Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af Game of Thrones – den sidste episode

AfClaus Holm
22. maj 2019
Anmeldelse af Game of Thrones – den sidste episode
(Foto: Game of Thrones/HBO)

Del artikel

SÅ er det forbi. Med et sidste blik bagud red Jon Snow nordpå på nøjagtigt samme sted, hvor serien begyndte for så mange år siden. Game of Thrones er slut, og vi kan se tilbage på serien som helhed.
https://imgix.vielskerserier.dk/2016/04/spoiler-alert.png

Sidste sæson – og i særdeleshed sidste episode – så bagud mod mange af de ting, der var sket før, og en af de ting, der virkeligt gjorde sidste episode til noget særligt var, at alle (de overlevende!) hovedpersoner fik det, de havde ønsket sig, og drømt om siden starten af serien.

Jon Snow sagde engang ”Alt jeg nogensinde har ønsket mig, er at blive en ranger” – altså en af de Nattevægtere, der tog op nord for muren, og havde spændende eventyr der. Hans afslutning, hvor han rider nordpå i skovene sammen med Vildfolket er et smukt billede på, at han lægger alt andet bag sig og nu får sit ønske opfyldt.

Sansa, hvis ønske fra første episode var at blive dronning, ender med at blive dronning af Norden. Måske ikke helt det rige hun havde forestillet sig, men det hvor hun passer ind.

Arya, som altid har ønsket sig at være noget udenfor konventionerne, tager på eventyr udenfor Westeros og væk fra alle de snærende regler og kønsroller.

Bran, som er verdens hukommelse, får til ansvar at passe på den ved at holde riget i fred.

Tyrion, hvis største glæde det var at være administrator, bliver endnu engang Kongens Hånd. Bronn, som ønskede sig et slot, er nu herre af Highgarden. Sam, som ville hele de syge, er ærkemaester. Brienne er en ægte ridder og Lord Commander af den kongelige livvagt (Med Sir Podrick ved sin side!). Davos, smugleren fra Fleabottom, bliver Skibsmester. Kort sagt får alle det, de allerhelst ville have – selv Dany, hvis drøm det var at ”knuse hjulet” og ende det arvelige monarki, ender med at få det til at ske – dog ved selv at dø for det.

Jeg skal gerne indrømme, at jeg var meget tilfreds med slutningen. Det er det dog langt fra alle der er. Over hele verden har afsnittet fået de dårligste karakterer nogensinde, og over en million mennesker har skrevet under på en underskriftsindsamling om at genindspille sæson 8 – med nogle andre forfattere! Det viser, hvor mange fans, der er utilfredse med seriens produceres vision af afslutningen, og det er selvfølgelig kedeligt. Jeg vedgår også gerne, at havde George R.R. Martin færdiggjort sine bøger i tide, og havde vi kunne filmatisere dem fuldstændigt, så havde serien nok set anderledes ud – men man må ikke glemme, at slutningen ER den slutning, Martin ønskede sig. Han har hele tiden haft kontakt med producerne og hjulpet dem med historien, så de, der tror, at vi ville få en helt anden slutning, må desværre nok se i øjnene, at det gamle ord om at det er umuligt at stille alle tilfredse, nok er sandt i dette tilfælde.

Men nu er serien forbi. En æra er overstået. Hvad så nu?

Ja, vi ved jo at HBO er i gang med at udvikle en ny serie, som hedder The Long Night. Den kommer til at foregå 1000 år før serien vi kender, og handler om den sidste gang, The White Walkers kom sydpå, og den forfærdelige vinter der fik adelsmænd til at fryse ihjel i deres slotte. Hvad der vil ske i serien er der ingen der ved, men Martin har skrevet flere fagbøger om historien om Westeros, så dem kan man eventuelt kigge i. Samtidigt er der andre historier fra Martins hånd, blandt andet Dunc & Egg, som handler om en ridder og hans væbner cirka 80 år før den nuværende serie. Og i slutningen af serien lægges der jo også op til en form for spin-off show med Arya, såfremt HBO kan overtale Maisie Williams til at komme tilbage til rollen.

Game of Thrones er slut, og man kan jo selvfølgelig altid nu gå tilbage og se hele serien igen fra starten, hvis man har lyst. Så kan man med slutningen in mente måske finde flere af de tegn, som der er blevet lagt ud i hele seriens levetid.

Vi har her på Vi Elsker Serier en regel om, at vi ikke giver karakterer for de enkelte afsnit – kun for sæsonen. Nu hvor sæsonen er forbi, kan jeg give min vurdering – fem ud af seks hjerter. Der er stadig skønhedsfejl og ting, der ikke hænger sammen (For eksempel fik vi aldrig svar på hvad Lysets Herres plan egentlig var!) men det kan du læse mere om i en kommende artikel om ubesvarede spørgsmål. Men serien som helhed må stadig betegnes som en af de ypperligste og bedst konstruerede TV serier nogensinde, og har du ventet alle disse år, fordi du ikke ville se en ufærdig serie, så er det bare at gå i gang nu.

And Now, Our Watch Is Ended….

Læs også: Game of Thrones - Optakt til sidste afsnit

Læs også: Anmeldelse af Game of Thrones sæson 8 - episode 5

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste