Redaktionen anbefaler: Haruki Murakamis 10 bedste bøger
Når man prøver at genfortælle, hvad Haruki Murakamis romaner og noveller egentlig handler om, vil mange måske umiddelbart blive forvirrede. Egentlig plot skal man tit lede længe efter, til gengæld er alting et mysterium.
Murakami er en mester udi magisk realisme – i det utrolige, der bryder ind i en ellers normal, ofte triviel hverdag. Ofte handler romanerne om en mand i Tokyo, forsagt, lidt ensom, der står og koger pasta eller noget andet almindeligt, da noget overnaturligt pludselig sker. En ukendt kvinde ringer med et gådefuldt budskab, for så at lægge på. En talende kat sidder på altanen, og mandens liv vil aldrig være det samme igen.
Den japanske forfatter er helt sin egen og kan forføre, så hans tekster bliver en næsten hallucinerende oplevelse, der først stopper, når man rammer bogens sidste side.
Haruki Murakami er flere gange blevet spået til at vinde Nobelprisen, men er indtil videre blevet forbigået. Måske er hans simple stil og hans lette tilgængelighed en svaghed, når det kommer til den prestigefulde pris, men det er samtidig en gigantisk styrke for hans millioner af læsere. Han er oversat til imponerende 50 sprog.
Her følger en liste med 10 værker af Murakami, som vi anbefaler til dem, der endnu ikke har læst ham eller ønsker et større kendskab til en af de største forfattere i vores samtid. Du kan med fordel læse Haruki Murakamis bøger i denne rækkefølge.
1. Norwegian Wood
2. Kafka på stranden
3. Trækopfuglens krønike
4. Sønden for grænsen, vesten for solen
5. 1Q84
6. Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe
7. En vild fårejagt
8. Efter midnat
9. Hardboiled Wonderland og Verdens ende
10. Mænd uden kvinder
1. Norwegian Wood
Norwegian Wood er et godt sted at starte, hvis man skal have et gateway-drug til det store, japanske syretrip. Romanen gjorde Murakami til en litterær superstjerne i Japan, og den introverte forfatter flygtede til udlandet for at undgå opmærksomheden. Norwegian Wood er hans mest solgte til dato.
En håndfuld af Haruki Murakamis romaner er mere realistiske, ensomme storbyfortællinger om unge mænd med en jazzforkærlighed, der forelsker sig i melankolske kvinder, som forsvinder. Den bedste af dem er Norwegian Wood.
Norwegian Wood er en ulykkelig og kompleks kærlighedshistorie. Den voksne mand Watanabe sidder i et fly i Tyskland, da det kendte Beatles-nummer pludselig lyder i kabinen.
Det transporterer ham tilbage til de unge studiedage i Tokyo, hvor han var forelsket i den glade, livlige Midori og den drømmende, indesluttede Naoko på samme tid. Naoko ender på et sanatorium for psykisk syge i et sneklædt landskab, og Watanabe kan aldrig rigtig finde ud af, hvordan han har det med det hele.
2. Kafka på stranden
Og så til syretrippet, Kafka på stranden. ”Kafka” Tamura, som den lettere livstrætte 15-årige kalder sig selv, er forbandet af sin far. Han mener, at Kafkas skæbne er at have sex med sin mor og søster, der har været væk, siden han var fire år gammel, for til sidst at slå faren ihjel. Helt som i myten med Ødipus, i øvrigt. Kafka stikker af, møder en talende krage og forelsker sig i et spøgelse.
Romanens andet spor følger den rare, men ret dumme gamle mand Satoru Nakata. Han har ikke været den samme, siden han som barn under 2. Verdenskrig var udsat for en mystisk hændelse. En gruppe børn faldt i en mærkelig koma under en skovtur. Han var den eneste, der vågnede op fra dybet med et mærket sind. Nakata havde mistet evnen til at læse og skrive, men til gengæld kunne han tale med katte.
Det leder ham på sporet af den onde Johnny Walker, der river hjerterne ud på de stakkels væsner, mens de stadig er i live.
Kafka på stranden lyder måske rimelig mærkelig, men anerkendes bredt som et litterært mesterværk. At læse den er som at få adgang til en andens drømme.
3. Trækopfuglens krønike
Trækopfuglens krønike er på den ene side totalt Murakami-core. Her skinner kronjuvelerne bare allerklarest, dybest – og sjovest. En kvinde forlader en mand, og mens han forsøger at finde sig til rette i den nye, ensomme tilværelse, lille og forvirret i det hele, starter der pludselig en kaskade af mærkværdige hændelser, som presser vores helt dybt nede i tomme brønde og svære erkendelser om krigstraumer og spøgelseshuse.
Men den er på den anden side også Murakamis store, internationale gennembrud og fremhæves som hans uovertrufne hovedværk. Holder man af litteratur i det hele taget, så er Trækopfuglens krønike en af de bedste bøger, man formodentlig kommer til at læse i løbet af et liv.
4. Sønden for grænsen og vesten for solen
Sønden for grænsen og vesten for solen er Murakamis mest erotiske bog. Den handler om Shimamoto og Hajime, der som store børn finder en særlig forbindelse til hinanden, men de mister den.
Hajime tænker stadig på hende, selv om han som voksen har både kone og børn. En aften træder Shimamoto ind i Hajimes jazzklub og tænder en længsel efter hende. Hun dukker op, pludselig, ud af det blå, på tilfældige aftener efterfølgende, og Hajime må nu vælge mellem nutiden og længslen efter fortidens kærlighed.
Flere af Murakamis bøger er opkaldt efter vestlig musik, som her Nat King Coles South of the Border. Han havde i syv år en jazzbar, kaldet Peter Cat, inden sit gennembrud som forfatter.
Musikken er en stor inspirationskilde for Murakami, og man kan dykke ned i et helt æskesystem af henvisninger til den-og-den-udgave af en jazzindspilning. Flere kan findes på Spotify-spillelister, der samler referencerne i Murakamis bøger.
Redaktionen anbefaler: Paul Austers 10 bedste bøger
5. 1Q84
1Q84 er Murakamis største værk til dato, delt i tre. Den handler om Aomame, en kvindelig lejemorder, opkaldt efter grønne bønner, der i 1984 finder ud af, at verden er splittet i to. En virkelig 1984 og et uvirkeligt 1984. Opgaven er et at finde ud af, hvad der egentlig er virkeligt.
Men også Tengo, Aomames barndomskæreste, der som Aomame kan se to måner, hvor andre ser én. Han er ved at gennemskrive en bog af en teenagepige, som han finder ud af, beskriver virkelige hændelser i en religiøs, overnaturlig kult.
Bogen skulle have været Murakamis magnus opus, men fik blandede modtagelser og blev nomineret til en pris for værste sexscene. Bogen var stadig et kæmpe hit blandt læserne, og selv Murakamis mindre vellykkede bøger er læseværdige.
6. Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe
Når man er nået så langt i Murakamis forfatterskab, at man vil bagom romanerne, så er der Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe, der er lige så dybsindig, som den er sjov.
Haruki Murakami begyndte først at skrive, da han var 30 år, og kort efter – følgende et rygestop – begyndte han at løbe. De to ting går altså i spænd, som to fødder i et par kondisko, for forfatteren, der gerne løber et maraton om året og har gennemført et ultramaraton på 100 kilometer
Det lille essay leger med titlen til Raymond Carvers Hvad vi taler om, når vi taler om kærlighed. Murakami står ofte op omkring klokken 4-5 om morgenen, skriver indtil formiddag og løber eller svømmer så 10 kilometer – for så at gøre præcis det samme dagen efter.
Gysets mester: Her er Stephen Kings 10 bedste bøger
7. En vild fårejagt
En vild fårejagt er en af Haruki Murakamis allerførste bøger, der blander magisk realisme med thrillerens vildskab. Hovedkarakteren, der ikke har et navn, er blevet skilt, alene som så mange af Murakamis senere hovedpersoner, måske også på jagt efter et nyt selv.
Han arbejder som reklamemand, under den ekstremt højreorienterede ”Bossen”, der bliver mere og mere viklet ind i politik. Men Murakami forlader hurtigt den politiske kommentar og forsvinder ind i sin drømmeagtige gådeverden.
Bossen er nemlig døende, og han vil have den åndelige kraft fra et får med en stjerne på ryggen, der findes i nogle sneklædte bjerge langt fra Tokyo. Og så starter et mærkeligt eventyr for reklamemanden, der må på en vild fårejagt.
8. Efter midnat
Efter midnat er en rigtig konceptroman, der foregår fra fire minutter i midnat til klokken otte minutter i syv om morgenen i Tokyo. Murakami har med rette været kritiseret for at skrive sine kvindelige karakterer med udgangspunkt i et mandligt blik, men lykkes i Efter midnat med at skrive en historie fra et kvindeligt perspektiv.
Eri og Mari er søstre, den sidste har altid været smukkere end den første, og nu er hun faldet i koma som en Tornerose foran et fjernsyn, hvor en ansigtsløs figur betragter hende. Imens er den søvnløse Mari ved at udforske det natlige Tokyo, hvor hun møder Takahashi, der tidligere har været forelsket i Eri, en kvindelige wrestler og en sexarbejder.
Redaktionen anbefaler: 5 nye børnebøger til sommerferien
9. Hardboiled Wonderland og Verdens ende
Hardboiled Wonderland og Verdens ende er Murakami på steroider. Romanen er todelt. Først tager en fraskilt mand en elevator ned i en skjult verden under Tokyo, der hedder Hardboiled Wonderland. Han skal kryptere data for en mystisk professor, der gemmer sig bag et vandfald, i en informationskrig mellem forskellige fraktioner i den mærkelige verden, som også indeholder enhjørninger. Deres kranier bruger man til drømmetydning.
Hovedpersonen ender ved Verdens Ende, der er romanens andet spor. Her slutter alting, man får kappet skyggen af, med den ryger bevidstheden og erindringen, men ikke for vores helt. Herfra forsøger han at vende tilbage til verden, som han kendte den.
10. Mænd uden kvinder
Murakami har udgivet en del novellesamlinger gennem tiden, og selv om man ikke nødvendigvis er typen, der plejer at læse de kortere formater, så er Murakamis små fortællinger det hele værd.
Novellesamlingen Mænd uden kvinder har samme titel som Ernest Hemingways mesterværk fra 1927. Murakamis karakterer, der ofte er ensomme mænd, er angiveligt sprunget ud af en særlig type, der optræder i japansk litteratur. Fordi mændene ikke har nogen familie, er alene i en kollektivistisk samfund, må han altså være ensom, næsten svævende og spøgelsesagtig i sin alenehed.
Novellesamlingen indeholder også novellen Drive My Car. Filmatiseringen vandt en Oscar for bedste udenlandske film. Filmatiseringen af novellen BurningBarn vandt en guldpalme i Cannes. Begge film kan ses gratis på Filmstriben.
Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: