, som gør Futurama til en forholdsvis klog serie. Det er heller ikke mærkeligt, når forfatterholdet bag tilsammen besidder flere Ph.D.- og kandidatuddannelser inden for videnskabelige felter.

De fleste jokes er ’dumme’, men der er sjovt nok så meget intelligens bag, at de kun kan være lavet af kloge personer.

Futurama kan ses på Disney+.

9. Spawn

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-09-12/spawn-hbo.jpg
Foto: HBO Max

Hvis der er én serie på denne liste, der i den grad er for voksne, er det Spawn fra 1997.

Den tidligere soldat Al Simmons, der blev bragt tilbage til live for at lede helvedes hær, tager ingen fanger i denne HBO-serie. Her kæmper dæmonen for at bevare resterne af sin menneskelighed i en verden, hvor godhed er svær at få øje på.

Seriens tone og temaer er lige så mørke som papiret, den er tegnet på, og den hviler mageligt i sin afbildning af blod, sex, stoffer og vulgært sprog.

Spawn kan ses på HBO Max.

10. Star Wars: The Clone Wars

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-09-12/clone-wars.jpeg
Foto: Disney+

Det er ikke den første serie, der bærer navnet, men klart den, der har haft størst medvind og indflydelse på Star Wars-universet.

Placeret mellem filmene Attack of the Clones og Revenge of the Sith, følger vi den lange klonkrig, hvor Star Wars også får udvidet sin mytologi og får fortalt nogle virkelig gode historier på sine egne præmisser.

Som serien skrider frem, bliver den mere og mere voksen i sin tone. Det er nærmest, som om serien bliver voksen sammen med de børn, den i første omgang var lavet til.

Star Wars: The Clone Wars kan ses på Disney+.

Del artikel

Andre Serier | Guides