Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Julehjertets hemmelighed' er som en klassisk julekalender, men åh så moderne i sit samfundssyn

AfDaniel Lindekilde Engberg
30. november 2022
Karen (Karla Larsen Moltsen) og Rumle (Thea Sofie Lundbak) i 'Julehjertets hemmelighed'
Foto: DR

Del artikel

'Julehjertets hemmelighed' har charme, men den lugter langt væk af samfundskritik og public service i stedet for julet kanel.

Julehjertets hemmelighed

Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 1. december 2022
Genre: Jul
Instruktør: Poul Berg
Manuskriptforfatter: Poul Berg og Jesper Nicolaj Christiansen (Efter ide af Thomas Glud og Mia Marie Borup)

Medvirkende: Karla Larsen Moltsen, Thea Sofie Lundbak, Isa Thorlacius, Maximillian Henriques Hale, Vigga Bro, Esben Dalgaard, Mia Lyhne m.fl.
Land: Danmark
Antal afsnit: 24

Det magiske julehjerte, en juvel med magiske kræfter, bliver stjålet fra skovkonen (Vigga Bro), der råber efter tyven "Du aner ikke, hvad du har stjålet! Det ødelægger julen!" Så er man ligesom i gang i DRs nyproducerede julekalender Julehjertets hemmelighed.

På herregården møder vi den 12-årige Karen (Karla Larsen Moltsen), der sammen med nissen Rumle (Thea Sofie Lundbak) ser til gården og hjælper den på vej med lidt nissemagi. Alt er dog ikke så godt, som det ser ud, for 2. december fylder Karen 13 år. Det betyder desværre, at hun - anno 1850'erne, hvor julekalenderen er sat i scene - er voksen og ikke længere vil kunne se eller høre Rumle.

Skovkonen (Vigga Bro) i 'Julehjertets hemmelighed'
Foto: DR

Det gode med det onde

Karen møder heldigvis skærsliberen Lars Ravn (Niels Martin Eriksen). Han er sort om øjnene, har en lang frakke og tilhørende cowboyhat på og kunne lige så godt have skrevet ordet 'OND' i panden på sig selv. Han giver hende julehjertet og fortæller, at hvis man udfører et magisk ritual, kan man se nisser, selv om man er blevet voksen.

Så Karen tager imod julehjertet og udfører ritualet, der findes i nissebogens 'Forbudte magiske ritualer'. Hvem skulle have troet, at det ville skabe problemer? Måske Rumle, tænker man, men han går også selviskhedens vej.

Sidehistorier om trolovelser, kvinder, der begår sig i videnskab, og ansatser til at bryde den sociale arv, udgør et par af de øvrige temaer i den nye julekalender på DR.

Skærsliberen Lars (Niels Martin Eriksen) og Karens lillebror Johannes (Sigurd Moe) i 'Julehjertets hemmelighed'
Foto: DR

Skuespil og karikaturer

Det er nogle gange en ærgerlig situation, når børn spiller med i film og TV, for som regel er skuespillet... ikke helt overbevisende. Helt markant er det dog med nissen Rumle. Måske den tåkrummende oplevelse kommer fra den dissonans, der ligger i, at en så ung barnestemme kommer ud af en nissemund med fuldskæg omkring.

Generelt er skuespillet i Julehjertets hemmelighed meget teatralsk, og dialogen får et unaturligt udtryk, når figurerne prøver at tale overformelt. Undtagelser er Mia Lyhne som godsejerfruen og Vigga Bro som skovkonen, der virker som de mest naturlige i deres roller. Vigga Bro har dog en mere moderne sprogbrug, så en del af naturligheden kan nok tilskrives dette.

De mest karikerede roller som Lise Baastrups oldfrue Miriam, Niels Martin Eriksens skærsliber Lars Ravn og Vigga Bros skovkone er med længder de mest underholdende karakterer.

Oldfruen Miriam (Lise Baastrup) og Karen (Karla Larsen Moltsen) i 'Julehjertets hemmelighed'
Foto: DR

Disrupt det samfund

Klassesamfund, kønsroller og social arv er tre af de ord, der bedst kan bruges til at beskrive Julehjertets hemmelighed. Så meget er tydeligt ridset op allerede fra første afsnit. Du hører stort set ikke ét ord komme ud af Karens bror, Rasmus (Maximillian Henriques Hale), i de første par afsnit, der ikke er en kritik af det samfund, han lever i.

Husk, at du som 17-årig altid ved bedst, og hvis en ældre person mener noget andet, er han eller hun bare forstokket. Serien gør det svært at være uenig, når herremanden (Esben Dalgaard), der er personificeringen af år 1850, bliver portrætteret, som han gør. Mon ikke han (og andre, der tænker som ham) langsomt kommer på bedre tanker, efterhånden som julekalenderen skrider frem?

Hvad julekalenderen vil sige med alt dette, står dog endnu ikke helt klart efter de første tre afsnit, som er stillet til rådighed for pressen. Den prøver tydeligvis at drage paralleller til nutiden, men der er sket så meget mellem 1850 og 2022 på alle fronter, at en sammenligning virker ret forceret. Hvis pointen på den anden side er at vise, hvor godt vi har det nu, er det jo opløftende. Det er endnu usikkert, hvorvidt sidstnævnte er intentionen.

Rasmus (Maximillian Henriques Hale) og Marie Louise (Isa Thorlacius) i 'Julehjertets hemmelighed'
Foto: DR

På mange måder en klassisk julekalender

Tvivlen skal dog komme Julehjertets hemmelighed til gode. Efter de første afsnit er der mange ting, der ikke giver mening, men det bliver forhåbentlig forklaret senere.

Det er formentlig mest det voksne publikum, der vil bide mærke i den tydelige tematik i Julehjertets hemmelighed. For børnene er der nok at komme efter: flotte kostumer, tydeligt udskårne karakterer, der er lette at forstå og forholde sig til, samt masser af nisser og magi, man kan blive fortryllet af.

Ud fra traileren og den beskrivelse DR har udgivet at dømme, tegner Julehjertets hemmelighed til at blive et klassisk julekalendereventyr med nisser, mørke kræfter og vigtigst af alt en jul, der skal reddes.

Den største udfordring for julekalenderen er nok, at den til en vis grad kommer til at konkurrere med den populære Tinka og sjælens spejl på TV2. Det er ikke alle familier, der har tid til to føljetoner i december.

Herfra skal dog lyde en opfordring til at holde øje med Julehjertets hemmelighed. Potentialet er i hvert fald til stede for, at det kan blive en af de bedre julekalendre. Man kan dog håbe, at den skruer lidt ned for samfundssnakken og i stedet finder lidt mere af den gode julestemning frem.

Julehjertets hemmelighed sendes på DR1 fra 1. december kl. 19:30, men kan ses på DRTV allerede fra morgenstunden.

Del artikel

Læs mere omJulDRTV4 hjerter

Andre Serier | Anmeldelser