Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Ahsoka' kommer lovende fra start

Af
Daniel Lindekilde Engberg
22. august 2023
Ahsoka anmeldelse
Rosario Dawson som Ahsoka Tano i 'Ahsoka' / Foto: Lucasfilm Ltd./Disney+

Del artikel

Star Wars-universet fortsætter derudaf med sin nu femte liveaction-serie og introducerer, hvad der kan ende med at blive en af de mere interessante skurke, Star Wars længe har produceret.

Ahsoka

Streamingtjeneste: Disney+
Premieredato: 23. august
Genre: Action, adventure, sci-fi, drama
Instruktør: Dave Filoni m.fl.
Manuskriptforfatter: Dave Filoni (showrunner)
Medvirkende: Rosario Dawson, Natasha Liu Bordizzo, Ray Stevenson, Ivanna Sakhno, Mary Elizabeth Winstead, David Tennant, Lars Mikkelsen m.fl.
Land: USA
Antal afsnit: 8 (anmeldelsen er baseret på de 2 første afsnit)

George Lucas' egen padawan Dave Filoni fortsætter med at udvide Star Wars-universet på den lille skærm, noget der i det store hele (indtil videre i hvert fald) er gået bedre end den nye trilogi af film vi fik. Her er fokus fuldt ud på et af hans hjertebørn, Ahsoka.

Vi følger den tidligere Jedi padawan Ahsoka Tano (Roasrio Dawson), der gjorde sin liveaction debut i The Mandalorian sæson to, men har en rig historie i de animerede serier The Clone Wars og Rebels. Rygter florerer at resterne af det Galaktiske Imperie arbejder på at bringe mesterstrategen Storadmiral Thrawn (Lars Mikkelsen) tilbage til at samle de tilbageværende kræfter Imperiet har og starte krigen på ny.

Ved hjælp af et gammelt kort, som på en eller anden vis har Thrawns lokation, vil Ahsoka stoppe fjenden fra at få deres nye leder tilbage, og måske redde en gammel ven i samme ombæring. Det er naturligvis ikke så ligetil da resterne af Imperiet fortsat har mange ressourcer og kraftfulde allierede herunder to mørke skikkelser, der er bekendte med brug af kraften.

Ahsoka kan ikke klare det alene, og søger støtte fra en del velkendte venner, hvor det ikke er alle der er lige glade for at skulle hjælpe hende.

Sæson 5 af ’Rebels’

Når der srkives en del velkendte venner, så menes der alle de karakterer vi blev introduceret for i den animerede serie Rebels. Ahsoka kan på mange måder ses som en femte sæson af Rebels. Selv om det ikke er nødvendigt at have set den animerede serie, så vil der være huller i nogle af karakterernes forhistorier og motivationer, som kan føles lidt mangelfulde.

Eksempelvis mandalorianeren Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo) har modtaget træning af Ahsoka til at blive en jedi, eller i hvert fald i at bruge lysværd og kraften. Grunden til dette står lidt uklart, for både igennem hele Rebels, og som de også nævner i denne serie, så er Sabine ikke ligefrem padawan materiale, og er ret svag i kraften (hvis hun overhovedet kan gøre brug af den).

Det har under alle omstændigheder skabt en kløft mellem de to, og vil være en af plottrådene der tydeligvis vil være stort fokus på i denne serie. Når det ikke umiddelbart giver mening at Sabine skal have den form for træning, så føles det mest som en mærkelig undskyldning for at der kan være noget drama mellem vores helte på denne rejse.

Rosario Dawson leverer fortsat en god præstation kvinden, der igennem stort set hele sit liv er blevet formet af krig og kamp. Der er noget stoisk over hende, som Sabine alligevel formår at rokke en smule ved. Natasha Liu Bordizzo bruger det meste af tiden med at veksle mellem at surmule og være en karl smart-type, hvis personlighed bringer minder om Captain Marvel. Det er både karakteren og skuespilleren bedre tjent uden. Forhåbentlig kommer der flere nuancer i de følgende afsnit, ellers kommer Sabine til at fremstå som en irriterende karikatur.

Simpelt at forstå, men langsomt bygget op

Fortællingen i Ahsoka er meget simpelt bygget op, og meget let at følge med i. Det er tydeligt, at der er en rød tråd, som går igennem sæsonen. Der kommer formodentlig ikke til at være det store i enkeltstående afsnit, der fortæller sin egen lille historie som man kender det fra tidligere Star Wars-serier.

Når det er sagt, så kan man allerede på de to første afsnit få fornemmelsen af, at tiden bliver strækket lidt ud. Spilletiden for afsnittene i disse serier er dog så varierende, at det ikke er til at sige definitivt endnu hvor stort et problem det bliver.

En lovende start

Der er nogle ting, som stikker mere ud end andre og som bliver interessant at følge. Det bliver selvfølgelig fedt at se Lars Mikkelsen fuldt ud inkarnere Thrawn, som han også gav sin stemme til i den animerede Rebels. To af de nye skurke Baylan Skoll (Ray Stevenson, der desværre er afgået ved døden) og Shin Hati (Ivanna Sakhno) har mulighed for at blive to af seriens store højdepunkter.

Skoll er en tidligere jedi, der tydeligvis er forfaldet til mørket, men han besidder ikke den karikerede ondskab, man er blevet vant til at forvente hos faldne jedis. Hans og lærlingens rejse bliver spændende at følge, og selv hvis det ender med ikke at munde ud i det store, så giver Stevensons præstation alene noget tyngde til Skoll.

Ahsoka leverer en lovende start med sine to første afsnit, og man kan kun håbe, at der bliver bygget ordentlig videre på det over de kommende seks afsnit, som sæsonen varer.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste