Film | Guides

Kan ’Barbie’ nå millionen? Her er de 10 største biografsucceser i Danmark

Af
Trine Jerichau Roslev
10. august 2023
bedst sælgende biograffilm
Kate Winslet og Leonardo DiCaprio i 'Titanic' / Foto: Ritzau / Scanpix

Del artikel

'Barbie' har slået flere imponerende rekorder, men endnu ikke nok til nå ind på toplisten over de bedst sælgende film i de danske biografer. Her er de 10 mest populære biograffilm i Danmark i nyere tid.

I skrivende stund er Barbie med sine 378.625 solgte billetter årets største film i Danmark og har dermed slået Hella Joofs Meter i sekundet, der ellers havde en forrygende tid i biografen i begyndelsen af året. Desuden er instruktøren af Barbie-filmen, Greta Gerwig, den første kvindelige instruktør, der har indtjent over én milliard dollars på verdensplan – en bedrift, som i øvrigt kun 28 mandlige instruktører ellers har klaret.

Filmen har altså slået flere store rekorder, men der er endnu et stykke vej, hvis den skal vippe de største danske biografsucceser nogensinde af banen. Danmarks Statistik gemmer på biograftal fra 1976 og frem til i dag, og ud fra de tal har vi sammenstykket en liste over, hvilke film der har solgt allerflest billetter i de danske biografer.

1. Titanic

Antal billetter: 1.430.182 danske billetter
Årstal: 1998
Streamingtjeneste: Disney+

Filmen om det synkende passagerskib indtager førstepladsen som Danmarks største biografsucces, siden Danmarks Statistiks biografstatistik blev oprettet i 1976, og der skal nok et mirakel til at vippe den af pinden.

Samme år som Kate Winslet og Leonardo DiCaprios film kunne ses i biograferne, kunne danskerne opleve Balling-braget Olsen Bandens sidste stik, Disney-filmen Mulan og Thomas Vinterbergs Festen, der dog alle lå langt fra Titanics publikumstal.

2. Ringenes herre: Eventyret om ringen

Antal billetter: 1.332.035 danske billetter
Årstal: 2001
Streamingtjeneste: Prime Video, HBO Max

Noget lignende var sjældent set, da Peter Jackson fik premiere på sin første film i Ringenes herre-trilogien, Eventyret om ringen, i de danske biografer. Derfor strømmede publikum til i hobetal og sørgede for, at denne film blev en solid to’er på listen.

I det biografår måtte den konkurrere mod store film som troldmandsfilmen Harry Potter og de vises sten, Hella Joofs film En kort en lang og ungdomssuccesen Anja & Viktor.

3. Olsen Banden ser rødt

Antal billetter: 1.201.293
Årstal: 1976
Streamingtjeneste: Nordisk Film+

På tredjepladsen ligger én af listens ældste film, og herfra begynder antal solgte billetter at ligge ret tæt på hinanden. Olsen Banden ser rødt er den ottende film i serien om den korrupte trio og ikke den eneste, der er endt på denne liste.

Den er heller ikke den eneste film på listen fra år 1976, der desuden også bød på Familien Gyldenkål sprænger banken med Axel Strøbye og Kirsten Walther og Julefrokosten med Jesper Langberg og Lisbet Dahl.

4. Ringenes herre: Kongen vender tilbage

Antal billetter: 1.168.068
Årstal: 2003
Streamingtjeneste: Prime Video, HBO Max

En anden genganger på listen er Peter Jackson-trilogien Ringenes herre. Denne gang er det den sidste film i rækken, der har nået rekordlisten, og Jackson kan endda blære sig med, at Kongen vender tilbage vandt en Oscar for bedste film.

I det filmår var der langt ned til de næste film; Pixar-filmen Find Nemo og James Bond-filmen Die Another Day, som samme år ”kun” solgte i omegnen af 450.000 billetter.

5. Avatar

Antal billetter: 1.158.592
Årstal: 2009
Streamingtjeneste: Disney+

Og så til Titanic-instruktøren James Camerons anden film på denne liste: Avatar. Sci-fi-filmen om de blå hybrider, Na’vi. Ligesom fortsættelsen, Avatar: The Way of Water, som havde premiere sidste år, var også denne film mange år undervejs.

Biografgængerne kunne samme år se Stieg Larsson-filmene Mænd der hader kvinder og Pigen der legede med ilden samt den sjette film i serien om Harry Potter, Harry Potter og halvblodsprinsen.

6. Ringenes herre: De to tårne

Antal billetter: 1.123.757
Årstal: 2002
Streamingtjeneste: Prime Video, HBO Max

Ding ding ding! Peter Jackson og resten af holdet har begået hattrick! For med De to tårne på en sjetteplads har hele trilogien om Frodo, Gandalf og alle de andre taget plads på listen.

Og hvilken plads, for der var nogenlunde lige så langt til Mordor som ned til de næste biobaskere det år. To’eren og tre’eren det år solgte henholdsvis kun 766.149 (Harry Potter og hemmelighedernes kammer) og 525.951 (Min søsters børn i sneen) billetter.

7. Gøgereden

Antal billetter: 1.119.769
Årstal: 1976
Streamingtjeneste: Prime Video, HBO Max

Og så til en film, der muligvis også slår rekorden i at have den korteste danske titeloversættelse. Filmen bærer nemlig originaltitlen, men besynderligt nok blev denne oversat til Gøgereden.

Jack Nicholson-filmen kunne ses i biografen samme år som tredjepladsen på denne liste, Olsen Banden ser rødt, samt Familien Gyldenkål sprænger banken og Julefrokosten (ikke at forveksle med udgaven fra 2009).

8. Olsen Banden derudad’

Antal billetter: 1.044.801
Årstal: 1977
Streamingtjeneste: Nordisk Film+

Og apropos tredjepladsen på listen, så kommer her endnu en Olsen Bande-film. Denne gang den med det nye medlem af banden, Claus Ryskjærs Georg, og de 30.000 tons smør.

Kjeld, Benny og Egon slog det år James Bond-filmen Spionen der elskede mig med Roger Moore, Star Wars-filmen Stjernekrigen og den erotiske film Agent 69 Jensen – I skorpionens tegn med selv samme Poul Bundgaard i en af de bærende roller.

9. No Time to Die

Antal billetter: 1.033.503
Årstal: 2021
Streamingtjeneste: Kan lejes hos Viaplay og SF Anytime

Den nyeste film på toplisten er James Bond-filmen No Time to Die med Daniel Craig som den ustoppelige, britiske agent. Den amerikanske sanger og sangskriver Billie Eilish leverede filmens titelsang så overbevisende, at hun hev en Oscar hjem for foretagendet.

Omtrent 200.000 billetter under lå Anders Matthesens film Ternet Ninja 2 det år, langsommeligt efterfulgt af Trine Dyrholm-filmen Margrete den første og Karen Blixen-filmen Pagten.

10. E.T.

Antal billetter: 1.018.715
Årstal: 1982
Streamingtjeneste: Prime Video, Viaplay

Steven Spielberg indtager denne listes sidsteplads med den ikoniske sci-fi-film E.T. om drengen Elliott, der får et unikt venskab med det glemte rumvæsen E.T. Filmen vandt fire Oscar-statuetter, blandt andet for bedste visuelle effekter.

E.T. toppede det års biohitliste ret ekstremt, idet de næstmest solgte film, Indiana Jones-filmen Jagten på den forsvundne skat, ungdomsfilmen Varme drenge og musikfilmen Pink Floyd – The Wall kun fik henholdsvis 521.650, 458.227 og 324.676 publikummer.

Del artikel

Andre Film | Guides