Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Invincible' er en fornem satire af superheltegenren

AfPatrick Jensen
14. maj 2021
Foto: Invincible/Youtube

Del artikel

Invincible formår både at hylde og gøre grin med superheltegenren på glimrende vis. Alligevel er der nogle elementer fra superheltegenren, man godt kunne have udeladt fra serien.


InvincibleThe Walking Dead

Serien handler om Mark Grayson (Steven Yeun fra The Walking Dead og Minari), en teenager som en dag udvikler superkræfter. Inspireret af sin far Nolan (J.K. Simmons fra Sam Raimis Spider-Man film), bedre kendt som superhelten Omni-Man fra planeten Viltrum, bliver Mark en superhelt med navnet ”Invincible”.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: 3 gode serier du bør se i maj

Mark forsøger at gøre alt, hvad han kan for at leve op til sin fars ry. Han finder dog hurtigt ud af, at det at være en superhelt ikke er nær så fantastisk, som han selv havde troet. Samtidig finder han hurtigt ud af, hvor umuligt det er at balancere superheltelivet og hverdagen. Især når det kommer til pigen Amber (Zazie Beetz fra Deadpool 2 og Joker), som Mark er dybt forelsket i.

En simpel, men effektiv præmis


Invincible

Selvom større og mere komplekse plotelementer gradvist bygger sig ind i serien, bygger det alt sammen på noget så simpelt som ”hvad hvis superhelte var almindelige mennesker?”. Tilføj derudover også en masse blodige voldsscener og grovkornet humor, og du har opskriften på en yderst underholdende satire.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Marvel-fans håbede på spændende ekstramateriale i ‘Marvel Studios: Legends’

Man kan nemt komme til at tænke på Amazon Primes anden store superhelteserie, The Boys, men Invincible skiller sig ud ved at fokusere mindre på samfundskritik og mere på kritik af superheltegenren i sig selv. Alt imens den har det sjovt med sine gode actionscener og mange underholdende karakterer.

Et fremragende cast


Invincible

Selvom jeg godt kunne have været foruden det klichéfyldte subplot med Mark og hans kæreste Amber, så formår Mark stadigvæk at være en yderst charmerende hovedperson. Steve Yeuns stemme er i høj grad med til at gøre Mark til en både ydmyg og godhjertet superhelt, der er nem at holde af. Han er både naiv og sårbar, men han viser også en utrolig styrke, som er beundringsværdig.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Solar Opposites’ er en cola light-udgave af ‘Rick and Morty’

Iblandt resten af castet kan vi også fremhæve Marks forældre Nolan og Debbie (Sandra Oh fra Killing Eve). J.K. Simmons’ stemme formår at give god dybde til Nolan/Omni-Man, som er seriens mere kyniske version af Superman. Sandra Oh formår også at underholde med sin tørre humor, men det er Debbies mere triste øjeblikke, der får det bedste ud af Sandra Oh’s stemmeskuespil. Især når Debbie så småt begynder at føle sig overset pga. Nolan og Marks superkræfter.

Svingende kvalitet på bestemte områder


Invincible

Animationskvaliteten kan nemlig være utroligt svingende og til tider meget distraherende. Baggrundene kan føles utroligt livløse, mens de actionscener, hvor der er større menneskemængder på skærmen, kan fremstå af meget lavere kvalitet end resten af serien. Oveni dette kan seriens soundtrack også være af meget blandet kvalitet, og musikken kan blive lige så distraherende som den svingende animationskvalitet.

LÆS OGSÅ: ‘The Bad Batch’ – Disney Plus’ elitestyrke

Derudover har serien nogle gange svært ved at balancere sin stemning. Vi kan nogle gange gå fra et tragisk øjeblik til en utrolig fjollet opbygning til en skurks næste angreb. Andre gange kan vi gå fra en skæv, humoristisk scene med superhelteholdet Guardians of the Globe til en nedslagtning af uskyldige mennesker. Overgangene mellem disse scener kan nogle gange fremstå meget overvældende, og det gør mere ondt end godt for serien.

En god hyldest og fornem satire på samme tid


Invincible

Invincible låner nemlig med arme og ben fra begge store tegneseriegiganter, men formår stadig at fremstå unik mellem sin gode blanding af blodig vold og charmerende karakterer.

LÆS OGSÅ: Hvis du kunne lide ‘The Boys’ og ‘WandaVision’, vil du elske ‘The Falcon and the Winter Soldier’

Alt i alt ser jeg frem til flere afsnit af Invincible, da både en sæson 2 og 3 er blevet bekræftet. Hvis du har brug for en charmerende og lidt alternativ superhelteserie, kan jeg varmt anbefale Invincible.

Fakta om 'Invincible' sæson 1:

Manuskriptforfatter: Robert Kirkman, Cory Walker og Ryan Ottley
Instruktør: Robert Valley, Jeff Allen og Paul Furminger
Medvirkende: Steven Yeun, J.K. Simmons, Sandra Oh, Zazie Beetz, Gillian Jacobs m.fl.
Antal afsnit: 8
Land: USA
Produktionsår: 2021
Dansk premieredato: 26. marts 2021
Dansk streamingtjeneste: Amazon Prime Video

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser