Serier | Anmeldelser

Anmeldelse af Self made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker

AfIsabella Lisberg
7. april 2020
Foto: Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker/Amanda Matlovich/Netflix

Del artikel

Inden for de første minutter lyder tonerne til, hvad der kunne være kendingsmelodien til en 70’er-spændingsserie a la Charlies Angels, men Octavia Spencers stemme minder mig om, hvilket årti vi befinder os i. Hendes ord minder om, hvor vi er, America, landet hvor bigger is better og less is more er en dårlig undskyldning.

Fra de første sekunder er jeg skeptisk, da dette efter sigende er et historisk portræt med afsæt i 1900-tallet. ”Hair is beauty, hair is emotion, hair is our heritage, hair tells us who we are, where we been and where we are going, my name is Sarah Breedlove, making products for our hair is my passion, haven't been easy but no matter what I refuse to give up the fight.” Nu er jeg ikke en afroamerikansk kvinde fra begyndelsen af 1900-tallet, så måske tager jeg fejl, men wow, der er skruet op for dramatiseringen når hårprodukter, ifølge vores hovedperson Sara Breedlov (Olivia Spencer, kendt fra Hidden Figures, Niceville, Dolittle og The Shape of Water), kan redde liv.

Kummerlige vilkår


Self Madelightskinned

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i april

Sarah har store ambitioner på vegne af Addie. Hun vil sælge produktet for hende og hjælpe hende med at se hendes forretning vokse, men da Addie afviser Sarah på sin arrogante overklasse-facon, så ser Sarah rødt. Dette bliver begyndelsen på en årelang konkurrence mellem de to damer. Sarah udvikler et produkt meget lig Addies og hendes ambitioner er skyhøje. Ingen eller intet skal stoppe hende i at udvide hendes forretning.

Baseret på virkelige hændelser


Hun blev kendt og rig på at udvikle hårprodukter og kosmetik til afroamerikanske kvinder. Historien om virkelighedens Madam C.J. Walker er intet mindre end eventyrlig og fantastisk. Potentialet for en fantastisk serie ligger klar, men desværre kan Self Made på Netflix ikke levere et filmisk udtryk, der lever op til historien.

Vi må ikke tænke selv


Derudover er der et andet saying, skaberne bag Self Made ikke har lært, show it, don’t tell it. Vi får ikke et sekund til at tænke selv, da alle pointer idiotsikret, forklaret og udspecificeret, så der ikke er skyggen af tvivl. Yderligere er der seriens uhyggelige hurtige tempo. Da man har valgt kun at lave fire afsnit, har man af gode grunde travlt, hvilket resulterer i, at Sarah Breedlove går fra vaskekone til husejer inden for de første 45 minutter.

Set før


Self MadeOutlander, Downtown AbbeyPeaky BlindersBadehotellet

Self Made på Netflix får ét hjerte for den fantastiske historie og ét hjerte for Olivia Spencer, som er mindst lige så fantastisk som historien, men derudover, der er det en ommer.

Instruktør: DeMane Davis og Kasi Lemmons
Manuskriptforfatter: Tyger Williams, A’Lelia Bundles m.fl.
Medvirkende: Octavia Spencer, Tiffany Haddish, Carmen Ejogo, Kavin Carroll, Blair Underwood
Antal afsnit: 4
Land: USA
Dansk premieredato: 20 marts
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Rick and Morty sæson 3

Del artikel

Læs mere omNetflix

Andre Serier | Anmeldelser