Serier | Nyheder

Dystopi og lukket samfund: Elsker du serier som The Handmaid's Tale, vil du (sikkert) også elske Partisan

AfTrine Jerichau Roslev
19. august 2020
Elisabeth Moss som June Osborne i 'The Handmaid's Tale'
Foto: HBO Max

Del artikel

Vil du se en serie, der minder om The Handmaid's Tale? Så er den nye Viaplay Original-serie Partisan et godt bud.


Elisabeth Moss som June Osborne i 'The Handmaid's Tale'
Foto: HBO Max

Som et samfund i samfundet i USA eksisterer det totalitære Gilead styret af mænd (Kommandører) og Gud i serien The Handmaid's Tale på HBO Nordic. En virus har gjort mange af verdens kvinder ufrugtbare, og fødselskurven er stærkt fallende. Derfor har lederne af Gilead tvangsplaceret frugtbare kvinder som Tjenerinder i Kommandørernes hjem.

De frugtbare kvinder må ikke læse, skrive, tale med egne ord ... de må sådan set ikke andet, end hvad Kommandørerne beordrer dem til at gøre. Disse ordrer inkluderer eksempelvis et rituelt samleje med Kommandøren én gang om måneden, indtil Tjenerinden er gravid. Derefter skal hun føde barnet til Kommandøren og hans hustru for dernæst at blive flyttet til et nyt Kommandør-hjem.

LÆS OGSÅ: Nye serier på Viaplay og andre streamingtjenester

Mange af Tjenerinderne er blevet revet væk fra deres familier, og de har ingen mulighed for at komme kontakt med dem fra Gilead. En dødsstraf eller en tur til Kolonierne venter dem, der forsøger at flygte, men straffene afholder ikke alle kvinder fra at prøve. Især seriens hovedperson, Offred (navnet skifter, hver gang hun får ny Kommandant), har modet til at gøre oprør.

Partisan minder om The Handmaid's Tale


The Handmaid's Tale Partisan

Den, der kradser, hedder Johnny. En nyansat lastbilchauffør, som har sat sig for at opklare, hvad der foregår bag samfundets stålhegn. Hans første opgave som chauffør er at bringe to unge søstre til samfundet – mod deres vilje. I Jordnäre skal de bo hos samfundets leder, Kent, og hans kone, hvor de skal følge husets regler og ikke have kontakt med verden udenfor.

LÆS OGSÅ: Månedens anbefalinger: Belgisk krimi, superhelte og et sympatisk gensyn

Snart bliver de to piger indlemmet i en gruppe af unge mænd og kvinder, som følger et stramt, fysisk træningsprogram. Som seere bliver vi hurtigt vidner til, at samfundets læge holder øje med deres fysiske tilstand. Johnny skal snart opdage, at de er styret af andet og mere end deres træner, og at hans mørke hudfarve bliver et iltert samtaleemne for samfundets ledelse.

Fares Fares spiller hovedrollen


PartisanThe Handmaid's TaleAfdeling QWestworldRogue One: A Star Wars Story

Som seriens kreative producer har han sammen med blandt andre Amir Chamdin (Dröm, Hassel) skrevet manuskriptet. Fares Fares spiller tilmed hovedrollen som Johnny. Karakteren Kent spilles af Johan Rheborg, som alle svenskere kender for mindst én af de mange, mange svenske serier, han har medvirket i, bl.a. Solsidan, Fire nuancer af brunt og Cleo.

LÆS OGSÅ: Interview med Fares Fares om Partisan

Den ene af de to piger, som Johnny kører til Jordnäre, finder sig i lige så lidt som Offred fra The Handmaid's Tale. Den unge kvinde spilles af Sofia Karemyr (Elsk mig). Derudover medvirker Anna Björk, Kola Krauze og Rafael Pettersson, som vi i Danmark kender for deres medvirken i den dansk-svenske krimiserie Broen.

Viaplay havde premiere på de to første afsnit af Partisan den 16. august 2020. Serien består af i alt fem afsnit.

LÆS OGSÅ: Podcast-anmeldelse af Lovecraft Country

Del artikel

Andre Serier | Nyheder