Anmeldelse: Der er bid i den morbide humor i DRTV-serien 'Stadig ikke død'
Det er muligt, at DRTVs webserier i deres P3-univers ikke er for alle og enhver. Omdrejningspunktet er altid unge og glimrer ved et komplet fravær af voksne, som har den mindste form for føling med, hvad der foregår i deres liv.
Men det er saftsuseme nogle alvorlige emner, serierne og deres skabere giver sig i kast med. Forskellige former for psykisk sygdom, stress, overgreb og nu med Stadig ikke død, selvmordstanker.
Helga (Alvilda Lyneborg Lassen) vil dø.
For et halvt år siden skiftede hun gymnasium. Hun bliver holdt udenfor fællesskabet i den nye klasse og med vanlige syleskarpe mikro-agggressioner, som kun en teenager kan levere dem, bliver Helga dagligt mindet om, at hun ikke hører til.
Hjemme er familielivet mildest talt kompliceret. Hendes far og mor (Laura Bro) er ikke sammen mere, og faren skal giftes med en ny. Moren kommenterer bittert på situationen hele tiden, samtidig med at hun fortaber sig i aftenkurser og alt muligt for at distrahere sig selv.
Alt imens Helga hader sin eksistens. Ikke mindst efter, at hendes bedste veninde døde året forinden i en tragisk ulykke.
Derfor forsøger hun at tage sit liv. Men det med at skære pulsårerne op, springe ud fra et højt sted eller hænge sig selv er mere, end hun lige kan få sig selv til.
Og så er der jo nogle specielle piller, som tidligere har været skyld i overdoser blandt områdets unge. Men de koster mange penge, så Helga må være kreativ for at få fingre i dem.
Længe leve livet
Da Ingrid ikke er den skarpeste student, ser Helga sit snit til at lave en handel. Hun hjælper Ingrid med opgaverne mod piller. Den dødelige dosis er syv, og selvom det virker som et overskueligt antal, tager det alligevel tid.
Spørgsmålet er, om Helga i løbet af sin suicidale mission finder nogle lyspunkter, der kan få hende til at genoverveje ævred.
Det er et alvorligt og relevant emne, serieskaber Emma Le Marc serverer i Stadig ikke død.
Og det er ikke for ingenting, at hvert afsnit bliver indledt med en advarselstekst og nummeret til Livslinien. Hvis ikke, at det blev serveret med en solid dosis morbid humor, ville det være en tung omgang at komme igennem.
Der er noget befriende komisk i at få serveret en replik om at hænge ud, efter at vi har set Helga lave en løkke og forsøge at hænge sig. Det er tilpas upassende og katarsis efter at have været vidne til et menneske ude på sit yderste.
Balancen mellem humor og alvor er perfekt afbalanceret, og selvom vi ikke helt i oppe på Mean Girls-niveau, er der bid i replikkerne, når det kommer til gymnasie-intrigerne.
Langt fra en dødsejler
Og Malaika Berenth Mosendane viser flere nuancer af det talent, som selv den jammerlige Netflix-serie Chosen ikke kunne skjule.
Den akavede nørd Mads (Albert Rosin Harson), der arbejder i gymnasiets bogkælder, virker til at få en større betydning senere i serien. Og så har Helga i hvert fald to mennesker i sit liv, der kan berige det. Er det så nok?
Så længe du har mennesker i dit liv, du kan betro dig til og støtte dig op ad, er det værd at leve. Det er den klassiske, men stadig relevante morale. For når man har så travlt i livet, som de fleste har, er det nogle gange nemt at overhøre, når andre har brug for en. Fordi man selv har travlt med sit eget shit.
”No man is an island, entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main,” lyder det i John Donnes berømte digt, der efterhåneden er blevet omskrevet flere gange i popkulturelle sammenhænge.
Det handler om at høre til. Og det må man sige, at Stadig ikke død i den grad gør i DRTVs fremragende udvalg af gode og relevante serier med noget på hjerte.
Fakta om ’Stadig ikke død’:
Instruktør: Daniel Kragh-Jacobsen mfl.
Manuskriptforfatter: Emma Le Marc (serieskaber)
Medvirkende: Alvilda Lyneborg Lassen, Malaika Berenth Mosendane mfl.
Antal afsnit: 7
Land: Danmark
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 20. januar 2023
Dansk streamingtjeneste: DRTV
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Bad Bitch' er en af de vigtigste DR-serier i lang tid
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Sæson 2 af DR-serien ’Hooligan’ er en skøn mavepuster
LÆS OGSÅ: De 10 bedste danske serier i 2022