Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Rollerne er byttet om i fjerde sæson af Netflix’ seriemorderserie ’You’

Af
Claus Nygaard Petersen
8. februar 2023
anmeldelse af you sæson 4
Penn Badgley som den charmerende stalker og seriemorder Joe i fjerden sæson af Netflix-serien 'You' / Foto: Netflix

Del artikel

Stalker og seriemorderen Joe befinder sig i fjerde sæson af ’You’ som den der bliver forfulgt af en ukendt morder.

You sæson 4, del 1

Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 9. februar 2023
Genre: Krimi, drama
Instruktør: John Scott mfl.
Manuskriptforfatter: Sera Gamble (showrunner) mfl.
Medvirkende: Penn Badgley, Charlotte Ritchie, Tati Gabrielle m.fl.
Land: USA, England
Antal afsnit: 5

I de foregående tre sæsoner af Netflix-serien You har vi fulgt stalkeren og seriemorderen Joe (Penn Badgley), mens han har kastet sin kærlighed på den ene uvidende og ufrivillige amerikanske kvinde efter den anden.

Og efter begivenhederne i afslutningen af forrige ombæring, var han tvunget til at forlade USA. Både af nød, men også for at finde sin seneste kærlighed Marienne (Tati Gabrielle). Rendez-vous'et er dog en af de korte slags, da hun absolut ikke vil have noget med ham at gøre.

Bedst som alt ser håbløst ud, opstår en mulighed ud af det blå.

En lejemorder hyret af familien til en af dem, Joe har slået ihjel, befinder sig i en eksistentiel krise. Han er træt af dræber-livet og tilbyder Joe en ny identitet, hvis han betaler ham en stor sum penge.

Joe takker ja og bliver dermed til universitetsprofessoren Jonathan Moore, der underviser i amerikanske noveller i London.

Umiddelbart en drømmetjans for litteratur-elskeren. Til trods for den dødirriterende kollega Malcolm, har Joe det umiddelbart godt i sin nye tilværelse.

Han kan dog ikke helt undertrykke sine voyeuristiske tendenser. Det første skridt i hans morderiske modus operandi.

Da Malcolm har lejlighed lige overfor Joes, og fjolsets kæreste Kate (Charlotte Ritchie) ofte er alene hjemme, kan stalkeren ikke dy sig for at kigge.

Tingene bliver dog hurtigt komplicerede, da Malcolm pludselig ligger knivdræbt i Joes lejlighed. Hvem har myrdet ham, og hvem er det, der skriver beskeder til Joe på en snapchatlignende app?

Hvem er morderen?

I stedet for at være jægeren er den amerikanske seriemorder nu den jagede. Noget, der bestemt ikke behager Joe, som altid har nydt at være i kontrol med situationen.

De fem afsnit, som første del af Yous fjerde sæson udgør, udspiller sig som en klassisk whodunit. Der er ikke ligefrem mangel på mistænkte. Malcolm var en del af et prætentiøst overklasseslæng, hvor den ene har flere hemmeligheder end den anden.

Og da de efterhånden begynder at blive myrdet også, strammes nettet ikke bare om Joes hals, men også om Kate, som han begynder at udvikle flere og flere følelser for.

You har altid mindet lidt om en romantisk version af den efterhånden klassiske seriemorderserie Dexter. For Joe gør egentlig alle de ting, han gør, ud af kærlighed. At han bruger ekstreme metoder for at opnå sine mål, skal man som seer fuldstændig ignorere, hvis man vil nyde serien.

Showrunner Sera Gamble og de andre kreative kræfter på serien er dog snedige nok til at give Joe nogle modstandere, der er mere vederstyggelige og ekstreme end ham.

Grebet fungerer også her. Sjældent er snobbet overklasse-, jetsetløg blevet fremstillet så uflatterende, som de er her. En af dem kommanderer sågar en ansat til at agere bue i et kroketspil. Død over de rige svin!

Detektiv Joe dissekerer dem alle i stilhed. Finder deres usikkerhed og hemmeligheder i bestræbelserne på at finde frem til, hvem det er, som leger katten efter musen med ham. Selvfølgelig er det nogle knækkede eksistenser, der har et eller andet traume og eller usikkerhed, der gør, at de er, som de er. Lidt lige som Joe selv – medmindre de bare er dumme svin af natur.

Bloddryppende satire

Netflix’ nyeste fascination med at dele sæsoner op i to dele fungerer overraskende godt i dette tilfælde.

Normalt lugter det langt væk af økonomiske årsager. Enten skal en sidste sæson udvides, eller folk skal betale for en måned mere for at få afslutningen på deres yndlingsserie med.

Men med hvem-er-morderen-formlen, som der bliver brugt i disse fem afsnit af You, opstår der et naturligt afbræk, da morderen bliver afsløret. Samtidig sætter det også op til en eksplosiv anden halvdel, hvor Joe får hænderne fulde med at holde styr på, hvem han engang var og så den person, han stræber efter at blive.

For Joe vil gerne leve et mere normalt liv. Ikke flere drab. Ikke flere forliste forhold, som ender med døde kvinder, der ikke gengælder hans kærlighed.

Men kan rovdyret styre sine lyster, når de i den grad bliver udfordret af omgivelserne. For Joe hænger det uløseligt sammen med begær eller kærlighed, om man vil.

Bevares, han har også forsonende sider. Qua sin barndom, har Joe en svaghed, når det kommer til børn eller unge, som har det hårdt eller bliver udsat for overgreb.

Men bør vi holde med Netflix’ yndlingsstalker og seriemorder? I første halvdel af You’s fjerde sæson, er svaret ja.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser