Anmeldelse: ’Kim Schumacher – i alle regnbuens 80'er farver’ sprudler af liv
Kim Schumacher - i alle regnbuens 80'er farver
Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 28. december 2022
Genre: Dokumentar
Tilrettelægger: Louise Unmack Kjeldsen
Medvirkende: Ralf Christensen og Simon Lund (manuskonsulenter), Jarl Friis-Mikkelsen, Katrine Ring mfl.
Land: Danmark
Antal afsnit: 4
Kim Schumacher var 1980'ernes utvetydige stemme.
I hvert fald når det kom til ungdommens primære kilde for kultur. Som vært på P3 var Schumacher den musikalske pusher, der leverede auditive fix til danskerne direkte fra New Yorks pulserende gader.
Han var prototypen på den værtskultur, som DR den dag i dag indædt dyrker. Talenterne skal ikke bare udfolde sig i radioen, men også på tværs af alle statsmediets platforme. Jagten på den næste Schumacher stopper aldrig, men der kommer aldrig en til. Ofte imiteret, men aldrig duplikeret.
Men hvem fanden er Kim Schumacher, tænker du måske, hvis du er født efter 1990? DR-serien Kim Schumacher – i alle regnbuens 80’er farver leverer et fyldestgørende svar, pakket ind i alskens pangnuancer og sprøde toner.
Nu går det meget hurtigt
Udgangspunktet for fortællingen om det speed-snakkende ikon er kulturjournalisterne Ralf Christensen og Simon Lunds mesterlige biografi Dem jeg elsker, elsker jeg – Kim Schumachers mange liv.
I et kridhvidt studie, modelleret efter Schumachers legendariske musikvideoprogram 1999, giver de det store historiske overblik i værtens liv. De suppleres af Schumachers venner og kollegaer, der med smil og bedrøvelse i stemmerne levendegør det afdøde 80'er-idol.
Stivstikkerne i DR anede tydeligvis ikke, hvad de skulle stille op med unikummet. Der var fuld knald på. Både når det galdt musik, film og sex. Der var glimt i øjnene og sigende smil i serveringen i de hulens mange frække antydninger i varierende grad angående kødeligt begær.
Det er en historie om privatpersonen Schumacher, som i vid udstrækning var åben omkring sin homoseksualitet. Men i den brede offentlighed var det stadig en hemmelighed.
Vi er med hele vejen. Fra barndommen, hvor faren skrider, og et ophold på en kostskole indeholder en lærer, der seksuelt misbruger den 13-årige Kim, over flabet radio-DJ til nationalt klenodie i quiz-programmet Labyrint.
10 nye danske serier, vi glæder os til i 2023
Verdens bedste Schumacher
I løbet af de fire skarpe afsnit på knap 30 minutter hver får vi et godt indblik i Kim Schumachers liv, karriere og indirekte betydning for eftertiden. I USA ville den her slags fortællinger resultere i enten en film eller fiktionsserie. Den slags satsninger tør vi ikke rigtig i DK og slet ikke med en så polariserende personlighed som Schumacher.
For lige så elsket han var, lige så stort et indædt had var der til ham. Især i starten af den radiofoniske og tv-mæssige karriere. For det var ikke alle, som var tilfredse med, at opkomlingen kom ind og fortrængte den gamle garde med Jørgen de Mylius i spidsen.
Retorikken i læserbrevene og klummerne er meget lig den, man finder i diverse Facebook-kommentarspor. For der er fandeme ik’ nogen, der skal komme her og fortælle folk, hvad der er god smag. For det ved de godt selv, og det skal sådan en smart fyr i makeup og spraglet tøj ikke komme og belære dem om.
Pudsigt som visse ting ikke har ændret sig.
Men talent kan ikke holdes nede. Rejsen til toppen indeholder et par lussinger, med det eksperimenterende Kims korner som det karrieremæssige lavpunkt. Men derfra går det kun opad.
De 10 bedste danske serier i 2022
Lyset slukker
Tragedien ligger hele tiden og ulmer. For der er en grund til, at Kim Schumacher ikke stadig beriger os med skønner one-liners og sit besnærende, smittende væsen.
80'ernes største og mest lysende mediestjerne i Danmark dør i 1990 af AIDS. Allerede i første afsnit bliver kimen lagt, da Jarl Friis-Mikkelsen fortæller om en episode til DRs store nytårsshow. Schumacher har ukarakteristisk låst sig inde i et skab. Da de endelig får åbnet døren, ser de en tynd, ligbleg og koldsvedende vært.
Selvom Kim Schumacher – i alle regnbuens 80’er farver fortsætter i et mere muntert og livselskende leje, er der en underliggende følelse af vemod.
For jøsses, Kim Schumacher kunne være blevet endnu større. Han opnåede mere på bare 10 år, end de fleste journalister og mediepersonlighed formår igennem hele livet.
En ting var nemlig hans verbale begavelse, hvor improvisationsevnen endnu ikke er blevet matchet af nogen, men hans ord sprudlede i den grad også skriftligt. Oversættelserne af amerikanske film delte vandene hårdt, men iagttagelserne når det kom til filmanmelderi, kunne der ikke sættes en finger på.
Og det er måske den følelse, der sidder tydeligst i kroppen, efter at dokumentarens fire afsnit er færdige. En ærgrelse over, at geniet ikke fik mere tid til at udfolde sig.
Omvendt står Kim Schumacher stadig positivt i erindringen. Modsat det tilsvarende 80'er-fænomen MTV, der nu kun er en sørgelig skal af noget, der engang var revolutionerende.
På den anden side, Kim Schumacher gjorde en karriere ud af at være i opposition til status quo. Han så fremtiden før alle andre og ville uden tvivl have trivedes med udviklingen.