Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Only Murders in the Building' er god gammeldags komik med ny energi

AfBrian Mogensen
24. februar 2022
Foto: Only Murders in the Building / Craig Blankenhorn / HULU / Disney+

Del artikel

To af komikkens kæmper ruller sig ud i en opdateret komediekrimi, der både tør en masse nyt og honorerer de gamle dyder.


Dirty Rotten ScoundrelsTrains, Planes and AutomobilesFræk, frækkere, frækkestRøvtur på 1. klasse

Uanset hvor morsomme disse noget malplacerede oversættelser er, kan de ikke nå til sokkeholderne på filmen De kom, de så, de løb! På engelsk hedder filmen Three Amigos, og her slutter Chevy Chase og Martin Short sig til Steve Martin i en fortrinlig forvekslingskomedie, der burde være på alle komikeres pensum.

Nu har de sidste to så skabt en serie, der trækker på de gamle komediedyder og kombinerer dem med en masse nye greb.

Only Murders in the Bulding begynder – som så mange krimiserier gør - med et mord. Og når der ligger et lig i lobbyen er spørgsmålet på alles læber naturligvis: Kan jeg lave det om til en podcast?

Nye og gamle kræfter


Det er til gengæld ikke overraskende, at Only Murders in the Building ikke falder i den fælde, som de fleste letkøbte serier med store aldersforskelle gerne ender i.

Steve Martin spiller en Humphrey Bogart-agtig skuespiller, der har det bedst i sit eget selskab, mens Martin Short er den excentriske musical-instruktør med højtflyvende drømme, og som balancerer på kanten af fallittens rand.

Men de bliver ikke de utilpassede semisenile gamlinge, der ikke forstår moderne teknologi og leder efter drejeskiven på deres smartphones.

I stedet bruges aldersforskellen til at vise, hvordan de desillusionerede og samfundstrætte finder et fælles fodslag i nogle af de ting, som deres verden har at byde på.

Det er behændigt gjort, fordi det ikke er forudsigeligt, og fordi Gomez’ rolle ikke bliver sekundær. Hun er ligesindet, og hendes egen historie er absolut også mere interessant end M&Ms.

Smart skrevet smart gjort


Only Murders in the Building

Og samtidig understreger det også – sammen med bygningens daterede stil – at genren er en nyfortolkning af de traditionelle whodunnits.

Og sådan går tingene igen i serien. Tankerne om, hvad serien prøver at opnå er veludførte, og det er tydeligt, at serien står på skuldrene af mange års erfaringer inden for komik.

Måske lidt for smart


Only Murders in the Building

Men du får ikke armene over hovedet, som jeg gør. Og det er naturligvis en skam. For det er med til at gøre serien virkelig god for sådan én som mig. En der elsker Dirty Rotten Scoundrels, uanset hvor mange gange jeg ser den. Én som nyder at se Trains, Planes and Automobiles, og stadig ler højt, hver gang jeg ser, Steve Martin og John Candy køre gennem frostvejret i den udbrændte Chrysler LeBaron.

Det er ikke krævende, sardonisk, intellektuelt akademisk humor, som proletariatet ikke kan være med til.

Det er ikke slet ikke Steven Martins. Han har været med i Roxanne, hvor en gennemgående joke er, at han har en lang næse. Og det er netop dette, der gør Only Murders in the Building (og alle de andre film med Martin og Martin) til et hit for de fleste. Det er intelligent humor, fordi det virker for alle. Det sparker ikke nedad eller snobber opad.

Det er bare morsomt.

Virkelig, latterligt, lårklaskende, tårefremkaldende morsomt.

Fakta om 'Only Murders in the Building'

Skabt af: John Hoffmann og Steve Martin
Instruktør: Cherien Dabis, Jamie Babitt m. fl.
Medvirkende: Steve Martin, Martin Short, Selena Gomez m.fl.
Sæson: 1
Afsnit: 10
Streamingtjeneste: Disney+

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser