Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ‘3 Body Problem’ er et gigantisk og ambitiøst projekt, der kommer langsomt, men godt fra start

Af
Ann Lind Andersen
20. marts 2024
Anmeldelse af 3 Body Problem
Jess Hong som Jin Cheng og John Bradley som Jack Rooney i '3 Body Problem' / Foto: Ed Miller / Netflix

Del artikel

Makkerparret bag ‘Game of Thrones’ er klar med en ny sci-fi-serie på Netflix, der er kompliceret og krævende, men har potentiale til at vokse sig til noget grandiost.

3 Body Problem

Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 21. marts 2024
Genre: Science Fiction, adventure, drama, fantasy
Instruktør: Minkie Spiro, Jeremy Podeswa, Derek Tsang, Andrew Stanton
Manuskriptforfatter: David Benioff, D.B. Weiss, Alexander Woo. Baseret på en romantrilogi af Cixin Liu
Medvirkende: Benedict Wong, John Bradley, Eiza González, Jess Hong, Jonathan Pryce, Liam Cunningham m.fl.
Land: UK, USA, Kina
Antal episoder: 8

Fem år er gået, siden sidste sæson af Game of Thrones sluttede. Og inden nogen kammer over af galde om, hvad de synes om den famøse sidste sæson, så lad os lige tage et øjeblik og huske på, hvor game-changing og epokegørende den serie var.

Ikke nok med at universet var kæmpestort med et hav af miljøer og karakterer og storylines, serien var et opgør med alle narrative spilleregler om, hvad man ‘må’ og ikke må med sine hovedpersoner. Behøver jeg at sige ‘Red Wedding’ for at minde om, hvor ofte man sad med en WTF-oplevelse af ‘gjorde de virkelig det?’

Fra middelalder til sci-fi

Det har derfor været ventet med stor spænding, hvad makkerparret bag, D.B. Weiss og David Benioff, ville kaste sig over som deres næste projekt. Ville det være lige så storslået som filmatiseringen af George R.R. Martins middelalder-fantasy-historier?

Svaret er, at de med 3 Body Problem har bevæget sig i den stik modsatte retning, nemlig ud i science fiction-genren, med en spændvidde, der i seriens pressemateriale bliver beskrevet som ‘fra 1960’ernes Kina til verdens ende’.

Et epos om jordens eksistens i universet, der er baseret på et digert værk af den kinesiske forfatter Cixin Liu. En romantrilogi, der ikke lader Frank Herbert meget efter.

Mange tråde

Hovedmotoren i plottet er en lille gruppe videnskabsfolk kaldt ‘The Oxford 5’, og hvordan de bliver viklet ind i dels opklaring af mord på en række videnskabsmænd- og kvinder og dels, uforvarende, er en del af en plan, der har med jordens fremtid at gøre. Hvem, der står bag den plan, er det store spørgsmål.

For at opklare de mystiske mord, møder vi detektiven Da Shi (Benedict Wong), der ligesom os forsøger at finde hoved og hale på de mærkværdige hændelser, og hvorfor videnskabsfolkene skal dø.

En anden hovedkarakter er forskeren Auggie, der begynder at få mærkelige syner eller hallucinationer i form af en flammende nedtælling. Men en nedtælling til hvad? Det begynder hun selv at snuse omkring for at finde ud af.

Samtidig får kvinden Jin en dag leveret en meget avanceret VR-spillehjelm i sin lejlighed. Da hun tager den på, begynder et spil, hvor hun skal redde civilisationer fra undergang, og som hun bliver mere og mere opslugt af.

En fjerde vigtig storyline begynder under Kulturrevolutionen i Kina i 1960’erne, hvor pigen Ye Wenjie ser sin far brutalt henrettet, hvilket stadig påvirker hende, da hun som voksen er blevet astrofysiker og en dag modtager en besked fra et andet sted end Jorden.

Langsom, men stor

Hvordan alle disse tråde langsomt bliver flettet sammen, tager tid. 3 Body Problem er en slow-burner, der indimellem er så kompliceret, at det ikke kan anbefales at second-screene. I de første to afsnit sad jeg selv med et spørgsmålstegn i hele hovedet, men efterhånden som afsnittene skrider frem, bliver plottet mere spændende.

Man begynder at ane konturerne af et kæmpeunivers, der i serien er krydret med avancerede, teknologiske tankespind. For sci-fi-elskere er der meget gods at sætte tænderne i.

Som storheden af historien indikerer, er det heller ikke en fortælling, man skal forvente bliver afsluttet med denne første sæson. Flere sæsoner er planlagt, men venter på grønt lys afhængig af seertallene på denne første.

Visuel overdådighed

Visuelt overgår Weiss og Benioff (og deres tredje makker, Alexander Woo) Game of Thrones med flere længder. VR-spillene alene er kunstværker i sig selv, og man bliver, ligesom Jin, så optaget af dem, at man nærmest ikke vil forlade dem. Udover VR-spillene er der mange scener, der er så åndeløst flotte, at 3 Body Problem er en fryd for øjet.

På skuespilfronten er der ligesom i Game of Thrones valgt forholdsvis ukendte skuespillere over det meste af linjen. Kun navne som Benedict Wong og Jonathan Pryce er for alvor velkendte ansigter. Det kan virke som en risky strategi, men en, der kun giver plus i min bog. At lade nye talenter komme til er tiltrængt i branchen.

For store ambitioner?

Der er ingen tvivl om, at 3 Body Problem lægger op til at være et storladent, episk værk. Den slags tager tid og penge – se bare på Dune – og engagement fra seerne. Der er endnu mange spørgsmål, vi ikke kender svarene på i serien, men ambitionerne for en grandios fortælling er der tydeligvis, og den kan snildt udvikle sig til en femstjernet oplevelse over tid.

Den eneste bekymring jeg kan have er, at de selvsamme ambitioner er så store, at serien vakler under dem.

Jeg håber det ikke, for serien kommer langsomt, men godt fra start, og jeg glæder mig til at se, hvor det bærer os hen. Også selv om det er helt til verdens ende.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser