Kultur | Nyheder

Mette Horn: “Jeg skal prøve Copenhell i år”

Af
Louise Kidde Sauntved
19. marts 2024
interview med mette horn
Mette Horn / Foto: Mathilde Schmidt

Del artikel

Ugens profil er skuespiller Mette Horn, der lige nu er aktuel med forestillingen 'En guide til en (lidt) lysere fremtid' på Nørrebro Teater.

1. Hvad var din seneste kulturoplevelse?

– Det var, da jeg var i biografen og se Farven lilla med mine børn. Jeg havde fået lov at vælge film og syntes desværre, den var superkedelig. Men vi blev enige om, at det jo også er en kulturoplevelse at kede sig sammen. Det sjove var, at den forrige film, jeg så, også var et fejlskud. Det var den tyske film Lærerværelset, der har fået sindssygt gode anmeldelser, men den var så tung og trist.

En af de der film, hvor man sidder og tænker “Hvis nu bare hovedpersonen havde sagt undskyld efter ti minutter, så havde der ikke været nogen film”. Men måske var det bare fordi, vi gerne ville have haft noget lettere og lysere – for kulturoplevelser kan jo også være fejlskud, fordi de ikke matcher det, man egentlig har lyst til.

2. Hvad synes du, en god kulturoplevelse skal kunne?

– Den skal kunne overraske og sætte nogle tanker i gang og fjerne en fra hverdagen på en eller anden måde.

3. Hvem vi du helst dele kulturoplevelser med?

– Nogen, hvor vi ikke skal snakke alt for meget. Nogen, jeg kender godt, og som jeg ikke skal forklare så meget over for. For tit kræver det, at man kender hinanden godt for at give hinanden plads til også at have sine egne oplevelser og bruge den tid, man nu synes, på et billede eller en skulptur uden at skulle forklare, hvad det er, man oplever. For det kan jo være supersvært lige i situationen.

Kort om Mette Horn

Kendt fra:
Damen med de blå tænder, Max Pinlig og en lang række andre roller på dansk teater, tv og film.

Aktuel i:
En guide til en (lidt) lysere fremtid på Nørrebro Teater, der spiller frem til den 20. april.

4. Er der en kulturoplevelse, du aldrig glemmer?

– Den første gang jeg blev inviteret i Det Kongelige Teater af min far, da jeg var syv år. Det var en ganske almindelig onsdag, hvor vi var inde og se Svanesøen. Vi sad oppe på galleriet, og jeg glemmer det aldrig. Det var en kæmpe oplevelse, selv om jeg faldt i søvn i første akt.

Min far og mor var skilt, og min far og mig brugte meget tid inde i byen, hvor vi gik ture og bare drev ind til de gratis kulturelle oplevelser, vi opdagede undervejs: En udstilling i Rundetårn eller noget musik i en eller anden kirke. Jeg glemmer heller aldrig, da jeg kort efter, i 1975, var inde og se Kvindeudstillingen på Charlottenborg med min mor. Det var voldsomt, fordi det var så anderledes. Der var en masse store installationer, blandt andet gik man igennem en kæmpestor kusse, når man gik ind på selve Charlottenborg. Og der var et kontorlokale med Ekstra Bladet og bajere og en lort på bordet og pornoblade.

Jeg var så lille, at jeg ikke vidste, hvad det var, jeg oplevede. Men jeg kunne mærke, at det var noget voldsomt, og det gjorde et kæmpe indtryk på mig. Vi var der, fordi min venindes mor var med til at udstille – hun var med i noget, der hed Kvindegalleriet. Jeg har efterfølgende nogle gange savnet den tid lidt – med alle de der kvinder og lilla bleer og basisgrupper og fællesskab. Da jeg gik i overgangsalderen følte jeg et stort savn og tænkte: Hvor fa’en blev de af, alle de der damer fra kvindeudstillingen dengang?

5 Er du nogensinde gået fra en film, koncert eller teaterforestilling?

– Ja. Jeg er gået fra filmen Spis, bed, elsk. Den kunne jeg ikke holde ud. Alt det der italienske, der skulle være så sanseligt – jeg kunne ikke have det. Måske skulle jeg også være gået under den tyske, men der var jeg alligevel for forfængelig. Den havde jo fået så fine anmeldelser.

6. Hvilke kulturoplevelser glæder du dig til?

– Jeg glæder mig sindssygt meget til at spille med i En guide til en (lidt) lysere fremtid. Den har fantastisk musik, lavet af Marie Key, og så er det nogle dejlige mennesker, der er med til at lave den. Og så har jeg også tænkt mig, at jeg skal prøve Copenhell i år, hvis jeg når at få en billet.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omInterview

Andre Kultur | Nyheder