Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ‘Black Knight’ er en effektiv og flot sci-fi-serie med masser af action

Af
Ann Lind Andersen
15. maj 2023
black knight anmeldelse
Black Knight Kim Woo-bin som rockstar-kureren 5-8 i 'Black Knight' / Foto: Kim Jin-young / Netflix

Del artikel

Fremtiden er iltfattig i den sydkoreanske dystopi-serie ‘Black Knight’ på Netflix, der får dig til at se på dit Nemlig.com-bud med nye øjne

Black Knight

Streamingtjeneste: Netflix
Dansk premiere: 12. maj 2023
Genre: Action, adventure, sci-fi
Instruktør: Cho Ui-Seok
Manuskriptforfatter: Cho Ui Seok. Baseret på en web-toon af Lee Yun-Kyun
Medvirkende: Kim Woo-bin, Kang You-Seok, Song Seung-heon, Esom m.fl.
Land: Sydkorea
Antal afsnit: 6

Fremme i år 2071 har en komet ramt Jorden, og kun 1% af verdens befolkning har overlevet. Allesammen i Sydkorea, sjovt nok, der til gengæld er blevet en ørken uden ilt. Som altid er der nogle rige svin, der har hyttet deres eget skind. I dette tilfælde konglomeratet Cheunmydeong, ejet af en aldrende mand, der er ved at gå i arv til hans psykopatiske søn, Ryu Seok (Song Seung-heon).

Tre kategorier af folk

I denne verden er folk inddelt i tre grupper. Der er Kernegruppen, ejerne af Cheunmydeong, landets statsminister og deres nærmeste. Dernæst er der Special-kategorien, der fx gælder landets soldater og embedsmænd, som har fået tildelt en bolig. Og så er der resten, også kaldt flygtninge, der ikke bliver regnet for noget som helst, og som ikke har nogen bolig.

Som dagligvarebud og fragtmænd imellem disse grupper befinder ‘kurererne’ sig, som bringer ilt og mad ud til alle. Her er der særligt én, der skiller sig ud, den legendariske nr. 5-8. At være kurer er et farligt job, for man bliver konstant angrebet af ‘jægerne’, de lovløse, og man skal derfor være toptunet i sit kampberedskab. Og det er 5-8 i den grad.

Dit dagligvarebud er en rockstar

5-8 bliver spillet af den tidligere model og nu skuespiller, Kim Woo-bin, der fylder den karismatiske rolle godt ud. Med sænket kasketskygge og gående i slo-mo i sin lange nano-tech-frakke, ligner han en rockstar. Hvilket han egentlig også er, for folk vil gerne have selfies med 5-8, så berømt er denne kurer.

Da han bliver antastet af en ung flygtninge-fyr, Sa-Wol (en charmerende Kang You-Seok), der drømmer om at blive kurer, er han ikke særligt imødekommende, men da der åbner sig en chance for at få et kurerjob – et man skal konkurrere om – beslutter 5-8 sig for at hjælpe drengen. Og så går der nærmest Squid Game i den. Et meget underholdende afsnit.

De rige styrer ilten

Men måske er kurererne mere end, hvad man lige tror, for der er en frihedskamp i gang mod den diskrimination, der finder sted. De rige sidder på adgangen til ilt og kan derigennem styre det meste. Og efterhånden, som serien skrider frem, handler det mindre om, hvor cool 5-8 er, og mere om de politiske perspektiver, hvor der også sker suspekte ting – som børn, der bliver kidnappet og forsvinder.

En action-snack til aftenkaffen

Serien er baseret på en web-toon af Lee Yun-Kyun og er blevet skrevet om og instrueret af Cho Ui-Seok til Netflix. På kun seks afsnit når Black Knight utrolig meget i forhold til at opbygge et helt univers. Nogle gange går det også lovligt stærkt, men serien er først og fremmest interesseret i at være underholdende action, og dét lykkes den med.

Efterhånden som vi har fået rigtig mange dystopiske fremtidsserier, der finder sted efter en apokalypse og tager sig (for) god tid til at bygge univers op, er der noget befriende i, at Black Knight bare går efter smæk for skillingen. Så, hvis man ikke forventer det helt store The Last of Us-set-up, er Black Knight effektivt produceret. En god lille snack til en lørdag aften.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser