Westworld er underholdende og smart science-fiction fjernsyn, der udforsker grænsen imellem menneske og kunstig intelligens, som du aldrig har set det før. Blinker du bare en enkelt gang, er du i fare for at have misset en vigtig brik, for her bliver der bestemt ikke skåret noget ud i pap, og der er heller ikke opsamlinger fra forrige afsnit, så du ved, hvad du skal holde øje med. Nej, denne serie er skabt af Jonathan Nolan, manden bag historier som Memento, The Prestige og Interstellar, så der bliver ikke givet ved dørene, og du må selv udfylde de tomme pladser. Holder du godt øje, vil de mange små hints hjælpe dig på vej!
Westworld er navnet på en gigantisk western park beboet af androider, kaldet værter, der ligner og mærkes ligesom rigtige mennesker. De har hver deres rolle i Westworld-samfundet, men er intetanende om, at de består af ledninger og tandhjul, ej heller at der er en verden udenfor Westworld. For dem er der kun denne verden med hestevogne, saloons, og alt hvad du ellers forbinder med Hollywoodversionen af vesten.
Foto: HBO // Westworld
En værts dag består af et programmeret loop, hvor der kun er plads til enkelte små programmerede afvigelser og improvisationer. Ellers indeholder dagen akkurat det samme som dagen før, hvor værterne siger de samme fraser og gør de samme ting. Når dagen er slut, bliver de nulstillede, så de ikke har nogen erindring om dagen før. Det kunne vi vel alle bruge en gang imellem. Som gæst kan du besøge Westworld og tage del i værternes historie og gøre, hvad du vil. Præcis hvad du vil. Det eneste du skal gøre er at betale et gigantisk engangsbeløb, og så kan du ellers bare slå dig løs uden nogen former for konsekvenser.
Ved første afsnits begyndelse har manden bag Westworld, Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins) besluttet sig for, at værterne skal virke endnu mere menneskelige, selvom de nu er ret tæt på allerede. For at opnå dette vil han give værterne ”fejl” ligesom mennesker, og ligesom mennesker, så har disse sin oprindelse i minder og traumer hos værterne. Derfor lancerer Ford en opdatering hos maskinerne, der giver dem adgang til deres lagrede minder. Deres ubevidsthed. Men da disse minder som oftest er mareridt om alle de frygtelige ting, værterne er blevet udsat for af gæsterne, heriblandt døden, voldtægter osv., begynder farmerpigen Dolores (Evan Rachel Wood), og den prostituerede Maeve (Thandie Newton) at fornemme, at ikke alt er som det skal være i deres ellers simple verden.
Foto: HBO // Thandie Newton i rollen som Maeve
Westworld er en serie fuld af overraskelser hele vejen igennem, for det at værterne og gæsterne ikke er til at adskille, samt den kreative narrative komposition gør, at du hele tiden finder mere og mere ud af, hvordan det hele hænger sammen. At se Westworld er ligesom at kigge efter, hvordan tryllekunstneren trækker kaninen op af hatten, og det er næsten umuligt at lure tricket. Næsten. Online har der ikke været en serie i mands minde, som har skabt større debatter end Westworld, og har du ikke set serien, så skal du undgå at læse noget om alle de fan-teorier, der er derude. Mange af dem gik faktisk i opfyldelse! Westworld er virkelig en serie, der sætter snakken og tankerne i gang, for udover vores nysgerrighed efter at regne det hele ud, handler den også om de helt store spørgsmål om det at være menneske: Er vi også på sin vis programmerede til at holde os indenfor et loop, hvor vi ikke har de helt store udsving? Er vi fangede i vores trygge hverdag, og hvad fortæller vores drømme os? Hvad ville der ske, hvis vi brød ud? Mange af de spørgsmål du stiller serien, imens du ser den er faktisk spørgsmål, du kan stille dig selv undervejs, og det synes jeg er noget helt særligt ved serien.
Teknisk set er Westworld en serie af højeste kvalitet. Især robot-effekterne og voldsscenerne er super flot lavet. Samtidig virker Westworld også som en ”stor” serie, og det ser virkelig ud som om, at der bestemt ikke er sparet på noget. Det er så sandelig også reflekteret i de castede skuespillere, her i blandt de to Hollywood heavyweights Ed Harris og Anthony Hopkins. Sidstnævnte kunne jeg slet ikke få øjnene fra – han er noget helt særligt i serien.
Foto: HBO // Anthony Hopkins i rollen som Dr. Robert Ford
Til sidst vil jeg nævne musikken som noget, der virkelig ramte mig. Både Westworld-introen og et andet tema, Sweetwater, hører jeg konstant på repeat på Spotify i øjeblikket. Nogle af Radioheads bedste numre er også blevet brugt og fortolket i bedste skæv saloon-stil. Så fedt!
Ja, der er faktisk ikke noget ved denne serie, jeg ikke kan lide. Jeg har armene helt oppe over hovedet over Westworld, og det er indtil videre den bedste serie, jeg nogensinde har set! Det siger ikke så lidt!
Hvis du ikke har set den endnu, så læs endelig følgende links undervejs – det kan hjælpe dig lidt med at få de sidste oversete ting på plads.
Westworld er et must-see!