Serier | Guides

9 asiatiske film og serier, du skal se lige nu

Af
Ann Lind Andersen
21. februar 2024
asiatiske film og serier
Sandra Oh som Sofia Mori i 'The Sympathizer' / Foto: HBO Max

Del artikel

Film om Asien og af asiatiske instruktører vinder frem som aldrig før. I alle mulige genrer og udtryk. Ann Lind Andersen guider til, hvilke der er værd at se.

Drengen og hejren

Vi lægger ud med et decideret mesterværk, for det er, hvad den japanske animationsmester, Hayao Miyazaki, har bedrevet med sin nye film, der kan ses i biograferne. Som altid i hans universer, er det kun fantasien, der sætter grænser, og at følge drengen Mahito er at tage med på en forunderlig rejse. En rejse ind i drømmenes og underbevidsthedens land.

Mahito har mistet sin mor under 2. verdenskrig, og et år efter tragedien må han flytte med sin far ud på landet. Faren arbejder, ligesom Miyazakis egen far gjorde, på en fabrik, der laver flydele, og Mahito bliver overladt ret meget til sig selv. Lige indtil en mærkværdig, talende hejre dukker op og lokker ham ind i det mystiske hus inde i skoven.

På sin egen fabulerende måde får Miyazaki fortalt om sorg og om at finde sig selv, når man føler sig fortabt. Det er storslået smukt og en helt enestående filmoplevelse.

Drengen og hejren kan ses i biograferne.

Monster

Hvis du skynder dig, kan du lige nå at fange denne film i biograferne. Ellers må du vente til den kommer på streaming. Den japanske instruktør og Guldpalmevinder, Kore-eda Hirokazu, er kendt for sine humanistiske historier, senest i bl.a. Shoplifters, og denne gang dykker han ned i to drenges venskab.

Da noget sker imellem dem, bliver det en hændelse, som forældre og lærere bliver blandet ind i. Og i et ‘Rashomon’-lignende setup ser vi begivenheden fortalt fra tre forskellige synsvinkler. At se tingene gennem tre par øjne skaber nuancer, så man bedre forstår og føler empati, hvilket altid er Kore-edas ærinde.

Monster kan ses i biograferne.

A Killer Paradox

Jeg blev selv nysgerrig på denne sydkoreanske serie, da den havde 100 % på Rotten Tomatoes. Det er der jo ikke mange titler, der får, så den måtte jeg se. Hvis man er til en anderledes fortalt seriemorder-fortælling, er den klart et kig værd.

Lee Tang (Choi Woo-sik) er en ganske almindelig fyr, der arbejder i et lille supermarked. En nat på vej hjem ser han først en mand ligge på vejen. En mand, der tidligere på aftenen har været kunde i butikken. Sikkert faldet omkuld af druk, antager han. Indtil han om hjørnet møder mandens ven.

Da Lee Tang insisterer på, at manden skal hjælpe sin ven, bliver han i stedet overfaldet, og i selvforsvar slår han manden ihjel. Tynget af skyld har han de følgende dage mareridt og er på vej til at melde sig hos politiet, da han i nyhederne hører, at manden, han har slået ihjel, var en seriemorder med mange menneskers liv på samvittigheden.

Hvad der derefter sker, skal ikke røbes her, for historien tager en uventet drejning, men serien drejer sig om moralske spørgsmål, som ‘om nogle mord kan retfærdiggøres?’

A Killer Paradox kan ses på Netflix.

Tokyo Vice 2

Når man er begejstret for første sæson af en serie, er man altid lidt nervøs, når den fortsætter med en anden sæson. For kan den holde niveauet? Det kan Tokyo Vice, og jeg vil gå så vidt som til at sige, at anden sæson er bedre end den første.

Serien går dybere ned i yakuza-verdenen, og flere af bikaraktererne får mere kød på. Vi følger stadig journalisten Jake Adelstein (Ansel Elgort) i hans jagt på krimihistorier til sin avis, men han er ikke længere den altafgørende hovedperson.

Selve handlingen begynder nærmest in media res, hvor første sæson slap – så ja, det er nok påkrævet at se første sæson, inden man kaster sig over den nye.

Gangsterbossen Tozawa, som var dødeligt syg og forsvandt, dukker pludselig op igen. Nu helbredt ved en levertransplantation og klar til at overtage herredømmet i Tokyos underverden med store politiske og finansielle ambitioner. En farlig mand, der må bekæmpes, og lige dét er der flere, der har interesse i. Spændingen stiger for hvert afsnit på slowburner-faconen, og vil du have en toplækker, velproduceret serie, er Tokyo Vice creme de la creme.

Tokyo Vice 2 kan ses på HBO Max.

The Brothers Sun

Dronningen af asiatiske film er uden tvivl Michelle Yeoh, og i serien The Brothers Sun får man fornøjelsen af at se hende folde sig fuldt ud. Serien, der er skrevet af Brad Falchuk (Gwyneth Paltrows mand) og Byron Wu, fortæller historien om de to Sun-brødre.

Den ene, Charles (Justin Chien) er vokset op med sin far i Taiwan, hvor de styrer den kriminelle underverden. Den anden, Bruce (Sam Song Li), er vokset op med sin mor Eileen (Michelle Yeoh) i USA. Som en helt almindelig vatindpakket high school-bogorm.

Af forskellige årsager, er Charles nødt til at flygte fra Taiwan og bliver genforenet med sin mor og bror, som han ikke har set i flere år. Problemerne følger dog efter ham, og samtidig får den naive Bruce selv rodet sig ud i vanskeligheder med nogle lokale narkohandlere. Det går ikke stille for sig, og i lige dele komik og action er The Brothers Sun ikke en serie, der efterlader sig dybe spor, men er underholdende på den lette måde.

The Brothers Sun kan ses på Netflix.

Expats

Nicole Kidman er klart hovedtrækplastret for denne serie, men i virkeligheden er Hong Kong det egentlige omdrejningspunkt. Serien er instrueret af Lulu Wang, der lavede den meget fine film The Farewell med Awkwafina, og her dykker hun ned i expat-miljøet og kulturen. For hvad gør det ved en at bosætte sig langt hjemmefra i et andet land, man ikke kender? Hvem er man i det nye, hvor man selv er ‘den fremmede’?

Historien er fortalt gennem tre kvinder. Grace (Nicole Kidman), hendes veninde og overbo, Hillary (Sarayu Blue) og den unge koreaner-amerikaner fra New York, Mercy (Ji-young Yoo). Deres tre liv bliver forbundne af tragiske omstændigheder, og det er i måden, hvorpå de håndterer sorg, skyld og skam, at vi lærer dem at kende.

Expats er ikke altid en nem serie at se, for der er meget smerte i den, men til gengæld stikker den dybt og efterlader et stort indtryk.

Expats kan ses på Prime Video.

Past Lives

‘Hvad nu hvis’ er et spørgsmål, der går igen i kærlighedshistorier og også i Celine Songs debutfilm, Past Lives, der kan ses i biograferne fra 21. marts. En film, der er Oscar-nomineret i ‘Bedste film’-kategorien. Hvor vildt er det lige for en debutant?

Siden de var børn, har Nora (Greta Lee) og Hae Sung (Teo Yoo) været venner. Ja, nærmest sjælevenner. Men de mister kontakten, da Nora må flytte fra Seoul til USA med sine forældre. Mange år efter finder de vej til hinanden igen, men timingen er off. Og som det nu er med livet, så går årene, og undervejs møder man nye mennesker, som man ender i et forhold med, og som man elsker.

Men hvad sker der så, når den gamle kærlighed dukker op i fysisk form, på besøg? Melder tvivlen sig, om man nu har valgt rigtigt? Og skal man vælge anderledes nu?

Det er de spørgsmål, filmen kaster op i luften, og Songs facon er den lavmælte og langsomme, hvor scenerne og forbindelserne mellem personerne er det bærende. Det er smukt og vemodigt fortalt, så du kan godt glæde dig til denne lille melankolske perle.

Past lives får biografpremiere 21. marts.

Perfect Days

Jeg tager glæderne lidt på forskud med de to sidste filmtitler, der kommer i marts og april, men hold da op nogle oplevelser, der venter.

Bag den japanske film Perfect Days står instruktøren Wim Wenders, så filmen er endnu et fremragende møde, hvor Østen møder Vesten. På papiret lyder filmen vildledende tam: Vi følger en rengøringsmedarbejder, der holder de offentlige toiletter i Tokyo rene. That’s it. Ikke meget af en historie, ikke meget af en film. Skulle man tro.

Men man bliver klogere, for Wenders folder i samarbejde med Koji Yakusho i hovedrollen som Hirayama filmen ud til en ophøjet zen-oplevelse, der får en til at drømme om et simpelt liv. Det er intet mindre end magisk.

Perfect Days får biografpremiere 27. marts.

The Sympathizer

En af de helt store sydkoreanske mestre er Park Chan-wook. Han har lavet film som Oldboy, Vengeance-trilogien og The Handmaiden for bare at nævne nogle få. Hans næste projekt er serien The Sympathizer, der har Robert Downey Jr. i en af hovedrollerne. En Downey Jr. i mange forskelligartede udgaver, som den kamæleon han kan være. Det viste han allerede i Sherlock Holmes-filmene.

Serien er baseret på den vietnamesisk-amerikanske professor, Viet Thanh Nguyens Pulitzer-vindende roman af samme navn og følger en vietnamesisk spion, der selv efter Vietnam-krigen fortsætter med sit efterretningsarbejde for Viet Cong i et vietnamesisk flygtningemiljø i USA. Det er satire, kærlighed og politik i en underholdende sammensmeltning, og med Parks særlige toucher den endnu en stærk asiatisk titel i år.

The Sympathizer får premiere 15. april på HBO Max.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Guides