Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Let the Right One In’ er en vampyrserie med det helt rette bid

AfClaus Nygaard Petersen
14. oktober 2022
Let the Right One In
Demián Bichir i 'Let the Right One In' / Foto: SkyShowtime

Del artikel

SkyShowtimes serieversion af den svenske gyserfilmsklassiker 'Låt den rätte komma in' åbner for et helt nyt spændende univers, som vil glæde både gamle og nye fans.

Tomas Alfredsons film Låt den rätte komma in (da. Lad den rette komme ind) står som en milepæl inden for moderne skandinavisk horror. Baseret på John Ajvide Lindqvists bogforlæg, følger vi i filmen den 12-årige dreng Oskar, der bliver venner med vampyrpigen Eli.

Følelsen af isolation i de isdækkede svenske betonbygninger blev en bragende succes, og filmen afstedkom også et hæderligt amerikansk remake.

Spekulationerne om en serieversion var hyppige op igennem 2010'erne, og nu er den her endelig!

Let the Right One In på SkyShowtime beholder skelettet fra originalen, men tilføjer elementer, der gør den til sin helt egen.

En fars kærlighed


For 10 år siden blev hun nemlig forvandlet til en vampyr.

Præcis som i den svenske pendant bliver hun venner med en dreng. Isiah (Ian Foreman) elsker magi og bliver brutalt mobbet – både verbalt og fysisk – en af gruppe drenge. De to enspændere finder derfor sammen i et sødt venskab, hvor de begge kan få lov til at være de børn, som de ønsker at være.

Det er en afstikker fra filmene og bogen, hvor der er en underliggende tone af præ-pubertære amoriner i luften.

En helt ny verden


Første afsnit starter med, at vi ser de to på en snedækket græsplæne, skuende ud mod det stille hav i horisonten. Solen er på nippet til at vise sig. ”Du skal nu se din første solopgang i flere år,” lyder det med håb i stemmen fra faderen. De første sekunder går det fint, og Peter smiler og udstøder et lettelsesgrin over endelig at være sig selv igen.

Indtil hans hud begynder at svulme op som flæskesværd, og han begynder at brænde.

Vampyrer er heldigvis ikke så nemme at slå ihjel, så jagten på en kur fortsætter. Men i modsætning til Mark, skyer papa Logan ingen midler, og han har en hel kriminel entreprise sat op for at finansiere forehavendet. Forskerdatteren Claire (Grace Gummer) er ikke tilfreds med den tilgang, men kærligheden til broren gør måske, at hun er villig til at afvige fra sit moralske kompas.

Den uendelige sult


Og byen plages af en række brutale mord, hvor ofrene bliver maltrakteret til ukendelighed. Isiahs mor er kriminalbetjent og bliver langsomt suget ind i en underverden, hvor en gruppe narkomaner i stigende grad viser mere og mere vampyradfærd. Komplet med skinnende øjne, som er den umiddelbare rovdyrskarakteristika i det her univers.

Eftersom Let the Right One In har de her unikke indgangsvinkler, føles det ikke som en træls pengemaskine, hvor den sidste mønt skal suges ud af Lindqvists originale værk.

Evig død


Det efterlader en med en lidt dårlig smag i munden. For den amerikanske serie har virkelig noget at byde på i form af sit udvidede univers. Skuespillet er vanlig god standard, hvor især scenerne med de to børn indgyder en hjertevarm og til tider melankolsk følelse. Og Bichir rammer perfekt den far-tone, hvor man ved, at han vil gøre alt, han kan for Eleanor. Selvom han ikke er en actionhelt, tvivler man ikke på, at hans kærlighed giver ham en overmenneskelig vilje, som gør, at han aldrig stopper.

Der er helt klart potentiale til noget stort i SkyShowtimes vampyrserier. Spørgsmålet er bare, om den kender sin egen besøgelsestid. Bliver det en nøje tilrettelagt og fokuseret fortælling? Eller munder det ud i en evighedsserie a la The Walking Dead, hvor man efterhånden ønsker, at verden skal gå fuldstændig under?

Fingrene er krydset for det første.

Fakta om 'Let the Right One In':
Instruktør: Seith Mann, Viet Nguyen, Hiromu Kamata mfl.
Manuskriptforfatter: Andrew Hinderaker (skaber), Laura Marks mfl.
Medvirkende: Demián Bichir, Madison Taylor Baez, Ian Foreman, Anika Noni Rose, Grace Gummer, Kevin Carroll, Nick Stahl, Jacob Buster
Antal afsnit: 8
Anmeldt: 6
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 10. oktober 2022
Dansk streamingtjeneste: SkyShowtime

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser