Serier | Nyheder

Forfatterstrejken er slut! Her er hovedpunkterne i den nye aftale

Af
Daniel Lindekilde Engberg
27. september 2023
Forfatterstrejke slutter
Foto: Chris Delmas/AFP/Ritzau Scanpix

Del artikel

Efter 148 dage er manuskriptforfatternes strejke i Hollywood ophørt, og de kan nu vende tilbage til arbejdet med klare rammer for, hvad de kan forvente de kommende tre år.

Den lange strejke er endelig forbi. For to dage siden kom det frem, at Writers Guild of America (WGA) og Alliance of Motion Picture and Television Producers havde indgået en aftale. Den aftale er nu stemt igennem officielt.

WGA kaldte aftalen for exceptionel, og nu er nogle af milepælene kommet frem, rapporterer Variety.

Minimum antal af manuskriptforfattere

En af de store knaster i forhandlingerne var antallet af manuskriptforfattere, der arbejder på en serie i de såkaldte 'forfatterrum'. Her er der kommet fremgang i den nye aftale mellem parterne.

Serier, der har fået bestilt op til seks afsnit pr. sæson, skal hyre mindst tre hovedforfattere, hvori seriens showrunner kan indgå, og tre 'staff writers', der hjælper til med at forfatte manuskripterne, komme med ideer, finpudse manuskripterne osv.

Hvis en serie er mellem syv og 12 afsnit pr. sæson, skal minimum fem 'staff writers' hyres, og ved serier på 13 afsnit og derover skal seks 'staff writers' hyres.

Undtagelsen er, hvis en serie kun har én manuskriptforfatter, som er tilfældet ved serier som f.eks. The White Lotus.

Der er yderligere kommet nye regler for, hvor lang tid forfatterne skal hyres ad gangen for at give stabilitet i arbejdsforholdene og tillade forfatterne at tjene nok til diverse forsikringer, der optjenes på arbejdspladserne.

Royalties for streaming

Et af de andre store emner i forhandlingerne var, hvor mange penge forfatterne skulle modtage ved afspilning af deres arbejde på streamingtjenesterne.

Den nye model bygger på et 'bonus system', hvor forfatterne modtager et beløb, når visse milepæle opnås for de højt budgetterede serier lavet til streaming. Denne bonus dækker altså kun serier, der er lavet som streaming-originaler, og ikke ældre tv-serier som f.eks. Venner eller Suits.

Når en film eller serie lavet til streaming bliver set af 20 % eller mere af streamingtjenestens indenlandske (USA i de fleste tilfælde) befolkning i løbet af de første 90 dage fra en series premiere, får forfatterne en bonus på mellem 9.000 og 16.400 dollars pr. afsnit og 40.500 dollars for en spillefilm med et budget på over 30 millioner dollars. Efterfølgende år skal serien eller filmen igen ses af 20 % af den indenlandske befolkning i løbet af årets første 90 dage for at få bonussen.

Brug af AI

Et af de helt store stridspunkter var AI og brugen af samme i forbindelse med udarbejdelsen af manuskripter. Her har diskussionen gået på at beskytte forfatternes rettigheder. Hovedpunkterne er endt således:

AI kan ikke skrive eller omskrive litterært materiale, og tekster, der produceres af AI kan ikke betegnes som kildemateriale.

En forfatter kan benytte sig af AI i skrivningsprocessen, såfremt klienten (som regel et studie, men kan dække alle, der hyrer en tekstforfatter) samtykker, og brugen af AI følger klientens regler omkring en sådan brug. En klient kan ikke gøre krav på, at forfatteren gør brug af AI.

Klienten skal fortælle, hvis noget af det materiale, forfatteren får at arbejde med er generet helt eller delvist af AI.

Udnyttelse af forfatteres arbejde må ikke bruges til at træne AI til at fremstille lignende tekster.

Filmmanuskripter

Manuskriptforfattere til spillefilm skal fremover betales for at lave mindst en omskrivning, efter et første udkast leveres. Dette gik producenterne i første omgang med til, men kun når det gjaldt originale manuskripter. Det blev dog ændret til også at gælde ikke-originale manuskripter, da forfatterne frygtede, at studierne i højere grad ville fokusere på remakes og adaptation for at slippe for en anden gennemskrivning.

Der er yderligere kommet flere regler for, hvornår forfatterne betales for deres arbejde, da betalingsprocessen har været kritiseret for at være trukket i langdrag før i tiden. Grundlønnen er også blevet løftet.

Forfatterhold

Nogle forfattere arbejder i hold af to eller flere, og det har før sat pres på at optjene nok penge til at få sygeforsikring og pension, da de blev krediteret som en og derfor skulle dele lønnen.

Nu bliver de krediteret efter, hvor mange personer de er, og får derved lettere ved at tjene til dagen og vejen.

Del artikel

Andre Serier | Nyheder