Film | Guides

10 medrivende sportsfilm og serier

Af
Signe Bjørg Granberg
5. februar 2024
Michael Jordan og Horace Grant for Chicago Bulls
Michael Jordan og Horace Grant for Chicago Bulls i 1992 i Netflix-dokumentaren 'The Last Dance' / Foto: Nathaniel S. Butler / Netflix

Del artikel

Super Bowl 2024 står for døren, og i den anledning har vi fundet 10 af de bedste sportsdramaer inden for både film, serier og dokumentarer, du kan se lige nu.

Søndag 11. februar 2024 er det tid til et af årets sportshøjdepunkter – i hvert fald for alle NFL-fans – nemlig Super Bowl 2024. De to hold, Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers, tørner sammen i den 58. udgave af en af verdens største sportsbegivenheder.

For at varme op til årets Super Bowl kan man passende kaste sig over en af disse film og serier, der udspiller sig inden for sportens verden.

Rocky

Boksefilmen over dem alle, Rocky, fra 1976 med en hårdtslående Sylvester Stallone i titelrollen er en decideret klassiker i filmhistorien og har fået et hav af efterfølgere.

Filmen lagde desuden kimen til adskillige andre boksefilm, hvor bl.a. Raging Bull (1980), Ali (2001), Million Dollar Baby (2004) og The Fighter (2010) er blandt de mest mindeværdige.

Rocky kan lejes eller købes på bl.a. Blockbuster, Viaplay og SF Anytime.

The Last Dance

Netflix' successerie om det famøse basketballhold, Chicago Bulls, med Michael Jordan i spidsen. Dokumentarserien følger holdets vilde sæson i 1997, hvor de kæmper om at vinde deres sjette mesterskabstitel i NBA.

Hvis man ikke kan få nok af basketball, kan dokumentaren Hoop dreams (1994) anbefales og i den mere kulørte ende White Men Can't Jump (1992), Air (2023) og ikke mindst Space Jam (1996), hvor Michael Jordan spiller sig selv.

The Last Dance kan ses på Netflix.

Ted Lasso

En af de senere års mest prisvindende komedieserier er den sjove og hjertevarme Ted Lasso med bl.a. Jason Sudeikis, Hannah Waddingham og Juno Temple. Her er det fodbold, som vi kender det herhjemmefra (og ikke den amerikanske af slagsen), der er i fokus.

Der er ikke lavet mange fiktionsserier om fodbold, men danske Sunday med Melvin Kakooza i hovedrollen er et andet godt bud.

Ted Lasso kan ses på Apple TV+.

Beckham

Vi bliver i fodboldens verden, men denne gang i dokumentargenren, hvor Beckham, der udkom i 2023, tog alle med storm. Det engelske fodboldikon, David Beckham, fortæller om sit liv på og uden for fodboldbanen, og der er mange mindeværdige klip fra hans karriere – og fine interviewbidder med Victoria Beckham – at fornøje sig med.

Vil man se flere fodbolddokumentarer, kan man f.eks. se Messi Meets America og Welcome to Wrexham med Ryan Reynolds, og indirekte kan man også få mere David Beckham i den glimrende dramedy Bend it like Beckham (2002).

Beckham kan ses på Netflix.

The Wrestler

Er wrestling egentlig en sport? Det er der vist delte meninger om, men ikke desto mindre er det uhyre populært både at se og dyrke (i hvert fald i USA), og der er da også blevet lavet en række fremragende film om fænomenet – blandt andet Darren Aronofskis The Wrestler fra 2008 med en vild Micki Rourke i hovedrollen.

Er man fascineret af wrestling, kan dramaet The Iron Claw fra slutningen af 2023 med bl.a. Zac Efron og Jeremy Allen White anbefales.

The Wrestler kan lejes eller købes på Blockbuster og SF Anytime.

Remember the Titans

Der er dømt rørende drama for alle pengene, når Denzel Washington og Will Patton tørner sammen som de to trænere i en lille amerikansk by i 1970'erne, der skal samarbejde om at få to lokale fodboldhold – et sort og et hvidt – til at spille sammen som ét hold.

Remember the Titans er fra 2000 og har et væld af datidens unge stjerner på rollelisten, blandt andre Ryan Gosling, Donald Faison og Hayden Panettiere.

Remember the Titans kan ses på Disney+.

Friday Night Lights

Vi bliver ved amerikansk high school-fodbold i denne Peter Berg-film fra 2004, baseret på H.G. Bissingers bog om holdet The Permian High Panthers og deres vilde sæson i 1988.

Billy Bob Thornton spiller rollen som holdets træner, og blandt det øvrige cast finder man Jay Hernandez og Derek Luke.

I 2006 kom der er serie med samme navn med bl.a. Kyle Chandler, Connie Britton (der også medvirkede i filmen) og Jesse Plemons.

Friday Night Lights kan lejes eller købes på bl.a. Apple TV+, Blockbuster og SF Anytime.

A League of Their Own

Da 2. verdenskrig truer med at sætte en stopper for mændenes baseball-liga i USA, danner man en kvindelig liga, drevet af Ira Lowenstein. Filmen følger de to søstre fra Oregon, Dottie og Kit Keller, der ad omveje ender med at blive en del af holdet Rockford Peaches i ligaen.

Geena Davis og Lori Petty spiller de to søstre, og i andre mindeværdige roller finder man Tom Hanks, Rosie O'Donnell og selveste Madonna.

Filmen fra 1992 blev i 2022 lavet til en Prime Video-serie med samme navn.

A League of Their Own kan lejes eller købes på Apple TV+, Blockbuster og SF Anytime.

Ballers

Det kan godt være, at Dwayne 'The Rock' Johnson, ikke siger så mange danskere noget, men i USA er han et gigantisk navn – først som professionel wrestler og siden som en af de bedst betalte skuespillere i verden.

I komedieserien Ballers spiller han den pensionerede NFL-spiller Spencer Strasmore, der prøver at slå igennem som agent og mentor for en række yngre spillere i Miami. På rollelisten finder man også navne som John David Washington og Troy Garity.

Hvis man vil se en film, der også handler om en sportsagent, der opererer i NFL-ligaen, er det ikke til at komme uden om klassikeren Jerry Maguire (1996) med Tom Cruise, der var nomineret til intet mindre end fem Oscars.

Ballers kan ses på HBO Max og Netflix.

Sommeren 92

Der skal naturligvis også være plads til et dansk bud på en god sportsfilm på listen, og hvilken anden en Kasper Barfoeds fine drama fra 2015 om den legendariske fodboldsommer i 1992, hvor Danmark – mod alle odds – vandt Europamesterskabet i fodbold.

Filmen brillerer ved det væld af store navne i roller som de populære EM-helte, blandt andre Ulrich Thomsen som træner Richard "Ricardo" Møller Nielsen, Esben Smed som John Faxe Jensen, Mikkel Boe Følsgaard som Kim Vilfort og Gustav Giese som Peter Schmeichel.

Sommeren 92 kan lejes på SF Anytime.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Guides

Mest læste