5 nye bøger, du skal glæde dig til i marts 2024
Kvinder i kunsten
Skal man tro de gængse kunsthistoriske oversigtsværker, har der nærmest ikke eksisteret kvinder inden for kunstens verden igennem tiden. Det gør kunsthistorikeren Katy Hessel op med, når hun tager læserne med på en opdagelsesrejse gennem kunsthistoriens største værker – helt uden mænd. I den smukt illustrerede Historien om kunst uden mænd bryder hun nemlig med den traditionelle kanon og fokuserer udelukkende på de kvindelige kunstnere.
Katy Hessel kaster lys over nogle af kunstens mest bemærkelsesværdige kvinder gennem tiderne. Fra renæssancen til 1800-tallets USA, den hollandske guldalder og efterkrigstidens Latinamerika udforsker hun kvindernes bidrag til kunstens udvikling, og hvordan de har brudt med tidens normer, trådt ind på kunstakademierne og sat deres præg på kunstverdenen.
Bogen er forsynet med et dansk forord af Anna Kærsgaard Gregersen, museumsinspektør på Glyptoteket.
Katy Hessel: Historien om kunst uden mænd udkommer 7. marts, Lindhardt og Ringhof.
Den grimme ælling
Jesper Wung-Sung fortsætter i det exofiktive spor, som han indledte i sin foregående roman Kvinde set fra ryggen om maleren Vilhelm Hammershøis hustru, Ida Ilsted. I sin nye roman Hans Christian er det den legendariske forfatter H.C. Andersen, han vækker til live. Romanen tager læserne med på en rejse gennem Andersens liv, fra den beskedne start i et lille hus i Odense i 1805 til berømtheden i København.
Andersen portrætteres som en "grim ælling", plaget af tvivl og håbløshed, men han er samtidig båret af en ukuelig tro på, at verden vil smile til ham. Gennem et væld af citater og en skrivestil, der afspejler Andersens egen, inviterer Wung-Sung læserne ind i forfatterens komplekse sind og univers.
Romanen er ikke blot en biografisk skildring af H.C. Andersens liv, men også en "coming of age"-historie om et ungt menneske, der drages mod storbyens for at genopfinde sig selv. Romanen kaster et nyt lys over en af Danmarks mest ikoniske forfattere og giver et indblik i hans inderste tanker og drømme.
Jesper Wung-Sung: Hans Christian, udkommer 7. marts, Poltikens Forlag.
Løgner
Efter syv års fængsel for drabet på en 11-årig dreng bliver Robert Danius pludselig løsladt på grund af nye oplysninger. Men selv om han nu er på fri fod, er ikke alle overbeviste om hans uskyld. Signe Kristiansen og Martin Juncker, de oprindelige efterforskere i sagen, er skeptiske og beslutter sig for at gå imod deres chefer og genoptage efterforskningen i al hemmelighed.
Mystikken breder sig, da Asser Larsen, en af hovedkræfterne bag en operation rettet mod den albanske mafia, pludselig forsvinder få dage efter Danius' løsladelse. Juncker, Signe og deres unge kollega, Nabiha Khalid står nu over for et kapløb mod tiden for at finde Larsen og opklare sammenfaldende elementer i sagen, herunder Larsens tidligere rolle som forsvarsadvokat for Robert Danius.
Løgner er det femte bind i Faber & Pedersens kritikerroste krimiserie, der holder fans helt ude på kanten af deres sæder i bar spænding.
Faber og Pedersen: Løgner, udkommer 12. marts, Lindhardt og Ringhof.
Sofie Lassen-Kahlkes populære bog ’Adams arv’ skal filmatiseres
Mord på herregården
Privatdetektiven Anne-Maj Mortensen står over for et mordmysterium på en herregård. Da en kvinde findes død under forberedelserne til bryllupsfesten, hvor Anne-Majs egen datter er bruden, bliver hun kastet ud i en uventet opklaringsmission. Hvad der skulle have været en lykkelig begivenhed, ender i stedet som et mareridt.
Efterhånden som Anne-Maj graver dybere i omstændighederne omkring kvindens død, begynder hun at ane, at der lurer noget mere dystert under overfladen. For hvert skridt hun kommer tættere på sandheden, udfolder der sig flere hemmeligheder og farlige løgne.
Blodigt Bryllup er en spændingsfyldt minikrimi baseret på Familie Journals populære føljeton om efterlønneren Anne-Maj Mortensen.
Anna Grue: Blodigt bryllup, 13. marts, Lindhardt og Ringhof.
Overgang eller undergang
Lotte Kaa Andersen har tidligere gjort sig bemærket med romaner som Hambros Allé 7-9-13 og den exofiktive Den inderste kerne om videnskabskvinden Inge Lehmann. Nu er hun tilbage med Mit hemmelige liv, som er en ærlig og bevægende fortælling om kvindeliv og overgangsalderen. Lotte Kaa Andersen beretter om sine egne oplevelser og konfronterer de udfordringer, som mange kvinder står over for, når de står midtvejs i livet.
Undervejs søger hun råd hos kloge litterære kvinder som Doris Lessing, Karin Michaëlis, Karen Blixen, Helle Helle, Tine Høegh og Germaine Greer og kommer også omkring en astrofysiker, en influencer, en journalist m.fl. for at forstå deres erfaringer med at være midt i livet.
Skærmtid med Magnus Haugaard: "'Kald mig far' udkommer snart, og det glæder jeg mig til"
På den måde bliver Mit hemmelige liv ikke kun en personlig, men også en kollektiv fortælling om kvinders overgangsalder, hvor Lotte Kaa Andersen insisterer på vigtigheden af at dele erfaringer med andre kvinder, når livets fundament vakler under én.
Lotte Kaa Andersen: Mit hemmelige liv, 21. marts, Politikens Forlag.
Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: