Serier | Guides

Stærke emner: 5 serier der får dig til at tænke

AfIsabella Lisberg
17. december 2020
Foto: Unorthodox/Anika Molnar/Netflix

Del artikel

Holder du også serier, der gør dig klogere?


Andre gange leder du måske efter en serie, hvor du bliver holdt til ilden og sidder yderst på sofakanten af bare spænding. Hvis du leder efter en serie, der gør dig klogere og på underholdene vis giver dig viden, du måske ikke vidste, du manglede, så er du kommet til det rette sted. Her er samlet 5 serier om stærke emner, der gjorde os klogere.

I May Destroy You


Streamingtjeneste: HBO Nordic
Genre: Drama

En fantastisk lille perle, som er blevet en smule overset i Danmark. I May Destroy You er skabt af Michaela Coel, som også selv spiller hovedrollen.

Serien tager udgangspunkt i hendes egne erfaringer med seksuelle overgreb. På både alvorlig, men også humoristisk vis, stiller serien spørgsmålstegn ved mange aspekter og perspektiver af sex og samtykke.

Serien formår at få seeren til at genoverveje, om man har oplevet lignede overgreb eller i virkeligheden selv været overgrebsmand/kvinden, bevidst eller ubevidst.

The Undoing


Streamingtjeneste: HBO Nordic
Genre: Drama, Mystisk, Krimi

Serien er måske den mest ventede og hypede af slagsen i 2020, med god grund. Vores egen danske instruktør Susanne Bier formår at skabe en fantastisk lærestreg.

Desuden, så ser vi Hugh Grant i en helt anden rolle end normalt, hvilket i sig selv er et kig værd. Det er næsten umuligt at forklare, hvordan The Undoing belærer os på næsten usynlig vis uden at hinte massivt til slutningen.

Så er vil du være spoiler-free, så hop videre til næste serie, og læs ikke videre i afsnittet her. Med en disclaimer på plads så skal vi kigge nærmere på begrebet ”bekræftigelsesbias”, som er tendensen til at se ting, som man på forhånd opfatter dem.

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er årets mest sete serier på Netflix i 2020

Det er et begreb lig ”Kærlighed gør blind”. Lige præcis dette begreb snyder os gang på gang i seks nerveflossende afsnit, hvor din opfattelse af ”who’s dun it” skifter igen og igen. I virkeligheden ligger sandheden lige for næsen af dig.

Unorthodox


Streamingtjeneste: Netflix
Genre: Drama

En stærk lille sag på fire afsnit af cirka en times varighed, som indeholder en fremragende præstation af den unge skuespillerinde Shira Haas.

Karakteren Esty, som Shira Haas portrætterer, flygter fra en religiøs subkultur i New York. Det ultraortodokse jødiske samfund, som Etsy er vokset op i, lever efter ældgamle religiøse regler, som forhindrer kvinder i at individualisere sig, synge, uddanne sig og meget mere.

LÆS OGSÅ: Her er årets mest sete serier på HBO Nordic

Et samfund og subkultur af den kaliber er sjælendt set, hvis ikke man leder målrettet efter den, og omstændighederne er grufulde. Et lærerigt og følsomt indblik ind i en verden, man ikke anerkender eksisterer, men bliver opslugt af at ville forstå. På papiret lyder et brud med en jødisk ortodoks subkultur ikke så super sexet, men det er det i den grad.

Unbelievable


Streamingtjeneste: Netflix
Genre: Drama, Krimi

En barsk miniserie, der også omhandler voldtægt og overgreb, dog men en anden vinkel.

Unbelievables hovedperson Marie Adler (Kaitlyn Dever) er blevet udsat for en voldtægt, og da hun forsøger at anmelde det til politiet bliver hun mødt med mistro, og det vi på godt gammelt dansk kalder victim blaiming.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 2020-udgaven af 'The Stand' er fin – hvis ikke du har set den fra 1994

Sideløbende følger vi de kvindelige efterforskere Grace Rasmussen og Karen Duvall, der illustrerer, hvordan man bør møde et offer for voldtægt. Samtidig er der det klassiske katten efter musen spil i gang, da voldtægtsforbryderen skal findes, inden han slår til igen. En enorm vigtig serie.

After Life, sæson 1+2


Streamingtjeneste: Netflix
Genre: Komedie, Drama

En rørende, smuk og sjov fortælling om det at miste. Komikeren Ricky Gervais gør det eminent som den sørgende enkemand Tony Johnson, der pludseligt mister sin kone.

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er de 5 bedste serier fra 2020

After Life er et indsigtsfuldt lille vindue ind til en sørgende mands inderste. Simultan er den fyldt med varme, humor og omfavnelse. Sorg er en svær størrelse, da vi alle oplever den forskelligt og ofte flygter fra den. Sammen med Ricky Gervais lærer vi, at den er kommet for at blive, og så er spørgsmålet, hvordan vi lever med den. Sorg og smerter serveret med lunefuld latter, en enestående kombination. Essentiel for alle.

Del artikel

Læs mere omNetflixHBO Nordic

Andre Serier | Guides