Kultur | Nyheder

Øyunn: “Jeg er ikke så optaget af, hvordan andre dømmer min smag”

Af
Louise Kidde Sauntved
6. februar 2024
Øyunn interview
Øyunn / Foto: PR

Del artikel

Ugens profil er musiker og multikunster Øyunn, der lige nu er aktuel med albummet 'Aspects'.

1. Hvad er din seneste store kulturoplevelse?

– Jeg har lige hørt Gouldian Finch på Blå i Oslo. Det er en norsk trommeslagerkollega (kendt fra f.eks. Jaga Jazzist, red.), som har lavet et alias, der rummer hele hans musikalske baggrund og yndlingsmusik i et – alt fra klassiske strygere til vilde trommepartier. Han havde også en megafed rapper med, Vuyo, som er værd at tjekke ud.

2. Hvem nyder du allermest at dele kulturoplevelser med?

– På en måde mig selv. Jeg er en social person, men synes faktisk tit, det er sjovt at tage til koncert alene, så jeg kan tage tingene, som de kommer! Men i teateret og biografsalen er det hyggeligere at have en at dele oplevelsen med. Hvem det er, synes jeg kommer helt an på, hvad vi skal se og høre, og hvad vedkommende godt kan lide. Men jeg har haft sjove kulturoplevelser både med venner, kæreste, brødre og øvrig familie.

3. Er der en kulturoplevelse, du aldrig glemmer?

– Mange! Men Nattens Ende på Glyptoteket iscenesat af Anja Behrens og et drømmeteam af skuespillere, i et utroligt specielt rum, er en forestilling, jeg kommer til at have med mig længe. Jeg græd og grinede gennem det hele: nydelige musikalske partier og absurde scener. Ingenting var ligegyldigt og føltes både vigtigt og menneskeligt. Jeg håber, den bliver genopsat på en måde, så flere kan opleve det. Jeg har også haft nogle vilde koncertoplevelser, og en af mine absolutte favoritter er Mariam Wallentin, som også kalder sig Mariam The Believer. Hendes soloprojekt er fantastisk. Første gang jeg hørte hende og hendes duo, Wildbirds & Peacedrums, blev jeg helt blæst væk af, hvor vanvittigt godt hun performede og sang.

Kort om musiker og multikunstner Øyunn

Det kender du hende fra
Øyunn har indspillet trommer og backing for Efterklang samt arbejdet med blandt andre Agnes Obel og Troels Abrahamsen. Hun har desuden komponeret musik til flere teaterforestillinger.

Aktuel med
Albummet Aspects. Derudover åbner hun årets Vinterjazz på Montmartre 1. februar. Den 29. februar går turen til Radar i Aarhus.

4. Er du nogensinde gået midt i en teaterforestilling/film/koncert eller andet?

– Jeg går sjældent, og hvis jeg gør, er det mere af praktiske årsager, som at jeg selv skal spille samme aften, eller hvis jeg har fået lidt mange indtryk til en festival. Jeg var dog ved at gå fra en film af en østrigsk instruktør inde i Grand engang. Han er meget hypet, og filmen havde nogle flotte billeder og var godt lavet, men jeg syntes, hovedkarakteren var så ekstremt ucharmerende og tog nogle dårlige valg. Det var nok også meningen, men jeg havde lidt svært ved at være i mig selv.

5. Hvilken by er din yndlingskulturby?

– Oslo! Jeg kommer jo derfra, så måske er jeg inhabil, og måske ser jeg også byen med et lidt romantiserende blik, fordi jeg kun er der på besøg. Men jeg synes altid, der er hundrede koncerter at vælge imellem til enhver tid, og fede og forskellige typer spillesteder. Jeg tror også, det hjælper, at kultur har høj prioritet på statsbudgettet. Spillestederne har flere penge og kan tage nogle større chancer. Og så er der også flere gode teaterscener, biografer og egne huse til både dansekunst og eksperimenterende scenekunst. Af og til tager jeg nogle dage der, hvor jeg sover på sofaen hos en ven og er ude og opleve ting. Byen er også lidt mindre end Kbh, så jeg møder altid mange, jeg kender.

6. Har du en kulturvane, du helst ikke vil være ved?

– Svært spørgsmål. Jeg er fan af, at alt er tilladt. Jeg er ikke så optaget af, hvordan andre dømmer min smag udefra, så længe det er noget, jeg selv får noget ud af og bliver inspireret af at høre eller se på.

7. Hvilke kulturoplevelser glæder du dig til?

– Astrid Engberg på Xenon (Huset). Hun er en helt fantastisk producer, sangskriver og musiker. Jeg hørte hele hendes album Trust inde i mørket i Empire Bio til en lyttesession – stærkt, groovy, modigt, nyskabende og kreativt. Jeg har ikke oplevet hende live før, og det vil jeg glæde mig meget til.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omInterview

Andre Kultur | Nyheder

Mest læste