Kultur | Guides

Man kan godt blive lidt ekstra forelsket i København, når man besøger det nye filmtag

Af
Signe Bjørg Granberg
23. august 2024
Filmtaget
På Filmtaget kan publikum gå i open air-biograf, opleve filmudstilling og besøge legeområde / Foto: Henning Larsen / DFI

Del artikel

Filmtaget i København har slået dørene op til en verden af filmoplevelser. Trods lidt startvanskeligheder vil det glæde både store og små at gå på opdagelse i den danske filmskat, imens man nyder udsigten over København.

Når man går i luften med et nyt eventsted i København, hvor den primære drivkraft er filmoplevelser under åben himmel, kan det godt undre én lidt, at man først åbner for herlighederne i midten af august fremfor f.eks. i midten af maj.

Men som med mange andre byggerier har der været udfordringer med både timeline og budget, og således har Det Danske Filminstitut (DFI) først for nylig slået dørene op for Filmtaget og Himmelbio på taget af det gamle Gutenberghus i hjertet af København.

Filmtaget
Filmtaget set fra oven i hjertet af København
Foto: Bjørn Pierri Enevoldsen

Filmtaget er et nyt kulturtilbud, hvor både store og små kan gå på opdagelse i dansk film og blive klogere på filmmediet i det hele taget. Man kan gå i open air-biografen Himmelbio, opleve filmudstillinger og besøge legeområdet.

Fakta om Filmtaget

  • Filmtaget er åbent året rundt fra kl. 10-23, og der er gratis adgang.
  • Filmtaget ligger på Gothersgade 55 på toppen af Filminstituttet og Cinemateket – også kendt som det gamle Gutenberghus.
  • Arealet er 1.700 kvadratmeter
  • Det er gratis at se filmudstillingen. Man skal bestille billetter for at se film i open air-biografen Himmelbio, der er et supplement til Cinematekets biografsale og har 127 pladser.

På den flotte sensommerdag, hvor redaktionen var på besøg på filmtaget, var det første, vi bed mærke i, den blændende udsigt over København.

Og nu kan det godt være, at der sidder nogle stykker og tænker "skulle det nu være specielt – der er jo allerede massevis af steder i København, hvor der er god udsigt". Og ja, det er der, men sjældent har man kunne se så meget af alle Københavns hjørner som fra Filmtaget.

Når udsigten bliver akkompagneret af Bent Fabricius-Bjerres Forelsket i København, der strømmer ud fra højtaleren i den lille ballongynge af træ, bliver man unægteligt netop det: Forelsket i København.

Ballongyngen er en del af udstillingen, hvor en række små pavilloner viser højdepunkter fra dansk film gennem tiden. Fra stumfilm og klassiske folkekomedier over Dogme-bølgen til aktuelle dokumentarfilm. For de yngste er der film fra Børnebiffens program, filmquiz og to legeområder inspireret af kendte danske børnefilm.

Filmtaget
Man kan blive klogere på forskellige epoker i dansk filmhistorie i den faste udstilling på Filmtaget
Foto: Bjørn Pierri Enevoldsen

Foruden at blive klogere på dansk films historie kan man også sætte sig på nogle små bænke og se en film fra Filminstituttets arkiv. Skal det være lidt mere biografagtigt, kan man købe billet til en af Himmelbios forestillinger.

Da vi besøgte Filmtaget, kørte Miyazakis Chihiro og heksene, men også film som Ternet Ninja 2, Olsen Banden ser rødt og Den utrolige historie om den kæmpestore pære er på programmet i åbningsugen.

https://imgix.vielskerserier.dk/2024-08-23/Credit-Anders-Budtz-Jorgensen-DFI.JPG
Himmelbio har plads til 127 gæster, og taget kan trækkes hen over alle pladser, så man sidder i læ for evt. regn
Foto: Anders Budtz Jørgensen/DFI

Generelt var det en god oplevelse at besøge Filmtaget, selv om der var nogle tekniske detaljer, der manglede at blive finpudset.

Det opvejes dog af det fine fokus på filmformidling i øjenhøjde, som er noget, vi hilser velkomment med kyshånd her på redaktionen.

Man skal ikke forvente en Disneyland-oplevelse med vilde forlystelser, men mindre kan jo også gøre det.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omFilmDanskevent

Andre Kultur | Guides