Kultur | Nyheder

Marie Carsten Pedersen: ”Jeg står ved det hele”

Af
Louise Kidde Sauntved
9. juli 2024
Marie Carsten Pedersen
Marie Carsten Pedersen / Foto: Kasper Løftgaard

Del artikel

Ugens profil er journalist Marie Carsten Pedersen, der lige er aktuel med udstillingen 'Vølvens Varsel' på Nationalmuseet, hvor hun har været dramaturg.

1. Hvad var din seneste kulturoplevelse?

– Jeg har lige læst Linea Maja Ernsts debutroman Kun til navlen. Den havde nogle ekstremt præcise nyrestød til den kreative middelklasse – altså sådan nogle som mig. Alle i bogen har læst litteraturvidenskab, de navlepiller helt vildt i dem selv og deres relationer og drømmer desperat om frihed, hørduge og krebsegilder. Samme her.

2. Hvad skal en god kulturoplevelse kunne?

– Min chefredaktør Lea Korsgaard plejer at tale om, at journalistik ikke kun skal oplyse, det skal også oplive. Sådan har jeg det også med kunst og kultur. Når det er rigtig godt, har jeg den dér følelse af, at både krop og sind har fået noget. Blodet ruller hurtigere, man bliver nærmest lidt stakåndet, og hovedet summer af nye tanker og erkendelser.

3. Hvem vil du helst opleve kultur med?

– Mine børn. Det er det fedeste, jeg ved, at opleve kultur gennem deres øjne. Omvendt har de det af og til lidt stramt over at blive trukket rundt af verdens mest entusiastiske og utrættelige museumsomviser.

Kort om Marie Carsten Pedersen

Det kender du hende fra:
Som knivskarp journalist på Zetland.

Aktuel med:
Udstillingen Vølvens Varsel på Nationalmuseet, hvor hun har været dramaturg.

4. Er der en kulturoplevelse, du aldrig glemmer?

– I 2003 besøgte jeg New Zealands nationalmuseum Te Papa Tongarewa for første gang. Det var så anderledes end noget andet museum, jeg nogensinde havde oplevet, med publikumsindragelse, sanselig formidling, fokus på diversitet og repræsentation og bare kæmpe wow-effekt. Det satte retningen for, hvad jeg brugte resten af min studietid på, og faktisk også mit arbejdsliv.

5. Er du nogensinde gået midt i en film/koncert eller teaterstykke?

– Kun én gang. Det var en singaporeansk film, som min mand og jeg så i biografen Vester Vov Vov i København. Det var som at se afsnit 375 af en tv-soap, man ikke har fulgt med i. Efter 45 minutter så vi på hinanden og blev enige om, at der nærmest ikke var noget, vi ikke hellere ville, end at se den færdig. Og så gik vi.

6. Hvilken by er din yndlingskulturby?

– Sjovt nok Singapore, når nu jeg gik fra den film. Men det er bare en misforstået by. Lige under den blanke overflade ligger lag på lag af kulturhistorie, spændende arkitektur og en levende og overraskende kunstscene.

7. Har du en kulturvane, du ikke helt vil være ved?

– Jeg står ved det hele. Inklusiv min dybe afhængighed af ejendomsmæglerserien Selling Sunset. Og hvis man skammer sig over sine kulturvaner, så skal man lytte til den fantastiske podcast Sentimental Garbage, hvor den irske romance-forfatter Caroline O’Donaghue nørder alle mulige former for popkultur fra romantiske komedier og Robbie Williams’ musik til rødløber-reportager og skinny jeans. Det er et genialt format. Ofte virkelig klogt og altid virkelig sjovt.

8. Hvilke kulturoplevelser glæder du dig til?

– Jeg må indrømme, at udstillingen Vølvens Varsel på Nationalmuseet trumfer alt andet for mig lige nu. Som journalist og anmelder har jeg beskæftiget mig med museer og udstillinger i over 20 år, men det er første gang, jeg selv er med til at skabe én. Så jeg er utroligt spændt på at se, hvad ”Vølven” kan, når den møder publikum.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Kultur | Nyheder