Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: De gode afsnit er i overtal i Rick and Morty sæson 4

AfLine Traberg
5. august 2020
Foto: Rick and Morty/HBO Nordic

Del artikel

Tag med Rick og Morty på en meta-togrejse gennem rummet til en meget sexfixeret dragedimension, eller tag på en tur på det lækreste toilet i universet. I sæson fire ser vi Rick and Morty brillere med noget af det, vi sætter allermest pris på ved Rick and Morty, nemlig helt genial historiefortælling.

Sæson fire er i mine øjne ikke uden et par svipsere, men de gode afsnit er i overtal, og der er endda et par afsnit, som kommer med på min top fem over bedste Rick and Morty afsnit.

Du kan læse min anmeldelse af sæson 4A her, og min anmeldelse af de to første afsnit af sæson 4B her. Denne anmeldelse vil have flest eksempler fra sæson 4B. Det er dog stadigvæk en anmeldelse af hele fjerde sæson.


“Skide godt Egon”


Claw and Hoarder: Special Ricktim’s MortyChildrick of MortThe Old Man and the Seat

I Childrick of Mort er familien i fokus, men samtidig er der højere magter på spil, og i stedet for en campingtur ender familien Smith på hver sin side af kampen mellem religion og videnskab. Selvom videnskaben skaber fremskridt, kommer den/Rick dog til kort, da den til sidst konfronteres med guddommelige kræfter. I sidste ende redder de to skæve teenagere dagen, og moralen er måske, at der ikke er en mening med noget som helst, at skæbnebegrebet ikke findes, og at vi alle lever under de uendelige tilfældigheders åg – eller noget i den stil …

Stadig på toppen


Edge of Tomorty: Rick Die RickpeaNever Ricking MortyThe Vat of Acid EpisodeStar Mort: Rickturn of the Jerri

Læg mærke til, at de tre af de fire afsnit alle er blandt de sidste fem afsnit (sæson 4B), og derfor kan man hurtigt regne ud, hvilken halvdel af sæsonen der er min favorit. Hvorfor jeg synes Edge of Tomorty: Rick Die Rickpeat og Never Ricking Morty er genial, kan man læse mere om i min anmeldelse af sæson 4A og min anmeldelse af sæson 4B (afsnit 6 og 7).

LÆS OGSÅ: Og de nominerede til Emmy Awards 2020 er …

The Vat of Acid Episode er en af mine største favoritepisoder, overhovedet! Jeg elsker, hvor langt Mortys lykkelige og dybe romance køres ud, før det hele (selvfølgelige) spoleres af Jerry, plottwistet til sidst, og hvor smålig Rick er over, at Morty havde ret. Afsnittet er mørkt og har flere eksempler på, hvordan Rick virkelig har frarøvet Morty sin uskyld, og jeg er helt vild med mørket.

Glædeligt gensyn


Star Mort: Rickturn of the Jerri

Afsnittet samler ikke kun op på, hvad der skete med Bird Person, men også hvad der skete med Beth og hendes hidtil ukendte beslutning i forhold til at blive på jorden eller rejse ud og opleve rumeventyr som sin far. Rick er virkelig en mester i at være ligeglad, for selv han regnede ud, at hvis han vidste, hvem der var hans rigtige datter, ville han ikke være ligeglad længere, så han tog den viden fra sig selv, så både ham og Beth kunne leve videre i lykkelig uvidenhed. For resten, så har afsnittet også en virkelig sjov post-credit-scene med Jerry, der laver en kort spinoff i sin usynlige skraldebil – klasse. Afsnittet er virkelig dybt og meget dumt på samme tid – en Rick and Morty-favoritkombination efterhånden.

Ananas i egen juice


One Crew over the Crewcoo’s NestRattlestar RicklacticaPromortyus

Én af de ting, der gør, at Rick and Morty skiller sig ud fra mange andre animerede serier er dens kompleksitet og dybde, når det kommer til historiefortælling og refleksion. Grunden til, at disse afsnit skiller sig ud, er, at det virker til, at skaberne er blevet for selvbevidste og dermed driver de ting, som de ved, deres fans sætter pris på for langt ud i de pågældende afsnit. Jeg mister nogle gange koncentrationen, når jeg ser dem. På den gængse skala er det stadig gode afsnit, men på en Rick and Morty-skalaen ligger de i bunden af, hvad jeg har set af Rick and Morty indtil videre.

Stadig fan


Rick and Morty

Sidste del af sæsonen (4B) rummer størstedelen af de geniale afsnit, og størstedelen af de dårligste afsnit ligger i første del af sæsonen (4A), så derfor var mit indtryk af sæson fire, efter at have set de første fem afsnit, ikke så godt, og jeg var faktisk lidt bekymret for, hvilken retning resten af sæsonen ville tage.

Jeg er ikke bekymret længere og i stedet helt ovenpå efter at have set hele sæsonen. Den kommer virkelig godt omkring med mange forskellige slags afsnit, samfundskritisk og satirisk som altid, men mest af alt virkelig grineren, præcis som jeg er kommet til at forvente.


Fakta om Rick and Morty sæson 4


Instruktør:

Manuskriptforfatter: Dan Harmon og Justin Roiland (primært)

Medvirkende: Justin Roiland, Chris Parnell, Spencer Grammar og Sarah Chalke (familien Smith)

Antal afsnit: 10

Land: USA

Dansk premieredato: 26. december 2019 (4A) og 10. maj 2020 (4B)

Dansk streamingtjeneste: Netflix og HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Serier, vi glæder os til i resten af 2020

Del artikel

Læs mere omNetflixHBO Nordic

Andre Serier | Anmeldelser