Film | Nyheder

Ejer af skræmmende ny streamingtjeneste: “Jumpscares kan faktisk sænke ens stressniveau”

Af
Carina Nørgaard Schou
16. november 2023
scaryo ny streamingtjeneste
Steffen Trannerup (tv.) og Morten Bak (th.) har kendt hinanden i 25 år. Nu har de sammen startet streamingtjenesten Scaryo / Foto: Privat

Del artikel

Vi Elsker Serier har talt med Steffen Trannerup – den ene halvdel af makkerparret bag den nye streamingtjeneste Scaryo, der er dedikeret til gyser-, horror- og thrillerfilm.

Steffen Trannerup faldt selv tidligt i gysergryden. Siden han som barn så Alfred Hitchcocks An Unlocked Window og Roman Polanskis Rosemary’s Baby har han ikke set sig bange tilbage over skulderen, når det kommer til gys.

Men en fortid som marketingdirektør hos Blockbuster havde Steffen Trannerup stor erfaring med at drive en streamingtjeneste. Men hvor han hos Blockbuster var med til at markedsføre de store kommercielle titler, giver han og hans partner Morten Bak hos Scaryo plads til mange af de mindre nicheproduktioner, som ellers aldrig finder vej til tv, biografen eller de øvrige streamingtjenester.

– Vi har monstre, kannibaler og zombier, film fra Asien og Østeuropa, film i sort/hvid, store klassikere, små independent film, kult- og B-film, danske film – og alt muligt andet, som de selv siger hos Scaryo.

Hvorfor har I valgt at fokusere på lige netop denne genre?
– Fordi vi selv synes, det er virkelig sjovt. Gyserfilm vækker mange forskellige følelser i os og har en masse vanvid indbygget i sig. Derudover er det den største subgenre og en genre i kæmpe vækst. Horror og gys har en afstressende effekt, og dansk forskning fra Recreational Fear Lab under Aarhus Universitet viser, at folk der ser mange gysere, er mere modstandsdygtige over for nyheder om alverdens ulykker. Og at Jumpscares faktisk kan sænke ens stressniveau.

Hvordan fik I idéen til Scaryo?
– Min nuværende partner, Morten Bak, havde et lille contentbureau, som jeg brugte som ekstern sparringspartner hos Blockbuster. Hver gang, vi lavede en kampagne for genrefilm, kunne vi se, at udlånet af de film voksede rigtigt meget. Der var helt tydeligt en lyst til at se andet end de klassiske top-50-film. Under coronanedlukningen udviklede det sig til en konkret idé om en ny filmtjeneste.

Fakta om Scaryo

– Streamingtjenesten Scaryo blev lanceret fredag 13. oktober 2023 og fokuserer på film inden for gyser-, horror- og thrillergenren.

– Bag Scaryo står Steffen Trannerup, tidligere marketingdirektør hos Blockbuster, og Morten Bak, der har været selvstændig bureauejer med fokus på strategisk markedsføring i mange år. De to venner har kendt hinanden i 25 år.

– Hos Scaryo.tv kan du vælge mellem et månedligt abonnement til 69 kr. eller tegne et årsabonnement til 699 kr. Du kan også leje alle film enkeltvis til mellem 9 og 29 kr.

Hvem er jeres målgruppe?
– Der er to primære. Der er den meget dedikerede gruppe af horrorfans, der bare vil se alt, og det er en voksende gruppe. Derudover er der en stor gruppe af kvinder fra teenageårene og op til omkring 45-50 år, som ser gys og horrorfilm i grupper og med deres veninder. Der har været en række kæmpe succeser som f.eks. Stranger Things, The Handmaid’s Tale og også Game of Thrones, som alle har mange horror- og paranormale elementer i sig. Det har åbnet dørene til en mere bred og mainstream målgruppe, hvilket man kan se på, at horror i 2021 fyldte hele 13 % af den amerikanske box office.

Hvordan har I sammensat udvalget?
– Der bliver lavet omkring 500 nye gyser- og horrorfilm om året, og en stor del af dem fra f.eks. det asiatiske og sydamerikanske marked bliver aldrig tilgængelige i biograferne og på streamingtjenesterne. Vi vil gerne kunne tilbyde noget, som man ikke finder andre steder, så vi er også på jagt efter gamle danske gyserfilm, som slet ikke er digitaliserede endnu. Efterhånden som vi vokser, vil vi selvfølgelig også gerne kunne tilbyde både de store premieretitler og klassikere som Fredag den 13. og A Nightmare on Elm Street.

Hvornår regner I med, at det bliver?
– Man skal huske på, at vi lige nu bare er to gutter i en kælder på Nørrebro, der laver det hele selv. Vi har selv fundet frem til indholdet, fundet systemer og software, forhandlet kontrakter med leverandørerne og udviklet nye afregningsmodeller. Så vi er både økonomisk og tidsmæssigt begrænsede, men kernen i det hele er at få bygget et godt indholdskatalog op.

Hvad har I ellers af planer for fremtiden?
– Vi har sikret os de nordiske rettigheder til filmene fra starten, så næste step er at komme ud i Sverige, Norge og Finland. Vi har brugt alle vores penge på at komme i luften, så vi kigger efter mulige investorer, for vi vil gerne sætte speed på væksten, og det kræver, at økonomien er til det. Når vi kommer ud i hele Norden, er målet at nå 20.000 abonnenter inden for et par år.

Men er der overhovedet plads til endnu en streamingtjeneste?
– Ja, det er jeg helt sikker på, at der er. Blockbuster har meget gys, men ikke samlet under et abonnement som hos os, og de store streamingtjenester som Netflix er mest på det mainstream indhold. Der findes selvfølgelig streamingtjenesten Shudder, men den fokuserer meget på de engelsksprogede titler. Vi er ikke en konkurrent til de store tjenester, men er et supplement.

Del artikel

Andre Film | Nyheder