Kultur | Guides

Emilie Koppel: “Kultur har åbnet mine øjne for forskellige måder at se tingene på”

Af
Louise Kidde Sauntved
23. januar 2024
interview med Emilie Koppel
Emilie Koppel / Foto: Presse

Del artikel

Ugens profil er skuespilleren Emilie Koppel, der lige nu kan opleves i 'Indenfor murene' på Det Kongelige Teater

1. Hvem lærte dig noget om kultur, da du var barn?

– Det var nok mest mine forældre. Kultur har altid været en stor del af min barndom og opvækst – både herhjemme og på vores rejser. Det har formet mit syn på verden og åbnet mine øjne for forskellige måder at se tingene på. Da jeg var mindre, var det ikke noget, jeg tænkte særlig meget over, men det er jeg selvfølgelig meget glad for i dag.

2. Hvem nyder du allermest at dele kulturoplevelser med?

– Med min mor. Vi går tit i biografen, i teatret eller på museer for at opleve kunst. Jeg elsker at diskutere vores forskellige synspunkter og tolkninger bagefter. Nogle gange er vi helt enige og kan næsten sætte os ind i, hvordan vi selv ville have gjort det, men andre gange ser vi tingene helt forskelligt, og det starter virkelig spændende samtaler.

3. Er der en kulturoplevelse, du aldrig glemmer?

– Kunstbiennalen i Venedig i 2019 var virkelig noget særligt. Især den islandske udstilling Chromosapiens af Hrafnhildur Arnardóttir gjorde stort indtryk. Udstillingen var i et lille rum, men alligevel føltes det som at træde ind i en helt anden verden. Med farverige syntetiske hårextensions havde hun skabt et rum af nærmest plantelignende organismer i regnbuens farver.

Kort om Emilie Koppel

Det kender du hende fra

Den forrygende hovedrolle i filmen Ustyrlig, hvor hun spiller en ung pige, der bliver sendt på åndssvageanstalt på Sprogø, fordi hun ikke vil indordne sig.

Aktuel med

Hovedrollen som Esther i Indenfor murene på Det Kongelige Teater.

4. Er du nogensinde gået midt i en teaterforestilling/film/koncert eller andet?

– Jeg er aldrig gået fra en teaterforestilling, film eller koncert før tid. Der er enkelte gange, hvor jeg har haft lyst til det, men jeg tror, at man kan lære noget af alle forestillinger – og det er jo også interessant at finde ud af, hvorfor man havde lyst til at gå.

5. Hvilken by er din yndlingskulturby?

– Min favorit-kulturby må være Venedig. Både på grund af den årlige biennale, som skifter hvert år mellem arkitektur og kunst, men også på grund af den smukke by i sig selv. På biennalen har forskellige lande en udstilling i separate pavilloner under et fælles tema, og det er altid spændende at se, hvordan de har løst opgaven ud fra deres forskellige kulturer.

6. Har du en kulturvane, du helst ikke vil være ved?

– Jeg må indrømme, at reality-programmer er lidt en guilty pleasure for mig. Selv om de ikke altid afspejler mine primære kulturelle interesser, kan de være en let og afslappende måde at koble af på.

7. Hvilke kulturoplevelser glæder du dig til?

– Jeg glæder mig til at opleve Michael Cunninghams Timerne opsat på Det Kongelige Teater i 2024, som handler om tre kvinder i tre forskellige tider med tre forskellige liv, som man følger i løbet af et døgn. Stykket spilles af Karen-Lise Mynster, Sofie Gråbøl og Josephine Park, som i øvrigt er nogle af mine yndlingsskuespillere.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Kultur | Guides