Serier | Guides

10 film- og serieanbefalinger til fodboldnørden

Af
Claus Nygaard Petersen
10. juni 2024
bedste film og serier om fodbold
'Sommeren '92' / Foto: PR

Del artikel

Journalist og roligan Claus Nygaard Petersen har fundet klaphatten frem og fundet 10 skarpe film- og serieanbefalinger om fodbold.

Fodboldfeberen er efterhånden ved at få et solidt tag i den danske befolkning, og opvarmningen til EM i fodbold 2024 er i gang.

Selv om forventningerne er mere afdæmpede end ved VM i Qatar i november ’22, er der stadig et lille håb om, at miraklet fra ’92 kan gentage sig.

I tilfælde af, at det ikke skulle ske, og Danmark ryger ud efter de første tre kampe, eller du bare har brug for at komme i stemning, så har vi din ryg.

Sommeren ’92

Vi lægger ud med filmen om det største resultat for herreholdet i fodbold nogensinde.

Kasper Barfoeds film fra 2015 fortæller på 90 minutter historien om det undertippede landshold, der kom med på et afbud og snød alle de store nationer.

Ulrich Thomsen spiller træneren Richard ‘Ricardo’ Møller Nielsen, og til at legemliggøre spillertruppen finder vi blandt andet Mikkel Boe Følsgaard, Esben Smed, Cyron Melville og Gustav Giese.

Sommeren ’92 kan ses hos SF Anytime.

… og det var Danmark

...og det var Danmark
'...og det var Danmark'
Foto: SF Film

Det danske fodboldlandshold har haft en omtumlet tilværelse. I Mads Kamp Thulstrup og Carsten Søstads dokumentarfilm fra 2008 … og det var Danmark ser vi den enorme udvikling, holdet havde været igennem.

Tilbage i 1979 var der nemlig intet, som umiddelbart tydede på, at landsholdet skulle stå som mestre knap 13 år senere. Sepp Piontek og bolsjedrengene betog dog hele nationen i starten og midten af 1980'erne.

Så begyndte det at være op ad bakke i slutningen af årtiet, hvor også kaos om, hvem der skulle være den nye landstræner hensatte tilliden til holdet til noget nær nulpunktet – og alligevel gik det.

og det var Danmark kan ses hos Filmstriben.

Welcome to Wrexham

Der er andre hold i verden end det danske landshold, og et af dem, som har betaget kloden, er et lille hold fra Wales.

Da Ryan Reynolds (Deadpool) og Rob McElhenney (It’s Always Sunny in Philadelphia) køber den lille klub Wrexham fra National League – den engelske femte division – bliver det startskuddet på en vidunderlig hjertevarm historie.

Selv om de to nye ejere har masser af penge, kan de ikke lige umiddelbart lave en Manchester City og købe et mesterskabshold.

Den største styrke ved Welcome to Wrexham er dog den måde, hvorpå det omkringliggende samfund bliver skildret. Ikke mindst den indvirkning, som den nye succes har på byen og på selvforståelsen og stoltheden hos indbyggerne.

Welcome to Wrexham kan ses hos Disney+.

Diego Maradona

En af de bedste fodboldspillere gennem tiden er argentinske Diego Armando Maradona.

Den lille spiller med den store passion og det iltre temperament var et unikum, hvis driblinger og sparketeknik får Lionel Messi til at ligne en juniorspiller.

Mesterdokumentaristen Asif Kapadia (Senna, Amy) skildrer den periode, hvor argentineren i midten af 80'erne skiftede fra det spanske storhold FC Barcelona til det italienske, upåagtede hold S.S.C. Napoli.

Gennem både arkivoptagelser og Maradonas private optagelser fortæller Kapadia mesterligt historien om, hvordan El Diego gav troen på mirakler tilbage til den italienske kystby.

Diego Maradona kan ses hos DRTV og Viaplay.

Ted Lasso

”Football is life” gjalder det mange gange i løbet af den mesterlige feel good-serie Ted Lasso på Apple TV+.

Igen er det en historie om en gruppe underdogs, der vinder alle hjerter. Om de også vinder trofæerne, afslører vi ikke her.

Amerikaneren Ted Lasso (Jason Sudeikis) bliver hyret af den britiske klub AFC Richmond. Ejeren Rebecca Welton (fabelagtige Hannah Waddingham) er umiddelbart ude på at køre holdet i sænk, men Teds smittende entusiasme spreder sig som en epidemi i klubben.

Alle vil det bedste, men vejen dertil er ikke nem. Slet ikke for Ted, som har ladet kone og søn blive tilbage i USA og desuden bærer rundt på en hjerteskærende hemmelighed.

Ted Lasso kan ses hos Apple TV+.

Shaolin Soccer

Vi skifter nu stil og tempo med Shaolin Soccer.

Stephen Chows sjove komediefilm handler om den tidligere fodboldspiller Fung (Ng Man-Tat). Efter at være blevet fodboldinvalid 20 år tidligere møder han en dag tilfældigvis Sing (Stephen Chow).

Han er Shaolin kung fu-mester og har nogle virkelige imponerende spark. Fung ser muligheder i Sing og de andre kung fu-munke og laver et hold. Filmen er hylende morsom og tager fodbold helt derud på overdrevet, hvor det nærmest kommer til at ligne et vanvittigt videospil.

Shaolin Soccer kan ses hos Netflix.

Bend it Like Beckham

Vi bliver i komediegenren, men bevæger os væk fra Shaolin-vanviddet og tilbage til det mere jordnære.

Selv om hans navn indgår i titlen, medvirker David Beckham faktisk ikke i Bend it Like Beckham (2002) udover i tv-klip. Jess (Parminder Nagra) er en ung indisk kvinde, som ææælsker fodbold.

Hendes forældre er dog ikke meget for sporten og slet ikke, at deres datter skal lave sådan noget drenget noget. Derfor er det i det skjulte, at hun bliver en del af et kvindehold, hvor hun blandt andet bliver bedste venner med Jules (Keira Knightley) og får et crush på træneren Joe (Jonathan Rhys Meyers).

Der er masser af glimt i øjet og hjertevarme i den underskønne komedie, som er en kærlighedserklæring til fodbold, familie og fællesskab.

Bend it Like Beckham kan ses hos Filmstriben, Blockbuster m.fl.

Victory – fangelejrens helte

USA og Hollywood har ikke helt kunnet finde ud af omfavne fodbold før i tiden. Det har dog hjulpet de senere år, hvor blandt andet Lionel Messi slår sine folder i David Beckhams klub Inter Miami.

Men der har dog været enkelte film om den elegante sport fra de hedenske amerikanere. Victory (1981) er ikke et mesterværk, men til gengæld usædvanlig charmerende.

John Hustons film handler om en gruppe krigsfanger under 2. verdenskrig, som skal spille en kamp mod et tysk hold.

Rollelisten byder blandt andet på Sylvester Stallone, Michael Caine, Pelé, Bobby Moore, Osvaldo Ardiles og Max von Sydow, og sågar en enkelt dansker i form af fodboldspilleren Søren Lindsted som den danske fodboldfange Eric Ball.

Victory – fangelejrens helte kan ses hos Apple TV+, Blockbuster og SF Anytime.

Sunderland ‘Till I Die

En af de første serier, hvor man følger en fodboldklub igennem en sæson, er Netflix’ Sunderland ’Till I Die.

Hvad der startede med at være et forsøg fra klubformand Ellis Short på at tiltrække investorer, udviklede sig til noget fuldstændig andet.

Den tiltænkte succes udeblev, og i starten fangede kameraerne dramaet i en klub, hvor nedturen blev værre og værre for hvert afsnit. Det er nervepirrende kaos fra ende til anden i første sæson. De to efterfølgende sæsoner når helt samme højde, men er stadig forfærdeligt spændende.

Sunderland ’Till I Die kan ses hos Netflix.

Yellowjackets

Der er ikke så meget fodbold i den sidste anbefaling, men det er ikke desto mindre det, der er katalysator for handlingen i Yellowjackets.

For hvis ikke det kvindelige fodboldhold fra New Jersey var fløjet til Seattle i 1996 for at deltage i en turnering, ville de ikke have været ombord på det fly, som styrtede ned i den canadiske vildmark.

Thrillerserien foregår i to tidsperioder og afdækker langsomt, hvad der drev de unge kvinder til kannibalisme, og hvem der afpresser de voksne kvinder cirka 25 år senere.

Yellowjackets kan ses hos SkyShowtime.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Guides