Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ‘1899’ er mørk og mystisk for at være … mørk og mystisk?

AfAnn Lind Andersen
16. november 2022
1899 anmeldelse
Rosalie Craig i '1899' / Foto: Netflix.

Del artikel

Skaberne bag det tyske seriehit ‘Dark’ er tilbage. Denne gang med et periodedrama med en god håndfuld danske skuespillere. Der er lagt op til suspense, men er det nok?


Den tyske sci-fi-serie Dark, der legede med flere tidslinjer i sit plot om en forsvunden dreng i en lille landsby har været et kæmpehit på Netflix. Det er derfor ikke overraskende, at parret bag, Baran bo Odar og Jantje Friese, der også danner par privat, har fået lov til at lave endnu en serie for streamingtjenesten. Ovenikøbet deres første projekt i deres eget, nye produktionsselskab.

Blandingsgryde af europæiske skuespillere


Men til forskel fra Dark er vi ved første øjekast tilbage i tiden og ikke ude i fremtiden. Tilbage i år 1899. Her er et migrantskib på vej fra Europa til Amerika, fyldt med skæbner, der af forskellige årsager håber på et nyt liv og en ny begyndelse i det ukendte land. Der er skibets kaptajn, Eyk Larsen (tyske Andreas Pietschmann), en ung britisk kvinde, Maura Franklin (Emmy Beecham) og en dansk præstefamilie (Alexandre Willaume som faren, Maria Erwolter som moren, Lucas Lynggaard Tønnesen som sønnen og Clara Rosager som datteren).


Der er også et homoseksuelt spansk par, hvoraf den ene giver sig ud for at være præst, en japansk mor og datter og diverse besætningsmedlemmer – fra fyrrummet i skibets bund til førstestyrmanden, der har det med at sætte sig op imod kaptajnen. Hver har en historie, som vi langsomt får afdækket. Og skuespilpræstationerne er gode over hele linjen. Ingen nævnt, ingen glemt.

Et forsvundet skib


Så langt så godt fungerer 1899 faktisk ok. Men det er selvfølgelig ikke nok for Odar og Friese, der godt kan lide at servere deres serier på den mystiske facon. Et af samtaleemnerne på skibet er gisninger om, hvad der mon er sket med et meget omtalt forsvundet skib fire måneder forinden. Et skib, der som ved Bermuda-trekanten, er sporløst væk. Og ja, gæt selv, selvfølgelig støder migrantskibet pludselig på dette mystiske skib.


Kaptajnen med håndlangere og Maura tager over på det forsvundne skib, der er mennesketomt, på nær en dreng, de finder låst inde i et skab. Spooky. Da de tager drengen med tilbage, begynder der at ske mærkelige ting. Kaptajnen finder for eksempel et hemmeligt rum under sin kahyt, der bringer ham ind i en dimension, hvor han møder sin afdøde kone og døtre. Og det er kun lige begyndelsen på de uforklarlige hændelser. Der måske godt kan forklares alligevel.

Laver de en ‘Lost’?


I en voiceover i åbningen taler Maura om, hvad hjernen er i stand til. Til billeder af hende på et sindssygehospital eller laboratorium, hvor hun bliver udsat for forsøg, kontrolleret af en mand, vi ikke ved, hvem er. De dele hænger nok sammen med resten af fortællingen, men spørgsmålet er, hvordan? Jeg kan ærligt sige, at ved enden af episode seks, med kun to afsnit tilbage, som pressen ikke har fået adgang til, kan jeg ikke løfte sløret bare en anelse for, hvor 1899 er på vej hen. Så, det kan ikke udelukkes, at vi ikke får svarene her med første sæson, men at vi, ligesom med Dark, må vente til kommende sæsoner.


Jeg håber virkelig, at det tyske skaber-par har udtænkt et gennemarbejdet plot og ikke bare dyrker det mystiske for at være mærkelige, hvilket jeg har serien mistænkt en anelse for. Der opstår en naturlig suspense, når man ikke aner, hvor tingene skal hen, eller hvad karaktererne kan finde på. Men når alt er uforklarligt, risikerer man også at miste seerens investering, og den fælde er 1899 faretruende tæt på at falde i. Men indtil videre hænger jeg på. I hvert afsnit sker der tilpas mange mystificerende ting til, at min nysgerrighed er vækket. Men, Odar og Friese, lad lige være med at lave en Lost, okay?


https://imgix.vielskerserier.dk/2019/09/4-hjerter-1.jpg

Se traileren til '1899' herFakta om ’1899’:
Instruktør: Baran bo Odar
Manuskriptforfatter: Baran bo Odar, Jantje Friese, Emil Nygaard Albertsen m.fl.
Medvirkende: Emily Beecham, Andreas Pietschmann, Clara Rosager, Lucas Lynggaard Tønnesen, Maria Erwolter, Alexandre Willaume m.fl.
Antal afsnit: 8. Anmeldelsen er baseret på de seks første.
Produktionsår: 2022
Land: Tyskland
Dansk premieredato: 17. november 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix

Del artikel

Læs mere omNetflixDark1899

Andre Serier | Anmeldelser