Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af I Know This Much Is True

AfFreddy E. Silva
24. juni 2020
Foto: I Know This Much Is True/HBO Nordic

Del artikel

I Know This Much Is True

Mark Ruffalo (The Kids Are All Right, Avengers, Shutter Island m.fl.), som vi kender både fra dramaroller, og som ligeledes har fortolket dualiteten i Marvels Bruce Banner og Hulk, får denne gang understreget, at hans skuespilevner bestemt lever op til hans tidligere tre oscarnomineringer.

Uens tvillinger


Efter voldsom panik og mediedækning bliver Thomas forflyttet fra sit bofællesskab og tvangsindlagt på en lukket afdeling. Dominic, der derefter indtager hovedrollen i historien, viser sig at være vokset op med den forsigtige og psykisk mere skrøbelige Thomas. Deres mor Concettina, af siciliansk afstamning, er en kærlig og blid kvinde, der på grund af Thomas' gemyt har været meget beskyttende over for ham.

Barndommens skyggesideDet italienske manuskript


LÆS OGSÅ: 5 serier du ikke behøver at se

Moderen går bort og nægter til det sidste at fortælle Dominic om deres far. Derfor fortsætter Dominic sit liv dels med at kæmpe mod Thomas' tvangsindlæggelse og dels med kampen mod sine egne dæmoner, der har påvirket hans ægteskab og fortsat saboterer både forhold og venskaber – alt imens det italienske manuskript afventer en oversættelse, der lover forløsning på de mørke skyer over Dominics liv.

Nyt tvillingedrama


kunneDead RingersBig BusinessThe Man in the Iron Mask

Alligevel bliver Mark Ruffalos Dominic og Thomas Birdsey en oplevelse ud over det sædvanlige. Tvivler man på, om Ruffalo rækker længere end den sindsrolige detektiv, kunstner eller forsker, så får man det fulde spektrum af hans formåen i I Know This Much is True.

Ruffalo går lige i hjertet


LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Killing Eve

Thomas' hjælpeløshed, hysteriske anfald og konstant forpinte udtryk går lige i hjertet, og det samme gælder Dominics underspillede indre konflikt og de modvillige tårer, som han ihærdigt forsøger at skjule bag facaden af hårdfør maskulinitet. Rækken af tragedier, der konstant rammer Dominic, kan til tider blive for meget for os publikum, men trods fornemmelsen af følelsesmæssig overflod, mister vi aldrig den emotionelle forbindelse, som Ruffalo så effektivt skaber mellem os og tvillingerne.

Storslået cast


Flintstones, Another Stakeout

Nøjagtigt det samme gør sig gældende for Kathryn Hahn (Bad Moms, The Do-Over), der spiller Dominics ekskone Dessa. Hahn, som mange ligeledes genkender fra lidt grovkornede komedier, er alt andet end grinagtig eller forloren, når hun deler livets nedture med Dominic og Thomas.

Blandt de nyere talenter fortjener Philip Ettinger bestemt navns nævnelse, da han har fået hvervet at spille Dominic og Thomas i deres unge år. Trods flere mindre roller på CV'et, blandt andet i Elementary, er dette første gang, at jeg bemærker Ettingers præstationer, og jeg er ovenud tilfreds. Ud over at han udseendemæssigt er så perfekt castet, at man mistænker, han er beslægtet med Ruffalo, så emmer han en intensitet, der forfører os, som var han veteran. Ettinger overfører på eminent vis Ruffalos version af tvillingerne til deres yngre jeg og giver brødrene yderligere liv og dybde.

Gammel Lewis på ny flaske


Natural Born KillersCape Fear

Nedra Frank bliver desværre ufrivilligt til en 'Natural Born Killer Mallory Knox'-type med en uddannelse som translatør. Underholdende nok, men rollen kunne fortrinsvist have været besat af en anden skuespiller uden det helt store tab. Endda kunne en sådan substituering have haft positiv virkning på Nedra Franks uberegnelighed, fortolket fra en anden vinkel.

En fantastisk og overvældende oplevelse


LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af The Great

Tager man desuden små detaljer nærmere i øjesyn, er der raffineret symbolik at finde; såsom tvillingernes fødselstidspunkt, der sker på hver deres side af nytårsaften, og trods fødsler med minutters mellemrum er de født hver sit år. En finurlighed, der understreger paradokset i, hvor tæt og hvor langt de er fra hinanden. Simpelt og smukt.

Dommen i det store hele er, at serien er en fantastisk og overvældende oplevelse. Vi tages med på en vandring igennem et liv præget af tragedie på tragedie, og trods man bliver mættet af al elendighed og tårer, så fortsætter man i forhåbningen om at Dominic og Thomas finder et refugium fra deres plagede opvækst. Om det realiseres eller ej, må I tune ind på HBO Nordic for at se, men den har i hvert fald fået undertegnede til at genoverveje sin all-time serie top ti.


Fakta om I Know This Much Is True


Instruktør:
Manuskriptforfatter:
Medvirkende:
Antal afsnit:
Land:
Produktionsår:
Dansk premieredato:
Dansk streamingtjeneste:

LÆS OGSÅ: Premieredato for Lucifer sæson 5 del 1 på plads

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser