Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'The Peripheral' leverer god underholding, men ikke meget mere end det

AfDaniel Lindekilde Engberg
21. oktober 2022
The Peripheral anmeldelse
Foto: The Peripheral/Sophie Mutevelian/Prime Video/Amazon Studios

Del artikel

'The Peripheral' er en action-thriller før noget andet, også før det er science fiction og til dels karaktererne. Heldigvis er det en god nok af slagsen til at bære serien.

Året er 2032 og verden ligner umiskendelig vores egen, dog med et lettere teknologisk løft, der er indenfor troværdighedens rammer. En ting er sikkert: VR teknologien har nået nye højder og giver her en visuelt livstro oplevelse når man spiller.

Flynne Fischer (Chloë Grace Moretz) er en af de bedre spillere, men spiller dog igennem sin bror Burtons (Jack Reynor) avatar. Når Burton bliver tilsendt et eksperimentelt headset får gamer girl Flynne således lov til at prøve det som den første. Spillet er ulig noget hun har prøvet før ,og giver en helkropsoplevelse som at være der selv.

Efter en meget James Bond-agtig mission indser hun dog at dette ikke er noget spil, og at de handlinger hun foretog sig, har de alvorligste konsekvenser når hun ikke har headsettet på.

Flynnes bevidsthed bliver nemlig transporteret til en robot i fremtidens år 2099, også kaldet en peripheral, hver gang hun pådutter sig headsettet. Selvom døden ikke har nogle konsekvenser for hende i fremtiden, så kan fremtiden stadig sende folk efter hende og familien i fortiden.

Der er mange spørgsmål og ikke særlig mange svar, men Flynne og co. må komme til bunds i hvad det end er de har rodet sig ud i, hvis de har nogen ambitioner om at overleve.

Action-thriller for alle pengene, karakterer på discount


For alt det gode der er ved plottet og hvordan det er skruet sammen, så kan man ikke sige det samme om karaktererne. De får nok dybde til at man ikke er fuldstændig ligeglade med dem (for det meste), men der er sgu ikke meget at komme efter, hvis du har forhåbninger om at kende dem som dine venner.

Værst går det dog ud over vores hovedkarakter, Flynne. Hun bliver rykket rundt som en skakbrik og udviser ikke synderligt meget initiativ. Læg dertil at hun i flere instanser virker bedrevidende, særligt over sin bror. Det irriterende er at det ofte er uden belæg. Hun tjener den funktion at rykke plottet videre. Det er en funktion hun opfylder og så er der ikke meget mere at sige om hende.

Serien bliver bedre for hvert afsnit som tempoet stiger og forskellige plottråde forbindes. På den front får du en solid action-thriller med krimielementer, alt sammen med en sci-fi finish.

Teknologi og tidsrejse


The Peripheral

Reglerne for tidsrejse i serien er nemme nok at forstå, selvom de ikke altid giver mening eller bliver helt forklaret. Det kan man naturligvis sige om alle historier der involverer tidsrejser. Andre tidsrejsehistorier tager også en replik eller to for at sige "Du får ikke besvaret alle spørgsmål om hvordan det fungerer, men det handler denne historie heller ikke om". Det er også tilfældet i The Peripheral, og den underholder nok til, at det ikke er det du bruger tid på at tænke over.

Det er interessante koncepter den kører med, men der er naturligvis ikke noget nyt under solen for sci-fi fans. Serien bruger ikke dens tidsrejsekoncept til at udforske nogle ideer eller udforske etik og moralen i bestemte handlinger. Det er der så en action-thriller kan udspille sig i omstændigheder den normalt ikke ville kunne. Det gør den så også udmærket, og hellere kende sin grænse end prøve at række op, hvor man ikke kan nå.

Stick the landing


The Peripheral

Det eneste serien skal gøre er at levere en tilfredstillende slutning, der er fortjent ud fra hvad den har sat op, hvilket ville kræve en del inkompetence ikke at gøre. The Peripheral vil nok ikke røre dig i din grundvold. Den vil med ret stor forventning give god underholdning så længe det varer.

Fakta om 'The Peripheral':
Instruktør: Vincenzo Natali, Alrick Riley m.fl
Manuskriptforfatter: William Gibson (forfatteren af bogen), Scott B. Smith, Jamie Chan, Greg Plageman & Bronwyn Garrity
Medvirkende: Chloë Grace Moretz, Gary Carr, Jack Reynor, Louis Hertmun, Chris Coy, Eli Goree m.fl.
Antal afsnit: 8 (Anmeldelsen er skrevet på baggrund af de første 6)
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 21. oktober
Dansk streamingtjeneste: Prime Video

LÆS OGSÅ: Guide: Vores favorithekse i serier og på film

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'The Watcher' holder dig fanget

LÆS OGSÅ: Det skete bare ikke! 10 episke serie-øjeblikke

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste