Redaktionen anbefaler: 10 klassiske DR-serier du kan gense lige nu
Efter at mange danske serier har levet en omtumlet tilværelse på skiftevis Bonanza og DRTV, hvor man ikke altid har kunnet gense sine favoritter, har DR nu lanceret det nye arkivtilbud, Gensyn.
Her er DR's omgangsrige program- og seriearkiv blevet stillet til rådighed for danskerne, og det betyder, at man f.eks. kan kaste sig over en nyrestaureret udgave af Huset på Christianshavn, se Matador for 117. gang, eller måske opdage en klassisk DR-serie, man ikke tidligere har set.
Vi er dykket ned i arkivet og har fundet 10 af de bedste danske serier, man kan se eller gense via Gensyn på DRTV lige nu.
1. Taxa
2. Borgen
3. Nikolaj og Julie
4. Rejseholdet
5. Forbrydelsen
6. Charlot og Charlotte
7. Edderkoppen
8. Een gang strømer
9. Gøngehøvdingen
10. Krøniken
Taxa (1997)
Man skulle måske ikke tro, at livet på og omkring det lille københavnske taxafirma, Krone-Taxa, kunne give indhold nok til 56 actionfyldte episoder, men det er ikke desto mindre lykkedes med dramaklassikeren, Taxa.
Det er en af Danmarks bedste manuskriptforfattere, Stig Thorsboe, der står bag, og foran kameraet vrimler det med store danske skuespillere som Trine Dyrholm, Peter Gantzler, Pernille Højmark, Jesper Lohmann, Peter Mygind og Anders W. Berthelsen.
Taxa består af fem sæsoner og 56 episoder.
Borgen (2010)
Stjerner er der også mange af i nyklassikeren Borgen, der er et politisk drama skabt af Adam Price.
Sidse Babett Knudsen brillerer i rollen som først partiformand og siden statsminister, Birgitte Nyborg, der med sin trofaste spindoktor, Kasper Juul (Pilou Asbæk) ved sin side, tørner sammen med bl.a. Peter Myginds usympatiske Michael Laugesen, Søren Spannings drevne Lars Hesselboe og Ole Thestrups bramfri Svend Åge Saltum.
Der er smæk for den dramatiske skilling, når vi følger det politiske liv på Christiansborg samt pressens dækning af selvsamme via den fiktive nyhedsstation TV1. Her huserer Birgitte Hjort Sørensen som den fremadstormende tv-vært Katrine Fønsmark over for Sørens Mallings lettere pressede nyhedschef, Torben Friis.
Borgen består af fire sæsoner og 38 episoder. Den fjerde sæson, som udkom i 2022, kan dog ikke ses på DRTV, men på Netflix.
Anmeldelse af sæson 4: Den danske politik må lade livet for 'Borgens' nye udenlandske fokus – Hiver de den hjem?
Nikolaj og Julie (2002)
Fra stort politisk drama til det mere familiære. Nikolaj og Julie lægger ud med at præsentere seerne for en rosenrød kærlighedshistorie om parret Nikolaj og Julie (Peter Mygind og Sofie Gråbøl), der tilsyneladende har alt, de drømmer om – for straks efter at smadre glansbilledet og kaste parret ud i en grim skilsmisse. Alt sammen inden for første afsnit.
Herefter er scenen sat for et både bevægende og frustrerende generationsportræt af moderne parforhold, som mange vil kunne spejle sig i, også her knapt 22 år efter premieren.
Foruden Gråbøl og Mygind medvirker bl.a. Dejan Cukic, Jesper Asholt, Sofie Stougaard, Therese Glahn, Ellen Hillingsø og Peter Gantzler.
Nikolaj og Julie består af tre sæsoner og 22 episoder.
'Sommerdahl' vender tilbage med femte sæson på TV 2
Rejseholdet (2000)
Rejseholdet blev den første danske tv-serie, der vandt en international Emmy for bedste dramaserie, og serien lagde på mange måder kimen til den klassiske krimiserie, som siden har vundet stort indpas hos danskerne.
Serien følger politiets rejsehold rundt i hele landet, hvor de opklarer den ene makabre og komplicerede forbrydelse efter den anden.
Dynamikken mellem hovedkaraktererne, IP, La Cour, Fischer, Ingrid Dahl, Gaby og Johnny er fremragende, ikke mindst takket være et stærkt manuskript af Peter Thorsboe og fine skuespilpræstationer fra Waage Sandø, Lars Brygmann, Mads Mikkelsen, Charlotte Fich, Trine Pallesen og Lars Bom.
Rejseholdet består af fire sæsoner og 32 episoder.
Redaktionens favoritter: Mads Mikkelsens 10 bedste danske roller
Forbrydelsen (2007)
Fra én populær krimiserie til en anden. Første sæson af Forbrydelsen lagde nærmest gaderne øde, og hele Danmark gættede med på, hvem der mon havde slået stakkels Nanna Birk Larsen ihjel.
Sofie Gråbøls sweaterklædte vicekriminalkommissær, Sarah Lund, går forrest i opklaringsarbejdet af det forfærdelige mord, og hun bliver flankeret af blandt andre Søren Malling, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Nicolaj Kopernikus, Lars Mikkelsen og Morten Suurballe.
Første sæson af serien udspiller sig over 20 dage og 20 episoder. I de efterfølgende sæsoner møder vi blandt andre Mikael Birkkjærs vicepolitikommissær Ulrik Strange og Nikolaj Lie Kaas i rollen som PET-medarbejder Mathias Borch.
Forbrydelsen består af tre sæsoner og 40 episoder.
Charlot og Charlotte (1996)
En af de lidt kortere serier i arkivet, men ikke mindre seværdige af den grund, er Ole Bornedals syrede roadmovie i fire episoder med Ellen Hillingsø og Helle Dolleris i titelrollerne som Charlot og Charlotte.
Serien følger det umage par, Charlot og Charlotte, der ikke kender hinanden, men alligevel ender i en bil sammen for at tage på en vild køretur igennem Danmark. Undervejs møder de en række mindeværdige og skøre karakterer, og samtidig lærer de både sig selv og hinanden bedre at kende.
Foruden Hillingsø og Dolleris medvirker blandt andre Ove Sprogø, Preben Kristensen, Baard Owe og Nicolaj Kopernikus.
Charlot og Charlotte består af én sæson og fire episoder.
Edderkoppen (2000)
Endnu en af de lidt kortere serier i DR-regi er miniserien Edderkoppen fra 2000. Serien er instrueret af den anerkendte instruktør Ole Christian Madsen og handler om efterkrigstidens København og den såkaldte edderkopsag.
Her styrer en række magtfulde mænd byen via lyssky forretninger og hjælp fra et korrupt politi, hvilket den unge journalist Bjarne Madsen kommer på sporet af.
Jakob Cedergren spiller hovedrollen som Bjarne Madsen, og over for ham kan man blandt andet opleve Stine Stengade, Bent Mejding, Bjarne Henriksen og Lars Mikkelsen.
Edderkoppen består af én sæson og seks episoder.
Skærmtid med Jakob Cedergren: "Beckham var bedre, end jeg huskede ham"
Een gang strømer (1987)
En af de "ældre drenge i serieklassen" er Anders Refns hårdkogte krimiserie Een gang strømer fra 1987 med Jens Okking og Jens Arentzen i hovedrollerne.
Okking spiller den alkoholiserede, tidligere kriminalbetjent, Karl Jørgensen, der nu arbejder for paspolitiet. Han kommer på kant med loven, da han hjælper datteren, Lis, hvis kæreste Kaj på tragisk – og mystisk? – vis mister livet.
Jens Arentzen er en fraskilt kriminalbetjent, der får nedsat en specialgruppe til at opklare Kaj-sagen, men som hurtigt må sande, at det ikke går helt som ventet.
En ekstra lille bonus er seriens titelmelodi – Kasper Windings klassiske banger, Sjæl i flammer.
Een gang strømer består af én sæson og seks episoder.
Gøngehøvdingen (1992)
Apropos gode titelmelodier kan der ikke være mange over 40 år, der ikke kan nynne den dramatiske og nærmest fanfarelignende Gøngehøvding-melodi, skrevet af Sebastian.
Serien er baseret på Carit Etlars bog af samme navn og er en (slags) historisk fortælling om Svend Poulsen (Søren Pilmark), hans tro væbner Ib (Per Pallesen) og en række andre gønger i deres kamp mod svenskerne tilbage i 1600-tallet. Der er kostumer, fægtekampe og dramatik for alle pengene.
I andre mindeværdige roller kan man opleve Kirsten Lehfeldt som den uhyggelige Kulsoen og Jens Okking som den onde Manheimer.
Gøngehøvdingen består af én sæson og 13 episoder.
Krøniken (2004)
Stig Thorsboe og Hanna Lundblad soler sig i øjeblikket i succes med TV 2's Badehotellet, men makkerparret står også bag den stort anlagte DR-dramaserie Krøniken, der høstede enorme seertal tilbage i 2004-2007.
Seriens omdrejningspunkt er radiofabrikken Bella, dens medarbejdere og ejerkreds. Her følger man blandt andet ejerfamilien Nielsen med patriarken Kaj Holger (Waage Sandø) i spidsen og hans to børn Søs og Erik (Maibritt Saerens og Ken Vedsegaard).
Samtidig lærer vi også blandt andre Ida og Palle (Anne Louise Hassing og Anders W. Berthelsen) at kende.
Som det også var tilfældet i Matador, er Krøniken bygget op omkring et fiktivt persongalleri, men der optræder også historisk korrekte personer og begivenheder.
Krøniken består af fire sæsoner og 22 episoder. Den fjerde sæson har dog kun to episoder.
24 gode grunde til at (gen)se Matador
Alle serierne kan ses i Gensyn på DRTV.
Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: