Serier | Nyheder

'The Mandalorian': 10 referencer til den originale Star Wars-trilogi

AfFreddy E. Silva
12. november 2020
Foto: The Mandalorian/Disney+

Del artikel

Har du lagt mærke til dem? Referencerne fra The Mandalorian til Star Wars-filmene?


The Mandalorian

Serieskaber Jon Favreau (bl.a. fra Avengers og Spider-Man) er livslang fan af filmene, og en af seriens store styrker er netop den kærlighed, som Favreau har til det originale materiale.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'The Mandalorian' er muligvis mit bedste gensyn med Star Wars-universet siden de oprindelige film

Derfor kommer det ikke som nogen overraskelse, at serien er spækket med referencer til især den originale trilogi. Nogle af referencerne er meget åbenlyse. Andre er mere subtile. Her er Vi Elsker Seriers bud på ti referencer, som kan være med til at begejstre fans.

Baby Yoda, der ikke er Yoda.


Alle på internettet døbte ham straks 'Baby Yoda', hvilket resulterede i, at utallige fans stillede spørgsmålet: Var det Yoda, som Mando havde fundet? Var det Luke Skywalkers læremester fra The Empire Strikes Back og Return of the Jedi, hvis barndom vi nu ville få lov at opleve?

De fleste lagde dog slutteligt to og to sammen, da The Mandalorian jo naturligvis foregår lige EFTER Return of the Jedi. Selvsamme film, hvor Yoda dør af alderdom i en alder af små 900 år.

LÆS OGSÅ: Kraften er stærk i The Mandalorian sæson 2. Se den lige nu på Disney+

Til gengæld er det et faktum, at Yodas mystiske race – ganske atypisk – hverken har navn eller oprindelsesplanet i Star Wars-universet. Derved kan vi spændt afvente, om Jon Favreau endelig belyser den side af Star Wars-sagaen, eventuelt ved at lade Mando søge barnets oprindelse hen over de næste par sæsoner. Vi krydser fingre.

"No disintegrations"


The Empire Strikes Back

På et tidspunkt beslutter Darth Vader at hyre dusørjægere til hjælp, da Solo og Falken er lidt for glatte. Blandt disse dusørjægere møder vi for første gang også Star Wars-historiens originale mandalorianer, Boba Fett. Under briefingen af opgaven kræver Vader, at dusørjægerne fanger Solo og kompagni i live, hvorefter han specifikt peger på Boba Fett og understreger: "No disintegrations".

LÆS OGSÅ: Hør podcasten: Holder 'The Mandalorian'

Efter den scene og helt frem til Return of the Jedi, hvor Fett ryger ned i gabet på sandmonsteret Sarlacc'en, oplever vi aldrig Fett opløse nogen. Det har Jon Favreau bidt mærke i, så i The Mandalorian introduceres vi for den frygtede mandalorianske riffel, der med et enkelt skud forvandler sine ofre til støv.

Veteranen fra Endor


Deadpool

Som bekendt foregår det slag i sidste halvdel af Return of the Jedi. Den imperialske tilstedeværelse på Endor rådede blandt andet over krigsmaskinerne kaldet AT-ST (All Terrain Scout Transport) – nøjagtigt hvad Mando og Cara konfronterer i The Mandalorian.

LÆS OGSÅ: Rå gangstere eller artige sygeplejeelever?: Nye serier og sæsoner på Viaplay, TV 2 PLAY, C More, Disney+ og Paramount+ i november

Man fornemmer, at dette møde ikke er helt tilfældigt, siden Cara introduceres i selvsamme episode, hvor hun og Mando skal bekæmpe en sådan AT-ST. Hendes militære ekspertise fra en guerilla-krig, hvor AT-ST'er var hverdagskost, giver af samme årsag episoden mere kulør, troværdighed samt en reference, der får det til at gibbe hos de fleste fans.

Kuiil og hans fæller


The Empire Strikes Back

Alligevel har nogle måske bemærket, at Kuiil (Nick Nolte fra bl.a. 48 Timer) faktisk er en ugnaught. Han introduceres som Mandos nye ven, der først hjælper med at finde og sidenhen beskytte baby'en.

LÆS OGSÅ: 5 serieklassikere, der burde være pensum for enhver serienørd

Ud over hans fængende motto 'jeg har talt', nævner han også, hvor træt han er af at arbejde for andre. Den bemærkning henviser delvist til en del af den skrevne canon, der fortæller hvorledes mange ugnaughts blev solgt til slaveri men også til de mange år, hvor flere klaner arbejdede i frihed i Cloud City.

IG-model droide


Empire Strikes Back

Nogle af os lærte ham og hans navn at kende fra 80'ernes overflod af Star Wars-legetøjsfigurer. Andre kender ham fra enten tegneserier, computerspil eller brætspil med Star Wars-tema, hvor han ofte figurerer blandt velrenommerede dusørjægere.

LÆS OGSÅ: Den sjove, den vigtige og den danske: 3 fantastiske serier du skal se i 2020!

Men på samme måde, som man støder på diverse R2-modeller i filmene, så har det virket sært, at vi ikke så flere IG-modeller. Men det får vi så nu: IG-11, der måske har en lidt komisk rolle i The Mandalorian, er dog alligevel af samme dødelige design som IG-88 og er åbenbart også endt som dusørjæger i vores galakse langt, langt borte.

Carbon-freeze


Mange husker Boba Fett's mindeværdige citat, som han udbryder, da Vader får den fikse idé at ville fryse Luke ned for at levere ham til Kejseren i hjælpeløs tilstand. Men for ikke at risikere at skade den unge jedi, skal metoden jo lige testes først.

Fett accepterer modvilligt at lade sit bytte, Han Solo, agere forsøgskanin, og det hele forløber alligevel problemfrit: Solo overlever nedfrysningen og Fett overbringer ham til gangsteren Jabba the Hutt pænt rammet ind i frossen carbonit.

I The Mandalorian benytter Mando den samme metode til samtlige af sine ofre. Allerede i første afsnit ser vi rækken af eftersøgte, der er blevet frosset ned og sat på række – og mandalorianeren har endda fået indbygget sin egen kompakte carbonitfryser i rumskibet.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i november: Lord Asriel og Lyra fortsætter rejsen

Da nedfrysning umiddelbart benyttes for første gang i The Empire Strikes Back, har Boba Fett fået skabt en trend ved at levere Han Solo i en isklump. Sikkert derfor er det nu i The Mandalorian blevet hans racefællers gængse måde at transportere eftersøgte fanger på.

Gensyn med Mos Eisley cantina


A New Hope

Hvad nogle måske også bemærkede var, hvorledes rumhavn og især cantina'en efter krigen havde ændret karakter: Blodige stormtrop-hjelme på spid vidnede om en total udryddelse af imperiets greb om stedet, modsat den tunge militære tilstedeværelse under Lukes besøg. Derudover fik R2-D2 og C-3PO ikke lov til at komme med indenfor i cantina'en dengang, fordi droider havde forment adgang i perioden omkring A New Hope.

I The Mandalorian er det nu i stedet en droide, der rent faktisk er bartender og understreger derved, at det er nye tider på det gamle værtshus uden diskrimination af vores automatiserede venner.

LÆS OGSÅ: Kongeligt gensyn: Nye serier og sæsoner på Netflix i november

Men vigtigst af alt møder Mando den opblæste dusørjæger-wanna-be Toro Calican (Jake Cannavale fra bl.a. Nurse Jackie). For at fuldende referencen til A New Hope sidder grønskollingen i den selvsamme bås, hvor også Solo sad, da Kenobi og Luke mødte ham i den oprindelige film. Ganske som ikonet Han Solo sidder også Calican i en lidt kry positur, hvilket fuldender vores besøg i cantina'en med en blanding af gamle minder og nye tider.

Dårlig motivator


A New HopeThe Mandalorian

Da rumhavnsmekanikeren Peli Motto (Amy Sedaris bl.a. fra Unbreakable Kimmy Schmidt) med sine tre små droider spiller kortspillet Sabacc (en slags Star Wars-poker), forhøjer hun blandt andet puljen med 'tre bolte og en motivator'. Så bliver vinderen af denne reservedel forhåbentlig ikke fravalgt for at have en dårlig en af slagsen – ligesom stakkels røde R2 i A New Hope.

Vidunderligt retro målsøgningssystem


flyvende R2-D2, K2-SO-modeller og Rogue One Death Troopers, jeg kigger på jer!

Derfor var det dejligt forfriskende at se målsøgnings-computeren i rumskibet, der jagtede Mando inden planeten Sorgan. Den var nemlig en fuldstændig kopi af Lukes 70'er-design vektorgrafik-skærm, som vi kender fra scenerne ved kampen om Dødsstjernen i A New Hope, helt ned til de kraftige røde og gule tværstreger samt det skabelonagtige omrids af fjendens rumskib.

LÆS OGSÅ: Krimi eller horror? 6 skræmmende serier du bør se ... hvis du tør

Og selvfølgelig ser målsøgeren sådan ud, for The Mandalorian foregår jo kun små ni år efter, Luke benyttede samme teknologi til at smadre den første Dødsstjerne.

'Moff' i Moff Gideon er ikke et fornavn.


Breaking BadThe MandalorianA New HopeikkeGrand Moff Tarkin

Selve hvervet som 'Moff' kan beskrives som en slags guvernør over en udvalgt galaktisk sektor. Dog var Imperiet jo et diktatur med Kejseren i spidsen, så de udpegede Moffs fungerede både som højtrangerede officerer samt som lokal forlængelse af Kejserens magt. Tarkins status som Grand Moff i A New Hope kan derudover sidestilles som en slags vice-præsident for Imperiet. Det vil sige med myndighed lige under Kejseren, og mere eller mindre sidestillet med Darth Vader.

LÆS OGSÅ: Den bedste serie om politik nogensinde: 5 serier du kan bruge som opvarmning til til valget i USA

Dette betyder, at Gideon har været en sådan Moff inden Imperiets fald og har ligeledes fået lært at kæmpe med lyssværd – måske endda af den onde fyrste Vader selv. Det vil kun tiden og de næste sæsoner afsløre.

Hør podcasten


Del artikel

Andre Serier | Nyheder

Mest læste