Film | Guides

Redaktionen anbefaler: Her kan du se Alex Garlands bedste film og serier

Af
Signe Bjørg Granberg
16. april 2024
'Ex Machina'
Den smukke og ambitiøse sci-fi-film 'Ex Machina' fra 2014, der også blev Oscar-nomineret, var Garlands instruktørdebut / Foto: Universal Pictures

Del artikel

Den anerkendte engelske manuskriptforfatter og instruktør, Alex Garland, er lige nu aktuel med den anmelderroste krigsfilm 'Civil War'. Vi guider her til, hvor du kan se en række af hans øvrige film og serier.

I denne uge har Alex Garlands længe ventede storfilm Civil War premiere i de danske biografer, og vores anmelder kaster sjældne 6 hjerter efter den med ordene "en uafrystelig og mesterlig antikrigsfilm".

I anledning af premieren på Civil War kigger vi tilbage på nogle af Garlands tidligere film – og en enkelt serie.

The Beach (2000)

Egentlig startede Garland karrieren som forfatter, og blandt andet har han skrevet bogen The Beach, der i 2000 blev filmatiseret af Danny Boyle med en ung og fremadstormende Leonardo DiCaprio i hovedrollen.

DiCaprio spiller den unge backpacker Richard, der rejser gennem Thailand og falder over et kort til en hemmelig strand, hvor han tror, han vil finde lykken. Men helt så lyserødt er det ikke i det isolerede paradis.

Boyle og Garland arbejdede derefter også sammen på filmene 28 Days Later (2002) og Sunshine (2007).

The Beach kan ses på Disney+.

Never Let Me Go (2010)

Garland fortsatte det stærke manuskriptarbejde på Mark Romaneks rørende sci-fi-drama Never Let Me Go, der har ingen ringere end Carey Mulligan, Keira Knightley og Andrew Garfield i de tre hovedroller.

De tre vokser op sammen på en engelsk kostskole og opdager en dag, at de ikke er almindelige mennesker, men genetisk udviklede kloner, som skal være organdonorer.

Never Let Me Go kan ses på Disney+.

Dredd (2012)

I 2012 skrev Garland manuskript til den solide actionfilm Dredd, der handler om den britiske tegneseriefigur Judge Dreed, der i et dystopisk fremtidsunivers agerer både den lovgivende, dømmende og udøvende magt.

Hovedrolleindehaveren Karl Urban har senere udtalt, at Garland ikke "blot" var manuskriptforfatter og producer på filmen, men faktisk også stod for det meste instruktørarbejde, selv om Pete Travis ellers står listet som filmens instruktør.

Dredd kan ses på Viaplay.

Ex Machina (2014)

Garlands egentlige instruktørdebut kom med den smukke og ambitiøse sci-fi-film Ex Machina i 2014.

Filmen har Domhnall Gleeson, Oscar Isaac og Alicia Vikander i hovedrollerne og handler om Caleb (Gleeson), der er en ung programmør, som via et videnskabeligt eksperiment om kunstig intelligens får til opgave at observere AI'en Ava (Vikander). Ava er dog en meget sofistikeret AI, der viser sig at have sin helt egen agenda.

Garland blev Oscar-nomineret for bedste originale manuskript og fik en BAFTA for bedste britiske film og bedste instruktørdebut for en britisk instruktør for Ex Machina.

Ex Machina kan ses på Netflix.

Annihilation (2018)

Med Annihilation sad Garland i instruktørstolen for anden gang, og også denne film er mildt sagt et ambitiøst projekt.

Filmen handler om biologen Lena, spillet af Natalie Portman, der melder sig til en ekspedition, hvor deltagerne udelukkende består af kvinder, som skal ind i en mystisk zone, hvor naturens love ikke gælder.

Andre biologer har tidligere vovet sig ind i området med katastrofale følger, så det bliver en yderst farlig mission, de skal ud på.

Foruden Portman medvirker blandt andre Oscar Isaac, Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson og Benedict Wong.

Annihilation kan ses på Netflix.

Devs (2020)

I 2020 viste Garland med den visionære sci-fi-serie Devs, at han også kan lave tv-serier.

Devs handler om softwareingeniøren Lily Chan (Sonoya Mizuno), der arbejder for teknologivirksomheden Amaya i Silicon Valley. Da hendes kæreste Sergei tilsyneladende begår selvmord efter første dag på Amaya, sætter Lily sig for at undersøge sagen.

Hendes snusen i krogene fører til Amayas CEO, Forest (en fortræffelig Nick Offerman) og den hemmelige udviklingsafdeling 'Devs'.

Det viser sig hurtigt, at der er noget meget større på spil, og Lily er snart i gang med at afdække en gigantisk teknologibaseret sammensværgelse, der potentielt kan ændre verden.

Devs kan ses på Disney+.

Civil War kan ses i de danske biografer fra 18. april.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Guides