Bøger | Anmeldelser

Anmeldelse: Forfatteren bag ’One Day’ er tilbage med årets sødeste sommerbog, 'Du er her'

Af
Thea Torp
6. juni 2024
David Nicholls Du er her
David Nicholls / Foto: Sophia Spring / Hodder & Stoughton

Del artikel

To fraskilte omkring de 40 genfinder kærligheden og fjoller på vandretur gennem England i David Nicholls' ’Du er her’.

Du er her

Udgivelsesdato: 5. juni 2024
Genre: Romance, komedie
Forfatter: David Nicholls
Forlag: Gutkind
Antal sider: 449 sider

David Nicholls Du er her
Foto: Gutkind

Skilsmisser, depression, ensomhed og angstanfald. Udgangspunktet kan næsten ikke blive værre for Marnie og Michael. De er begge fraskilte og sidder fast i de gamle traumer – og på den måde er de egentlig ret atypiske hovedkarakterer i en romantisk fortælling.

Ingen af dem tilbyder den anden en social opstigen, som ellers er typisk i værker som Stolthed og Fordom eller Twilight. De er begge håbløst bundfaldne fra start.

Marnie fra sin tid med den lettere psykisk voldelige eks og en lockdown, der tog hendes sidste, sociale overskud fra hende. Michael fra et voldsomt, tilfældigt overfald, der udløste en depression og – sammen med en lav sædkvalitet – fik hans livs kærlighed, Natasha, til at forlade ham.

Man undrer sig ikke, når de to beslutter sig for at gemme sig for verden og alle vennerne, der stråler i det forældreskab, de aldrig selv fik del i. Marnie er freelanceredaktør og korrekturlæser for diverse forlag. Hun arbejder hjemme fra sin etværelseslejlighed i London og bilder sig selv ind, at hun bliver lettet af at aflyse sine planer.

Gymnasielæreren Michael går i menneskely på sine lange vandreture rundt om i England. I naturen forvandles ensomhed nemlig til en tilstand af at være alene, tænker han. Og så kan han i øvrigt ikke holde ud at være derhjemme, i de tomme værelser, blandt alle Natashas ting.

Grinende gennem regnvejret

For at få Marnie og Michael ud af den mere eller mindre kliniske tristesse insisterer den fælles veninde Chloe på, at de begge deltager i en fælles vandretur på tværs af England i en regnvåd påskeferie. De skal fem afsted udover Marnie og Michael – Chloe, hendes mand og sønnen Anthony samt Tessa og Colin, som matchmakeren Chloe oprindeligt ville sætte by- og landmusen sammen med.

Men gradvist får det engelske vejr bugt med selskabet, og pludselig står Michael og Marnie tilbage, alene sammen på vandrestien mod kysten.

Forfatteren David Nicholls er særligt kendt for sit hurtige, sjove replikskifte, og meget af Du er her består af Marnie og Michaels pingpong. De første kilometer er de drillende, grinende, for til sidst at betro sig dybt til hinanden efter lang tids ensomhed, så man selv tror på, at dét der, det må da være kærlighed.

En albue, der snitter en arm

Indimellem kro-ophold og bjergudsigter redigerer Marnie sit seneste projekt, Twisted Nights, en (ikke synderligt velskrevet) erotisk thriller om et mord i en swingerklub. Mens hun rødmende får styr på sætningsstrukturerne, der mislykket beskriver det ene orgie efter det andet, spirer en anden, langt mere finfølt seksualitet frem mellem hende og Michael.

Da hun lufter fusserne og for sjov taler om sine troldetæer i vandreskoene, tænker han på, hvordan det ville være at tage foden i hånden og presse tomlen mod hendes svang. Når de sidder ved siden af hinanden på pubs om aftenen, er der ikke en albue, der strejfer den andens krop, uden at det bliver bemærket i tankerne.

Mere end venner

David Nicholls står bag den fremragende Samme dag næste år. De fleste romantikere kender den nok som vinterens tåreperser One Day på Netflix med Leo Woodall og Ambika Mod som de to bedste venner Dexter og Emma, der bruger alt for lang tid på at finde ud af, at de er sjælevenner.

At det er venskabet mellem Marnie og Michael og ikke de store, romantiske gestusser, der vokser frem og bliver til kærlighed, er lige så rørende som i Samme dag næste år.

Nicholls er også en prisbelønnet manuskriptforfatter, der blandt andet har lagt ord til Thomas Vinterbergs Far from the Madding Crowd samt den anmelderroste BBC-serie Patrick Melrose. Han forstår at få sine karakterer til at leve bag sætningerne på siden.

Det er modigt at have Nicholls’ talent for at skrive en bestseller og så samtidig gøre det om noget så tabuiseret som ensomhed og psykisk sygdom. Marnie og Michael har begge slået sig så gevaldigt på livet, at de er krøbet i skjul fra det. Og man forstår dem, for Nicholls kan også skrive de sværeste følelser frem, om end han aldrig forlader sin blide, venlige ironisering.

Du er her er en vidunderligt underspillet historie, der minder én om, at det smukke ved kærligheden jo netop er, at den er så alment menneskelig.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel