Bøger | Guides

Her er de 10 bedste børnebøger (der ikke er Harry Potter) til store børn

Af
Thea Torp
26. august 2024
Lene Kaaberbøl: Skammerens datter
'Skammerens' datter af Lene Kaaberbøl blev filmatiseret i 2015 og kan bl.a. ses på Netflix, når man er færdig med at læse bogen sammen med sine børn / Foto: Nepenthe Film / Nordisk Film Distribution

Del artikel

Er dit barn til monstre, tidstyve, faune i sneen eller uhyggelige forældre? Find den næste yndlingsbog til børn i alderen 8-12 år her.

Det fede ved børnebogsklassikerne er, at de er gennemprøvede. Generationer af børn har elsket dem, grædt til dem og læst dem under dynen, efter mor og far er gået i seng.

Bøgerne rummer også temaer, som børnene kan tænke videre over, måske bruge i deres eget børneliv. Hvad vil det sige at holde af? Hvornår skal man være modig, selv om man mest er bange? Og hvad er i det hele taget et ”samfund” for noget?

Her er 10 bøger, som de større børn mellem 8-12 år vil elske – og som ikke er Harry Potter.

1. Ursula K. Le Guin: Troldmanden fra Jordhavet

Ursula K. Le Guin: Troldmanden fra Jordhavet
Ursula K. Le Guin: Troldmanden fra Jordhavet
Foto: A Mock Book

I fantasyserien Jordhavet følger vi først den forældreløse Gæt på øen Gont, hvor han vogter geder. Men da landsbyen bliver angrebet af farlige vikinger, fremkalder han en tyk tåge, der jager faren væk.

Inden længe er han indskrevet på den sagnomspundne troldmandsskole på den magiske ø Roke. Gæts kræfter overgår alle andres, men forfængeligheden leder ham på afveje. Da et magisk ritual går galt, hvor han vil kalde en prinsesse tilbage fra de døde, bliver han løsrevet fra sin egen skygge, der nu jagter ham som en dæmon.

Ursula K. Le Guin er oppe på siden af Astrid Lindgren, Tolkien og J.K. Rowling, som er kraftigt inspireret af hende. Troldmanden fra Jordhavet er ikke bare en fantasy, når det er allerallerbedst, men også en klog roman om at komme til tåls med sig selv – og i sidste ende sin egen dødelighed.

2. Astrid Lindgren: Mio, min Mio

Astrid Lindgren: Mio, min Mio
Astrid Lindgren: Mio, min Mio
Foto: Gyldendal

Bo er adopteret, men det gamle ægtepar, der skulle være hans far og mor, kan ikke lide grinende, larmende drenge. En ånd fra en flaske tager ham med fra det triste, kærlighedsløse Stockholm til Det fjerne land. Her møder Bo sin far, der elsker ham. Mio, for det hedder Bo i virkeligheden, bliver bedste venner med Jum-Jum og får hesten Miramis af sin rare far.

Men den onde ridder Kato bor også i Det fjerne land. Han har et hjerte så koldt, at han får selv naturen omkring sin borg til at lægge øde. Det bliver Mios opgave at bekæmpe ham, selv om han er virkelig, virkelig bange.

Mio, min Mio er Astrid Lindgrens mørkeste roman. I et interview med Dagens Nyheter i 1959 sagde hun: ”Man skal ikke skræmme børn, så de bliver bange, men ligesom voksne har børn også brug for at blive rystet af kunst.”

Og det må man sige, at den mørke-smukke Mio, min Mio er.

3. Michael Ende: Momo

Michael Ende: Momo
Michael Ende: Momo
Foto: Gyldendal

Det kan måske være en udfordring at få dine børn til at læse, når bøgerne skal konkurrere mod iPads og smartphones. Men så er Michael Endes klassiker Momo en rigtig god bog at læse sammen for at have en snak om, hvordan tiden forsvinder ned i skærmene.

Momo er en forældreløs pige, der bor i et amfiteater. Rundt om hende har tidstyvene, nogle grå herrer med store cigarer, bildt de voksne ind, at de kan optimere deres tid, så de kan blive langt mere effektive.

Så kan de sætte timerne i tidsbanken og bruge dem senere. Men i virkeligheden stjæler de tidsblomsterne og putter dem ind i deres store cigarer, hvor de går op i røg. Men Momo har kuren: Fantasien.

4. Antoine de Saint-Exupéry: Den lille prins

Antoine de Saint-Exupéry: Den lille prins
Antoine de Saint-Exupéry: Den lille prins
Foto: Carlsen

Den lille prins er en af de allerstørste børnebøger overhovedet. Den sælger mere end to millioner eksemplarer – hvert år. Men der er også god grund til, at eventyret om den lille prins på asteroide B-612 bliver fortalt igen og igen til børn på hele Jorden. Historien handler om relationer, om forfængelighed, fantasi, nærvær – og om tab.

Den lille prins bor på en asteroide sammen med en rose, der ikke helt kan finde ud af at elske ham, som han elsker den. Men en dag bliver asteroiden befængt med baobabtræer, der optager al pladsen.

Så han flygter gennem universet for at finde hjælp. Eventyret får ham til planeten Jorden, hvor han lærer, hvad kærligheden er.

Mere afsløres ikke her. Man skal læse Den lille prins.

5. Tove Jansson: Troldkarlens hat

Tove Jansson: Troldkarlens hat
Tove Jansson: Troldkarlens hat
Foto: Carlsen

Selv om Tove Jansson måske i dag er mest kendt for sin magiske, bløde streg, der efterhånden er på kaffekopperne i alle hjem, var hun også en fantastisk historiefortæller.

Troldmandens hat fra 1948 blev Tove Janssons gennembrudsroman. Mumitrolden og hans familie finder en magisk høj hat i Mumidalen, der kan trylle alting omvendt. Æggeskaller bliver til bløde skyer, havvand bliver til sød saft.

Mumitrolden ændrer form, da han falder ned i hatten, så kun hans mor kan kende ham. Men hattens ejermand er snart på vej til Mumidalen og endnu et nyt eventyr venter.

Tove Janssons fine roman handler om at se tingene for, hvad de virkelig er. Som Mumis mor, der kan genkende Mumitrolden ved at se det, der genspejles i øjnene, i det indre. Men det er også en fortælling om at tro mere på magi end på rubiner, om at være mere til stede i nuet end at længes efter den ven, man sådan savner.

6. Richard Adams: Kaninbjerget

Richard Adams: Kaninbjerget
Richard Adams: Kaninbjerget
Foto: Bechs Forlag - Viatone

Kaninbjerget af Richard Adams er en af de allerstørste klassikere i børnelitteraturen – og bestemt ikke for sarte sjæle.

Romanen handler om en kaninkoloni, anført af den modige Hassel, der må klare sig i en brutal verden, hvor mennesket ødelægger naturen. Det gør de ved at holde sammen, ved at kæmpe for friheden, også mod de andre, mere undertrykkende systemer anført af andre kaninkolonier. Men det er ikke uden bloddryppende kamp.

Kaninbjerget er nok uhyggelig, men det er også en utroligt vigtig historie om, at det kræver mod, omtanke og solidaritet at opbygge et samfund.

7. C.S. Lewis: Narnia – Løven, heksen og garderobeskabet

C.S. Lewis: Narnia – Løven, heksen og garderobeskabet
C.S. Lewis: Narnia – Løven, heksen og garderobeskabet
Foto: Gyldendal

“Historien om Løven begyndte med et billede af en faun, der holder en paraply og nogle pakker i en sneklædt skov. Det billede har været i mit sind, siden jeg var omkring seksten. Men så en dag, da jeg var omkring 40, sagde jeg til mig selv: ’Lad os lave en historie om det’”

Sådan skriver C.S. Lewis om tilblivelsen af Narnia, en bogserie på syv om det magiske land, hvor den onde heks Jadis og den gode løve Aslan kæmper om herredømmet. En bogserie, der blev en af de mest berømte fantasihistorier nogensinde, og som sagtens kan blive læst højt for børn i dag, selv om sproget måske er lidt svært.

C.S. Lewis er ikke bare en formidabel historiefortæller, han er ekspert i at skabe billeder i børns hoveder, der – som hos ham selv – bliver der langt op i voksenlivet. Garderobeskabet med et magisk land indeni. Lygtepælen i den stille sne ind i den dybe skov. Og gode, gamle Mr. Tumnus med pakkerne og den varme pejs.

8. Neil Geiman: Coraline

Neil Geiman: Coraline
Neil Geiman: Coraline
Foto: Høst og søn

Børn har alle mulige slags følelser, og indimellem kan vi måske godt tænke, at vi vil skærme dem fra de mørke: De uhyggelige, sorgfulde og svære. Men børn er nysgerrige, og det kan være godt at træde ind i kunstens rum for at eksperimentere med mørket.

Coraline af Neil Geiman er en gyserfortælling til børn – og voksne! Pigen Coraline flytter ind i et hus med sin mor og far. I en tom lejlighed bag en væg finder hun en portal ind i en anden verden. I en meget hjemlig lejlighed er der en mor og far, helt som hendes egne – de har bare sorte knapper i stedet for øjne og kalder sig selv for ”Anden mor” og ”Anden far”. Og de vil i modsætning til hendes rigtige forældre gerne lege med hende – for evigt.

Gys!

9. Lene Kaaberbøl: Skammerens datter

Lene Kaaberbøl: Skammerens datter
Lene Kaaberbøl: Skammerens datter
Foto: Høst og søn

Dina er på mange måder en helt almindelige pige, der vokser op i et mørkt middelalderrige med sin mor og bror. Men når andre ser ind i hendes grønne øjne, bliver hun og de selv konfronteret med, hvad de skammer sig over. Derfor er der så mange, der holder sig væk fra hende, og som er bange for hende.

Dina – og hendes mor – der også er ”skammer”, bliver brugt som en sandhedsvidner. Når de ser ind i øjnene på forbrydere, kan de afsløre deres forfærdelige gerninger. Eller de kan kende en sand ven med en ren sjæl – eller et dæmonisk menneske, der er uden skam.

Skammerens Datter af Lene Kaaberbøl er måske den bedste danske fantasybog, der er skrevet herhjemme.

10. Rick Riordan: Percy Jackson og lyntyven

Rick Riordan: Percy Jackson og lyntyven
Rick Riordan: Percy Jackson og lyntyven
Foto: Carlsen

Der findes alle mulige tricks til, at man kan snyde ungerne til at få spist deres grøntsager. Percy Jackson er den litterære pendant til revne gulerødder i lasagnen.

Mens børnene bliver revet med af historien om Percy Jackson, lærer de alt muligt om græsk mytologi. Percy bruger sit liv på at spille basketball, skateboarde og hygge sig – indtil han pludselig pulveriserer sin matematiklærer.

Percy Jackson finder ud af, han er 50 procent menneske – og 50 procent gud! Pludselig bliver USA fyldt med mystiske væsner fra den græske mytologi. De er vrede, for Zeus’ har fået sit lyn stjålet – og Percy Jackson er hovedmistænkt!

Der findes syv bøger i serien om Percy Jackson, der vil være oplagt at læse for unger, der kan lide monstre og slåskampe.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Bøger | Guides