Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af Game of Thrones sæson 8 - episode 5 ”The Bells”

AfClaus Holm
15. maj 2019
Anmeldelse af Game of Thrones sæson 8 - episode 5 ”The Bells”
(Foto: Game of Thrones/HBO Nordic)

Del artikel

Game of Thrones forsætter med halsbrækkende fart sine sidste seks episoder, og i denne næstsidste af slagsen skete der så meget, at det næsten kan være svært at følge med.
https://imgix.vielskerserier.dk/2016/04/spoiler-alert.png

(Massive spoilers)

Varys forrådte sin dronning – blev opdaget og brændt til døde. Hans død, som var så værdig som få af dem, vi har set i serien, gav mig kuldegysninger. Selv ikke da drageilden omslutter ham, skriger han – og før han går til sin død, har han taget alle sine ringe af, så de ikke vil smelte. Han er koldblodig som få.

Danys hær belejrer Kings Landing. Jamie Lannister er blevet fanget (igen…) da han krydsede deres linjer, og endnu engang lænket. Tyrion befrier ham, med den udtalte opgave at komme ind i byen, få fat i Cercei og få byen til at overgive sig ved at ringe med klokkerne. Derefter skal han slæbe hende, med magt om nødvendigt, til en båd og stikke af til Braavos. Tyrion får dermed endelig chancen for at tilbagebetale Jamie for de gange, han har reddet ham, ikke mindst da han fik ham ud af fængsel. At se dem omfavne hinanden for sidste gang er et af højdepunkterne i episoden, for det er første gang at Tyrion har været højere end Jamie. Samtidigt fuldender det Tyrions karakter smukt – han ved, at Dany formegentlig vil slå ham ihjel for at befri Jamie, og dermed ofrer han sit liv, for at alle de uskyldige i Kings Landing kan overleve. ”Alle de uskyldige mennesker, mod én ikke særligt uskyldig dværg virker som et godt bytte”, siger han, og er dermed gået fra total egoistisk hedonist i første episode til selvopofrende helt i den næstsidste. Det er stort.

Da selve slaget først går i gang, bliver det både voldsomt og blodigt. Danys sidste drage gør kort proces med både Eurons flåde og de opsatte kæmpearmbrøste. Muren falder, Cerceis lejesoldater mejes ned og først går De Ubesudlede til angreb… Det er smukt og taktisk flot. Og det er sjovt at se de berømte soldater i Det Gyldne Kompani blive udraderet uden at få lov at slå et eneste sværdslag.

Men da Danys hær har taget det yderste af byen, kommer episodens vendepunkt. Indtil nu har det været militærkamp – soldater mod soldater. Dany har ganske vist væltet porten og muren, men ikke angrebet de civile bebyggelser i byen. Og selvom Jamie ikke slipper ind i tide, så er der alligevel folk, der finder kirkeklokkerne og ringer med dem. Det signalerer overgivelse… desværre er det der, filmen knækker for Dany.

Jeg skal gerne indrømme at jeg forstår hende. Efter alt hvad hun har været igennem ville jeg i hendes sted nok også blive gal over, at Cercei (selvom det ikke er hende der giver ordren, ved Dany jo ikke det) bare giver op og tror, hun kan slippe så let. Efter at have myrdet hendes bedste ven lige foran hende…så får man ikke bare lov at give op og slippe for tæsk. Dany går til angreb – og det samme gør hendes soldater.

Resultatet kan kun siges med eet eneste ord: Blodbad. Både soldater og civile brænder, knuses og slagtes som kvæg. Huse styrter sammen, markeder og kirketårne brænder op og folk løber rundt mellem hinanden for at slippe væk.

Midt i dette kaos (som virkelig formår at få seeren til at føle, hvordan det er at være i en by under bombardement!) bevæger flere af vore helte sig så rundt. Arya og Sandor Clegane, Jamie og Jon har alle mange store øjeblikke i episoden. Min personlige favorit er nok den såkaldte ”Clegane Bowl”, altså den kamp mellem The Hound og The Mountain, som vi har ventet på så længe. Jeg skal ikke give alle detaljer, for man fortjener også at blive overrasket under slaget – men det er en voldsom oplevelse at se denne episode.

Som det sikkert er klart, er der ikke meget tilbage af Kings Landing efter det her, og jeg er spændt på helt præcist hvor mange bygninger, der stadig står i den sidste episode – og om jerntronen overhovedet har overlevet. I hvert fald ender episoden med mange af hovedpersonerne døde, og kun ganske få kandidater til at herske over de syv kongeriger.

Men med Dany som 100% Gal Dronning, vil det så ende med Jon Snow på tronen alligevel? Eller vil det blive en helt anden, der ender der? Sansa? Tyrion? Brienne? Det er ikke til at vide før om et par dage.

Læs også: Anmeldelse af Game of Thrones sæson 8 - afsnit 2 & 3

Læs også: Anmeldelse af Game of Thrones sæson 8 - afsnit 1 og Gallapremiere

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste