Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Dexter: New Blood' er lige som at tale med en gammel ven

AfChristian Achton Friis
8. november 2021
Anmeldelse: 'Dexter: New Blood' er lige som at tale med en gammel ven
Foto: Dexter: New Blood/Paramount+

Del artikel

Den rare morder med det påtvungne moralkompas er flyttet fra sommerens Miami til vinterens skove.

Dexter, den kejtede morder, er endelig tilbage, og gensynet er rart.


Dexter Morgan

Her er nye fristelser, nye udfordringer og et næsten nyt cast. Her kan du få dig lidt hyggelig uhygge og velformet spændingskurve, mens frosten sætter ind.

Et godt bytte


Dexter: New Blood

Den daglige trivielle rutine holder det morderiske monster nede med terapeutisk morgentur i skoven, forudsigeligt job i byens gun-shop og et generelt introvert cute nørdet image. Den indre dialog er hoppet fra stedfaderen Harry til den afdøde søster Debra, der har en hård tone som moralens vogter, når hun ikke ignoreres.

Lejligheden er byttet for en afsides træhytte. Donuts er erstattet af rolls. Smukke folke- og solrige Miami er væk, og vi ser i stedet smukke snefyldte granskove med uendelige muligheder for at forsvinde i mængden. Og så er kæresten nu i politiet. Både morderen og selvtægtsmanden er tæmmet i dette hjørne af verdenen, hvor intet sker.

Fristelserne


New Blood

Tre ting forrykker Dexter Morgans kontrol. En række piger er forsvundet, hvilket virker mistænkeligt systematisk. Som seer ved vi, at en slem type er på spil, Dexter fornemmer det og selvtægtsmanden pirres.

Desuden dukker Dexters søn, Harrison, op efter ti års fravær – skylden genopstår i faderens verden. Og som topping dukker der et ægte røvhul op i byen, en der ikke fortjener livet. Morderens instinkter aktiveres, og Dexter har alle ingredienserne til, at hans blod nu koger over.

Et helt nyt sted

Efter ca. tyve minutter er vi tilbage på sporet, hvor meget er på spil, og fristelserne er lidt for store. Det er et godt mix også denne gang. Settingen i sneen er god. Det hvide lover, at der kommer blod og blander sig.

LÆS OGSÅ: Se den fulde trailer til 'Dexter: New Blood'

Byens hemmeligheder antydes fornemt, og der er godt med muligheder for forbrydelser og mystik. Folk er nedtonet lækre igen, nu bare i store jakker.

Den kejtede morder


Six Feet Under, Paycheck, Gamer

Og så er der hans cover, som vi ser det meste af tiden. Den lidt kejtede selvudslettende type, der er nødvendig for at kunne slippe uden om følelser, som sociopaten ikke kan vise.

En form, der giver Dexter mulighed for at reagere lidt forsinket og smådumt, så han, der ikke har empati, kan nå at tænke sig frem til en empatisk reaktion.

Den overraskende søn


The Good Lord Bird, The Blacklist

Han er en trussel mod Dexters hemmelighed og en sten i skoen, når morderen skal have frihed til at agere. Han etablerer også et følelsesregister i hovedkarakteren, som ellers ikke ville kunne gøres helt troværdigt.

Man ved ikke meget om ham som seer. Man sidder mystificeret som Dexter selv, for hvad betyder dette? Og hvad indeholder denne unge mand? Et godt gammelt trick med pludselig opdukken bliver udnyttet virkelig godt her. Og så spiller Jack Alcott godt, tilbageholdt og alligevel nærværende.

Mere af det velkendte


Dexter: New Blood,

Der er små setups og paybacks i hver episode. Der åbnes og lukkes med afstemte cliffhangers, så spændingsdrivet er konstant. Der ligger en stemning i billeder og scener af noget uforløst og vovemod. Og så er handlingstrådene sat rigtig godt i samspil.

LÆS OGSÅ: Dexter: Ny sæson om Dexter Morgan på vej

Man skal nok kunne lide hele den oprindelige serie for at forstå mig, når jeg siger at Dexter: New Blood er et dejligt gensyn. Der var en del kritik af sæson 3, 6 og især 8 i sin tid. Jeg er ikke enig og synes at Dexter dengang blev fulgt til dørs, var spændende og stærkt underholdende hele vejen. Her er der på meget rar vis mere af det samme.

Tak for minderne


Dexter: New Blood

Der tages ikke chancer, der laves ikke kunst, der er endnu ikke overraskelser andet end i plottet. Og du bliver holdt godt i hånden hele vejen.

Dexter: New Blood får fire store varme hjerter baseret på de første fire afsnit. Og jeg siger tak for minderne og underholdningen endnu en gang.

Fakta om 'Dexter: New Blood'

Showrunner: Clyde Phillips
Cast: Michael C. Hall, Jack Alcott, Julia Jones, Jennifer Carpenter
Tjeneste: Paramout+
Episoder: 8
Land: USA
Premiere: 7. november 2021

LÆS OGSÅ: Dexter Morgan: Husker du mødet med den flinke seriemorder?

LÆS OGSÅ: Kommende serier og sæsoner på HBO Max

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i november 2021

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser