Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: I 'Barry' sæson 3 folder knudemanden sig ud i dramatimer

AfChristian Achton Friis
3. august 2022
Bill Hader i 'Barry' sæson 3
Foto: HBO Max

Del artikel

Du kan nu se tre hele sæsoner af den prisbelønnede 'Barry' på HBO Max. Serien startede som en bagatel fra en tidligere SNL-skuespiller og er nu blevet ganske alvorlig, men humor og den høje kvalitet er stadig til stede. 'Barry' sæson 3 er den hidtil bedste.


Dette er historien om Barry, knudemanden, der tager et dramakursus for at åbne sig selv mod verden. Han tager de små skridt, der skal til for at blive forstået og for selv at forstå mennesker. Og dette gør han midt i Los Angeles – byen, der er fyldt med udadvendte mennesker og drømme om berømmelse.


Barry ønsker bare ikke berømmelsen. Dette er nemlig også historien om Barry, den forhenværende soldat, der i tomrummet efter Afghanistan bliver lejemorder. Denne mørke fortid forsøger han at tage afstand fra, så helst ikke for megen berømmelse.

Den anden Barry


Barry har selvfølgelig politiet lige i hælene og derudover både den tjetjenske, bolivianske og burmesiske mafia. Vi får mord, narko, bandekrig og flere mord med i cocktailen.


Intet er for småt, når det handler om at give Barry problemer på halsen midt i den naive og egentlig simple skuespillerverden. For han finder sig selv i små bidder, bliver blødere og åbner sig mere og mere. Det virker for Barry at tage dramatimer.


Han forelsker sig også – hun er sød og pæn og har slet ingen ide om hans fortid, mørke sider eller ret så omfattende problemer med at overleve.

Flotte greb


I dette setup finder humor og alvor hinanden i en virkelig velskreven serie. Manuskriptet har fået et nøk op, og det påvirker skuespillet og fortællelysten. Små bitte morsomme optrin ligger som miljø omkring den egentlige historie, og disse uvæsentlige sideplots giver liv og komik.


Det er faktisk lidt genialt, når en flugt gennem villahaver understøttes af et breakup over mængden af hunde i et forhold.


Og i den anden ende viser en motorcykeljagt et kedeligt L.A. med ekstra lange, Michael Mann-agtige skud, der alligevel giver en intens action og suspence.

Det lune og det mørke


Tredje sæson af Barry er mørk. Nu er persongalleriet presset, og vi er nået til et vendepunkt for nogle af karaktererne. Og er du sunshine, hvor får de spillet de personlige tragedier ud.


Især får Bill Hader (Trainwreck, It, SNL) som Barry vist nye sider af sit talent, og Sarah Goldberg (The Night House, The Dark Knight Rises) som Sally brænder i masser af scener.

Bill Haders triumf


Dette er, uden for fiktionens verden, også historien om skuespilleren, komikeren og manuskriptforfatteren Bill Hader, der får en god ide og laver en serie, ingen så komme.


Han tager sit image som Saturday Night Live-medlem og morsom mand hen i den mørke og underspillede satire. Og her i tredje runde går han helt ind i frustrationen og desperationen som menneske.


Det er samtidig historien om skuespilleren Henry Winkler (Happy Days, Parks and Recreation, The Waterboy), der i bedste Klovn-stil spiller en rolle så tæt på sig selv, at det ligner et forfriskende comeback. Barry er et løft til dem alle.

Eksistentiel rutsjebanetur


Tredje sæson af Barry er lige så god som de to forrige sæsoner, når vi snakker om de sædvanlige grundlæggende kvaliteter som manus, skuespil og underholdning. Men den er bedre, når vi snakker om finurlige fortællegreb, action, voldsomhed og manipulation.


Det er ikke begreber, der plejer at findes i en komedie. Barry er næsten heller ikke længere en komedie, men en eksistentiel rutsjebanetur, der peger nedad. Karaktererne er bygget op over en let dialog og pinlighedshumor op til tredje sæson. Nu er det alvor.


Komikken lægges mest hos birollerne, og dramaet køres helt frem i nært filmede sekvenser med livsvigtige valg hos de større karakterer. Det er flot set, smart tænkt og virkelig godt udført.


Der ligger 3 x 8 episoder af Barry til dig på HBO Max her.


https://imgix.vielskerserier.dk/2019/10/5-hjerter.jpg

Fakta om 'Barry' sæson 3


Manuskriptforfattere og instruktion: Bill Hader og Alec Burg
Medvirkende: Bill, Hader, Sarah Goldenberg, Henry Winkler m.fl.
Dansk premiere: april – juni 2022
Streamingtjeneste: HBO Max

Del artikel

Læs mere omHBO Max

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste