Serier | Guides

Fra Tony Soprano til Sherlock Holmes: Hvorfor elsker vi antihelte?

AfLisa Bak Nielsen
17. august 2020
'Sherlock'
Foto: BBC

Del artikel

Antihelten er en populær karakter i en lang række serier som for eksempel Dexter (fra serien af samme navn) og Annalise Keating (How to Get Away with Murder). Vi elsker at se dem dræbe forbrydere og bruge deres tvivlsomme metoder i retten. Men hvorfor er vi så interesserede i karakterer, som tydeligvis leger på kanten af alle love og regler?


https://imgix.vielskerserier.dk/2020/05/BCS_301_MS_1007_0622-RT.jpg
Better Call Saul / sæson 3 / Bob Odenkirk/Michele K.Short/ Foto: Netflix

En antihelt er – som navnet antyder – alt andet end en helt. Antihelten mangler alle de kvaliteter, som vi normalt forbinder med en helt. Det er for eksempel kvaliteter som mod og moral. Vi ser helte som modige mennesker med et velindstillet moralsk kompas. Her er det helt anderledes for vores antihelt. Selvom antihelten til tider viser sig fra sin bedste side og gør gode gerninger for andre, så er det ofte med egoistiske bagtanker. Kort sagt så gør de gode ting, men på helt forkerte grundlag.

Ofte ender de tvivlsomme hovedpersoner i situationer, hvor de udsætter sig selv eller deres kære for farer. Alligevel elsker vi at følge dem, for her er der altid grundlag for en rigtig god historie.

LÆS OGSÅ: 5 kvindelige antihelte der bryder konventionerne

I seriernes verden kommer antihelte i alle afskygninger. Måske har du allerede din personlige favoritantihelt? Eller er du på udkig efter din næste usandsynlige helt? Her kigger vi nærmere på et lille udpluk af fremtrædende og fremragende antihelte i serier, som du helt sikkert bør følge.

Tony Soprano (The Sopranos)


HBO Nordic

Vi lovpriser jævnligt The Sopranos, og det er ikke uden grund, for serien er en klassiker, du ikke må gå glip af. Tony Soprano banede vejen for antihelte som hovedperson i tv-serier. Det var helt uhørt at lade the bad guy være seriens bærende rolle, for hvem gider dog følge skurken? Det gør vi alle, for Tonys indre kamp med angst og depression kombineret med sit hårdkogte gangsterliv er opskriften på et pragteksemplar af en serie.

Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med den korrupte Soprano, kan du roligt gå i gang nu.

Villanelle (Killing Eve)


Vi kan godt forstå, at Eve er ivrig efter at få fat i den morderiske Villanelle i Killing Eve, for selvom hun ikke er til at stole på, er Villanelle en spændende karakter. Ikke mindst takket være Jodie Comers Emmy-vindende præstation som den russiske skurk.

For at det ikke skal være løgn byder serien på hele to antihelte. I sin jagt efter den forførende morder, bliver Eve (Sandra Oh) gradvist mere og mere korrupt, hvilket bare gør serien endnu mere interessant, for hvem er egentlig skurken i det her spil?

Saul Goodman (Better Call Saul)


Netflix

Inden Jimmy McGill blev til den Saul Goodman, som vi lærte at kende i Breaking Bad, var Jimmy en mand, som – langt hen ad vejen – gjorde det rigtige. Desværre ender Jimmy ofte i uheldige situationer, der har store konsekvenser for hans nærmeste. Det er svært ikke at holde af den skæve karakter, for han er ganske charmerende og underholdende, men det ender sjældent godt for den ihærdige advokat.

LÆS OGSÅ:

Er du nysgerrig på, hvem Jimmy var, før han blev til Saul Goodman? Så er Better Call Saul serien for dig.

Carrie Mathison (Homeland)


Carrie Mathison er på mange måder en inspiration, for på trods af sin psykiske lidelse gør hun alt for at forhindre terrorangreb. Desværre må hun skjule sin diagnose, for CIA accepterer ikke psykiske lidelser hos deres topagenter. Carries indre konflikter gør, at hun ofte er til fare for sig selv og sine omgivelser, mens hun forsøger at redde verden.

Hvis du har nerverne i orden, kan du roligt se Claire Danes udfolde sig som den bipolare Carrie i Homeland. Her får du neglebidende spænding for alle pengene.

Sherlock Holmes (Sherlock)


I år er det 10 år siden, at Sherlock Holmes bragede ind i det 21. århundrede med Benedict Cumberbatch i hovedrollen som Sherlock. Der er ingen tvivl om, at Sherlock er en dygtig herre. I hvert fald når det handler om at løse mordgåder. Han er derimod ikke særligt velbegavet, når det kommer til sociale relationer. Det gør Sherlock til en både spændende og usympatisk karakter, som man bare ikke kan tage øjnene fra.

LÆS OGSÅ: Hvad gør Sherlock til Holmes?

Vi håber, at vi snart kan dykke ned i en femte sæson med Sherlock og co.

Vi har brug for antihelten


LÆS OGSÅ: Sons of Anarchy: 6 grunde til at elske serien om rockerklubben SAMCRO

Del artikel

Læs mere omNetflixHBO Nordic

Andre Serier | Guides