Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ‘Oxen’ er en velsmurt thriller med tre stærke karakterer og et ambitiøst plot

AfAnn Lind Andersen
20. oktober 2023
'Oxen'
Ellen Hillingsø, Jacob Lohmann og Josephine Park i den nye thrillerserie, 'Oxen' / Foto: Søren Rønholt/TV 2.

Del artikel

Filmatiseringen af Jens Henrik Jensens krimier om jægersoldaten ‘Oxen’ er klassisk thriller-underholdning, der er lige til at binge.

Oxen

Streamingtjeneste: TV 2 Play
Premieredato: 22. oktober 2023
Genre: Drama, thriller
Instruktør: Jannik Johansen
Manuskriptforfatter: Mai Brostrøm og Peter Thorsboe. Baseret på krimier af Jens Henrik Jensen
Medvirkende: Jacob Lohmann, Josephine Park, Ellen Hillingsø, Birgitte Hjort Sørensen, Henrik Birch m.fl.
Land: Danmark
Antal afsnit: 6

Du tager et stk. bestseller-krimiforfatter, hvis bogserie om en tidligere jægersoldat allerede er utrolig populær. Derpå et tre gange Emmy-vindende manuskriptpar, der har skabt danske krimiserier som Rejseholdet, Livvagterne og Ørnen. Og så tilsætter du et hold af dygtige skuespillere, der er virkelig godt castet til deres roller.

Ud af ovnen kommer en ny, stærk thrillerserie, Oxen, der har et konspiratorisk plot med fangarme op til de øverste lag i samfundet. Fortalt medrivende og spændende.

En PTSD-ramt krigshelt

'Oxen'
Jacob Lohmann com Niels Oxen i den nye TV2-thriller
Foto: Mike Kollöffel, TV 2

Det er krimiforfatteren fra Horsens, Jens Henrik Jensens velskrevne krimier om den PTSD-ramte Niels Oxen, der lægger bunden. Hvis du ikke har læst bøgerne, kan de anbefales, de er ægte pageturners.

Og det er første og andet bind, De hængte hunde og De mørke mænd, manuskriptforfatterne Mai Brostrøm og Peter Thorsboe tager udgangspunkt i.

Vi møder Niels Oxen, der er den mest dekorerede soldat i landet, med tapperhedsmedaljer efter udstationeringer i Balkan, Irak og Afghanistan.

Men Oxen, som han bliver kaldt, kæmper mest for at få nedsat en undersøgelseskommision, der skal grave i omstændighederne omkring hans soldaterven, Bo ‘Bosse’’s, død i kamp. Noget myndighederne og stærke kræfter i landets øverste samfundslag ikke er meget for, og i stedet bliver der plantet narko i Oxens garage, der får ham smidt ud af Forsvaret.

Lig på slottet

Fraskilt og arbejdsløs vælger Oxen at forlade alt for at bosætte sig som hjemløs i Rold Skov. Væk fra alt og alle, hvor han bare kan passe sig selv.

Sideløbende med hans skæbne ser vi, hvordan et jagtselskab på Nørlund Slot tager en dyster drejning, da en deltagende minister (Mikael Birkkjær) uforvarende kommer til at se et lig blive båret ud i en bil.

Ministeren kontakter PET-chefen, Frigg Mossman (Ellen Hillingsø), med sin mistanke om kriminelle ugerninger, og Mossman sætter sin bedste sporhund, agenten Margrethe Franck (Josephine Park), på sagen. Hvilket bringer både Mossman og Franck i samme løbebane som Oxen, for hans lille lejr i Rold Skov ligger tilfældigvis ikke langt fra Nørlund Slot.

'Oxen'
Ellen Hillingsø og Josephine Park som Frigg Mossman og Margrethe Franck i 'Oxen'
Foto: Mike Kollöffel, TV 2

Sammen og hver for sig

Liget på Nørlund Slot bliver blot begyndelsen på et ambitiøst plot, der i bøgerne strækker sig over tre bind. For trekløveret, Oxen, Franck og Mossman, der arbejder både sammen og hver for sig, aner trådene til et parallelt parlament, der kalder sig selv ‘Danehof’.

En hemmelig organisation, hvis medlemmer sidder på magtfulde positioner. Det er med andre ord en mægtig fjende, de tre kommer op imod, og spørgsmålet er, hvem de kan stole på, også i egne rækker?

Godt castet

'Oxen'
Castingen til 'Oxen' er noget nær perfekt - her Josephine Park og Jacob Lohmann
Foto: Mike Kollöffel, TV 2

Det er måske ikke et banebrydende nyt plot, vi aldrig har set før, men serien er velfortalt af Jannik Johansen, der har instrueret alle afsnit. Der er et godt tempo, stærke cliffhangers og ikke mindst karakterer, man gerne vil lære at kende.

I centrum står, selvfølgelig, Niels Oxen, en kompetent kriger, fåmælt, mistroisk og mærket af sine krigsoplevelser. Altsammen perfekt leveret af Jacob Lohmann, der med denne rolle understreger, at han er ‘leading man’-materiale. Sådan som det langsomt er ved at gå op for andre end Paprika Steen og Frederikke Aspöck, hvis film er de eneste, Lohmann har haft hovedroller i.

Ligeledes bull’s eye-castet er Josephine Park som Margrethe Franck. Kølig, ihærdig, loyal og heldigvis befriet for traumer eller rodet privatliv, som kvindelige agenter og detektiver ellers har for vane at blive udstyret med i nordic noir-serier.

Mand eller kvinde?

'Oxen'
Ellen Hillingsøs karakter, Frigg Mossman, er en kvindelig version af Axel Mossman fra bøgerne
Foto: Mike Kollöffel, TV2

Frigg Mossman, seriens tredje store gennemgående karakter, er den største ændring fra bog til serie. I bøgerne er Mossman en kæmpestor, kødfuld ældre herre, hvilket må siges at være den diametrale modsætning til Ellen Hillingsøs udgave.

Bogfans vil måske ømme sig lidt over den kreative frihed, men i forhold til tidens ånd om diversitet, er det godt tænkt. Og det fungerer upåklageligt. Særligt fordi, Hillingsø formår at bevare Mossmans essens, hemmelighedsfuldheden, der gør, at man aldrig helt ved, hvor man har karakteren.

Glider ned uden besvær

De tre hovedroller er med andre ord godt selskab og med et gedigent, spændende plot eksekveret i velspillende scener - her skal Henrik Birch som godsejeren Corfitzen og Birgitte Hjort Sørensen som godsejerens selvsikre datter, Kajsa Corfitzen, nævnes for deres gode leveringer - er Oxen ren mælkechokolade til en søndag aften.

Oxen
Birgitte Hjort Sørensen som Kajsa Corfitzen i 'Oxen'
Foto: Mike Kollöffel

Ikke prangende i forhold til serieprogressivitet, men god, klassisk underholdning.

Jeg bingede selv de tre første afsnit, som vi anmeldere fik adgang til, i én stor mundfuld og venter spændt på fortsættelsen. Fra bøgerne ved vi, at en stor, ambitiøs konspiration venter forude. Spørgsmålet er, om serien formår at løfte den opgave? Det glæder jeg mig til at se.

Oxen får premiere 22. oktober på TV2 Play og 29. oktober kl. 21.00 på TV 2.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser