Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ‘1923’ er en stærk og episk western-spin-off af ‘Yellowstone’ 

AfAnn Lind Andersen
13. januar 2023
serier SkyShowtime december
Harrison Ford som Jacob Dutton og Helen MIrren som Cara Dutton i '1923' på SkyShowtime / Foto: James Minchin III / Paramount+ / SkyShowtime

Del artikel

‘1923’ på SkyShowtime leverer klasseunderholdning med både ærværdige stjerner som Harrison Ford og Helen Mirren og nye navne, der nok skal blive fan-darlings.


For dem, der tænker: ‘Ok, kan der snart vrides mere western ud af det der Yellowstone-univers?’, er svaret ganske enkelt. Ja, det kan der. Især også, når man hedder Taylor Sheridan og kan skrive karakterer, som han kan og gør.

Western, nu med køleskab


Med Yellowstone-serien og Kevin Costner som grundstammen i fortællingen om Montana-ranchen og Dutton-familien har Sheridan udvidet familiesagaen til prequel-serier. Først 1883, hvor det var countrysangerparret Tim McGraw og Faith Hill, der spillede James og Margaret Dutton, med Isabel May som datteren Elsa. Og nu følger den næste prequel-serie, der, som man kan gætte ud fra titlen, begynder i år 1923.


En tid, der er præget af efterdønningerne af 1. Verdenskrig, som man har mærket helt ude på markerne i Montana, og hvor nye teknologiske landvindinger som køleskabe og vaskemaskiner begynder at dukke op, og som fører mod Depressionen, Wall Street-krakket og 2. Verdenskrig.

Familiestamtræ


Det sidste ved karaktererne selvsagt ikke (endnu), for på Yellowstone lever det ældre par Jacob og Cara Dutton, som de har gjort i mange år. De to roller bliver spillet af hhv. Harrison Ford og Helen Mirren, hvilket er et decideret scoop af Taylor Sheridan. Det er Harrison Fords første seriehovedrolle nogensinde, og de to skuespillere har god kemi og fungerer som et troværdigt ægtepar, der kender hinanden ud og ind.


Ligesom i 1883 er det Elsas voice-over fra det hinsides, der introducerer i åbningen. Elsas forældre er døde, og det er hendes onkel Jacob, der har overtaget ranchen efter sin bror og har adopteret Elsas brødre, Jack og Spencer. Et sørgmodigt ekko af 1883.

En ny helt


På ranchen må Jacob slås med nabogårdejere, der lader deres fåreflokke græsse på hans kvægmarker. En konflikt, der hurtigt kan eskalere til en decideret krig. Rigtig krig har den ældste søn, Spencer, mærket som soldat i 1. Verdenskrig.


I seriens første tre afsnit møder vi ham på savannen i Afrika, hvor han har slået sig op som hjælper for storvildtjægere. Han har posttraumatisk stress, som udtrykker sig gennem adrenalinsøgende jagter på løver og deslige, og selvvalgt social ensomhed. Lige indtil han møder overklassepigen Alexandra (Julia Schlaepfer), hvilket udvikler sig til en ret romantisk sidehistorie.

Stærke sidekarakterer


Spencer, spillet af Brendan Sklenar, er en mandetype som en ung Indiana Jones, dog mere martret i sjælen. Brysk, macho og kompetent. En nem helt at holde med og en karakter, der nok skal blive en fan-darling.


Der er selvfølgelig lagt op til, at Spencer, som den fortabte søn, skal vende hjem til ranchen på et tidspunkt, men den fortællebue er en af de større her i første sæson, som man må vente lidt på.


Det samme gælder en anden sidekarakter, den indfødte amerikaner, pigen Teonna (en fremragende Aminah Nieves). Hende møder vi på en katolsk kostskole ude in the middle of nowhere, hvor de strikse og sadistiske nonner og præster forsøger at drive ethvert indiansk blod ud af pigerne. Kun Teonna gør oprør, især overfor søster Mary (Jennifer Ehle), hvilket koster hende brutale, korporlige afstraffelser. Det er et fascinerende og gribende sideplot, men hvordan Teonna kommer til at hænge sammen med Yellowstone, har vi endnu til gode.


Som en sidebemærkning er det værd at notere sig, at Taylor Sheridan gør meget ud af at skabe virkeligt interessante og komplekse kvindekarakterer. Fra Beth Dutton over Margareth Dutton til Cara og Teonna. Det skal han have ros for.

Helen og Harrison er flødeskum


Pilotafsnittet er måske ikke det vildeste set i seriehistorien, men den etablerer karaktererne og tidsperioden fint. Det fængende ved 1923 kommer dog først for alvor henne i andet og tredje afsnit, så giv serien en chance for lige at komme i gang. Indtil da, er der lige nok scener med Helen og Harrison til at holde interessen fanget og give fornemmelsen af at være seriecreme. Lækker overskudsagtig fortælling om en brydningstid i amerikansk historie. Også ude i det vilde Montana.


https://imgix.vielskerserier.dk/2019/10/5-hjerter.jpg

Se traileren til 1923Fakta om ’1923’:
Instruktør: Ben Richardson
Manuskriptforfatter: Taylor Sheridan
Medvirkende: Harrison Ford, Helen Mirren, Jennifer Ehle, Brendan Sklenar, Aminah Nieves m.fl.
Antal afsnit: 8
Produktionsår: 2022
Land: USA
Dansk premieredato: 16. januar 2023
Dansk streamingtjeneste: SkyShowtime

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser