Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Ind i mørket' bør tage stilling til kilderne

AfLine Traberg
1. oktober 2020
Foto: Ind i mørket/Dplay

Del artikel

Tag med podcasten Mørkeland og journalist Sebastian Richelsen Ind i mørket på Dplay med den nye dokumentarserie om uløste mordgåder i dansk kriminalhistorie.


https://imgix.vielskerserier.dk/2020/10/unnamed-10.jpg
Foto: Ind i mørket/Dplay

Denne anmeldelse er baseret på de første to episoder af Ind i mørket.

Otte afsnit, otte uløste mord, otte uidentificerede gerningspersoner. Formatet er en smule anderledes end den klassiske krimidokumentar, da Dplay med samarbejdet med podcasten Mørkeland har lavet en kobling mellem tv-journalist og tidligere efterforsker, Sebastian Richelsen, og podcastværterne Camilla Aurvig og Kristine Bugbee.

Richelsen besøger gerningssteder og interviewer vidner og politi, og Aurvig og Bugbee laver voice-over til en stemningsfuld sort-hvid grafik, der sammen med underlagsmusikken sætter en dejlig ”mørk” stemning, der ikke er langt fra deres egen podcasts.

Et snævert håb


Det er et snævert håb, men det ville bringe mange pårørende fred at få pågrebet gerningspersonerne. Mørkeland har tidligere mødt en del kritik af deres podcast-samtaler om mord og forbrydelser, og måske er denne vinkel på dokumentarserien et forsøg på at imødekomme denne kritik ved at favne de snævre håb for at løse mordgåder i stedet for kun at tale om dem.

Den blinde flue


MørkelandMørkeland

Det er meget standard for ikke kun true crime-podcasts, at der er to værter, og at den ene fortæller den anden om en sag, vedkommende har undersøgt. Dét, formatet giver dig, er umiddelbare menneskelige reaktioner i den form, det nu har. Hvad enten det er forargelse, vredesudbrud eller humor mm.

Disse meget menneskelige reaktioner på ting, der er svære at forstå, kan lytteren så identificere sig med; som lytter føler man sig egentlig bare som den blinde flue på væggen i en stue med to mennesker, der har en samtale med hinanden.

Læner sig op ad mediebilledet


MørkelandInd i mørketMørkeland

Heldigvis lægger de ikke skjul på, hvor de får deres informationer fra, men i mine øjne bør man altid undgå såkaldte sekundære kilder, hvis man kan få adgang til en primær. Sekundære kilder kan være ganske pålidelige, men aviser skal sælges, og derfor er avisernes udlægning af en mordsag ikke altid den mest saglige eller objektive, da den kan være præget af især sensationalisme.

Jeg savner, at Aurvig og Bugbee, såvel som i Ind i mørket, forklarer deres stillingtagen til kilderne i stedet for på tilsyneladende ukritisk vis at bruge, hvad de læser i aviserne og fremstille det som fakta uden fx at sammenholde flere sekundære kilder eller henvise til, hvorfor en primær kilde evt. er utilgængelig.

Indøvet og opstillet


Det virker bedre, når man som seer og/eller lytter er med fra første færd. At man er med, når kilderne bliver stillet spørgsmålene for første gang, så det får et mere upoleret, råt og ægte udtryk end dette meget opstillede set up. Jeg ville fortrække, at de havde klippet mere rå interview sammen efterfølgende end på forhånd at filme det til at følge en drejebog.

Spoiler alert!


Ind i mørket

Jeg blev meget forvirret, da jeg så det første gang og troede måske, jeg var kommet til at starte udsendelsen det forkerte sted, for selvom man efterfølgende forstår ”senere” som senere i programmet, mangler det i starten konteksten for at få dette til at give mening.

I bedste fald er klippet, eller anslaget som jeg kalder det, en smagsprøve på resten af udsendelsen, og i værste fald er det en spoiler. Jeg er ikke fan af spoilers og gør ofte alt, jeg kan for at undgå det i alt, jeg ser, så denne afsløring af gerningsmandens ophav, som er én af de større spekulationer gennem programmet virker som en spoiler for mig, da jeg ikke kender sagen i forvejen. Heldigvis er det kun i afsnit to.

Ikke fan af tv-hybriden


Selvom udsendelserne til tider er ret stemningsfulde med tegningerne, de dystre toner og ny information i sagen, sidder jeg i virkeligheden tilbage med en følelse af, at Aurvig og Bugbees rolle i Ind i mørket er overflødig, og at Sebastian Richelsen kunne have klaret den på egen hånd, eller omvendt.

Måske er det muligt at lave en tv-hybrid med podcasts, men man skal vide, hvorfor folk lytter til en podcast, før man piller ved formatet.


Fakta om Ind i mørket


Redaktører:
Tilrettelægger:
Medvirkende:
Antal afsnit:
Land:
Produktionsår:
Dansk premieredato:
Dansk streamingtjeneste:

Del artikel

Læs mere omDplay

Andre Serier | Anmeldelser