Serier | Nyheder

De bedste: Danske dramaserier i verdensklasse

AfNikoline Jakobsen
12. maj 2021
Foto: Nikolaj og Julie/DR

Del artikel

I Danmark har vi tradition for at producere tv-serier, der når langt ud over vores egne landegrænser. Her få du fem af de bedste fra nyere tid.


Måske kan du huske tiden før Netflix og HBO Nordic, hvor vi hver søndag kl. 20 klistrede os til tv-skærmen for at se nyeste afsnit af endnu en dansk tv-serie? I dag er de fleste danske serier at finde på diverse streamingtjenester. Og her får du en guide til fem af de bedste drama-serier fra nyere tid.

5. Nikolaj og Julie


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/05/7103050.jpg
Foto: Nikolaj og Julie/DR

Nikolaj og Julie er en serie, der for alvor delte vandende, da den blev sendt i begyndelsen af 00’erne. Selvom 1,5 million seere så med hver aften, og serien i 2003 vandt en Emmy for Bedste Internationale Dramaserie, var anmelderne dybt uenige om, hvad den kunne – og ikke kunne.

Serien handler om den klassiske 30-årskrise: hvordan får man karriere, parforhold og forældreskab til at gå op i en højere enhed? Den handler om forkølet koks i kærligheden. Om at hade og tilgive, elske og skuffe. Nikolaj kæmper sammen med sine to kammerater om at få et reklamebureau op at køre, samtidig med at han forelsker sig pladask i den hardcore advokat Julie, der næppe har tid til en drengerøv som ham.

LÆS OGSÅ: Ny trailer til kommende Viaplay-serie fra Anders Morgenthaler

Vi læner os tilbage og lader os underholde af et liv, vi kan spejle os i. Det geniale ved denne serie er, at det handler om helt almindelige mennesker i et hverdagsliv som vores eget. Den er realistisk uden at være socialrealistisk, og den hviner ikke af os med en løftet pegefinger.

Nikolaj og Julie kan ses på dr.dk/bonanza og købes på Blockbuster.dk.

4. Arvingerne


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/05/90317025.jpg
Foto: Arvingerne/DR

Arvingerne tager udgangspunkt i en voksen søskendeflok på fire, der hver især slås om, hvem der skal arve hvad efter deres mors død. I en forvejen splittet familie er det lidt af en bombe, der springer, når en millionarv skal fordeles mellem søskende uden nærkontakt.

Handlingen udspiller sig i og omkring det landsted, som moren efterlader sig. Vi følger de fire voksne børn, hvis vidt forskellige opvækst har sat markante præg på deres liv og spredt dem fra alle vinde.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: 3 gode serier du bør se i maj

Hemmeligheder og løgne kommer frem fra det skjulte, og gennem et overdådigt repertoire af karakterer skildres grådighed, svigt og undertrykte følelser. En hurtig og smertefri bodeling bliver begyndelsen på en rejse, der vender op og ned på familiens liv og tvinger hver af dem til at åbne øjnene på ny.

Arvingerne kan ses på DR TV og købes på Blockbuster.dk.

3. Rejseholdet


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/05/6431405.jpg
Foto: Rejseholdet/DR

En rigtig 00’er-serie, der skildrer det virkelige Rejseholdet og er baseret på rigtige kriminalsager. Serien var den første danske serie, der vandt en Emmy for bedste udenlandske drama i 2002.

I Rejseholdet følger vi Ingrid Dahl, Fischer, La Cour og alle de andre, der løser kriminalsager rundt omkring i danske provinsbyer. Serien veksler mellem nervepirrende opklaringsarbejde og den baggrundshistorie, der knytter sig til de enkelte forbrydelser.

Det er den perfekte blanding af fokuseret arbejde på efterforskninger og hovedkarakterernes evige vekslen mellem at tackle deres kaotiske følelsesliv og samtidig succesfuldt løse de kriminelle gåder.

LÆS OGSÅ: Sex, stoffer, og magt: Har du set Norges rekordbrydende hitserie?

Har du allerede set Rejseholdet og stadigvæk ikke fået nok, bør du lytte til podcasten Rejseholdet – Resten, der på bedste Boysen-manér gennemgår tv-serien afsnit for afsnit sammen med fans og eksperter.

Rejseholdet kan ses på dr.dk/bonanza og købes på Blockbuster.dk.

2. Borgen


https://imgix.vielskerserier.dk/2021/05/55267086.jpg
Foto: Borgen/DR

Som det hentydes af titlen portrætterer serien Borgen livet på Christiansborg i et fiktivt Danmark. Serien er endnu en af DR’s mirakelserier og er en dansk pendant til House of Cards, hvor vi i denne danske version følger toppolitikeren Birgitte Nyborg, spillet af Sidse Babett Knudsen.

LÆS OGSÅ: Kvinder i hovedrollen: Månedens serietip på C More

Vi oplever det politiske landskab fra både politikernes, journalisternes og privatlivets side, og gennem Nyborg kommer serien bag kulisserne i magtens centrum. Som en flue på væggen får seeren lov til at følge de problemer og dilemmaer, som politikerne stilles over for, og selvom serien er fiktiv, er det med klar inspiration fra de virkelige folketingspartier og Danmark.

Borgen fik premiere i 2010 og løb over tre sæsoner, men i 2020 blev det annonceret, en fjerde sæson forventes at få præmiere i 2022.

Borgen kan ses på Netflix og købes på Blockbuster.dk.

1. Forbrydelsen


'Forbrydelsen'
Foto: DR

Forbrydelsen er en serie, der for alvor satte dansk drama på verdenskortet. Til trods for at serien aldrig vandt en af dens mange nominerede Emmy’er, formåede den alligevel at sætte de færøske uldproducenter i fuld flor og skabe strikkede uldtrøjer akkurat som den, kriminalkommissær Sarah Lund er karakteriseret ved i serien.

LÆS OGSÅ: 10 film og serier du skal glæde dig til i 2021

Seriens 20 afsnit (sæson 1) foregår over 20 dage, hvor vi følger Sarahs efterforskning af mordet på en gymnasieelev. Serien er bl.a. kendt for at give seerne grund til at mistænke alle karakterer for mordet, før serien når sin afslutning. Desuden er serien utrolig velspillet og har et fuldstændig fænomenalt plot. Det er en serie med store og små følelser og en konstant splittelse mellem at holde af eller udstå de forskellige karakterer.

Forbrydelsen kan i øjeblikket ikke streames, men den bliver regelmæssigt lagt op på DR TV.

LÆS OGSÅ: Genindspilning af ‘Druk’ solgt på auktion til Leonardo DiCaprios produktionsselskab

LÆS OGSÅ: De fem bedste krimipodcasts lige nu

LÆS OGSÅ: Guide: 3 danske podcasts alle kan lytte med på

Del artikel

Læs mere omDanske serier

Andre Serier | Nyheder