Bastian Emil Goldschmidt taler tit i telefon med sin 30 år ældre ven, og så har han en svaghed for foie gras
Mange vil nok kende Bastian Emil Goldschmidt som kommentator på Eurosport, hvor han bringer cykelsportens store dramaer ind i stuerne, særligt når Giro d’Italia ruller over skærmen. Selv har han aldrig har været cykelrytter, men hans store fascination af sporten og dens idealer er blevet dyrket siden barnsben.
Goldschmidts lidenskab for cykelsporten har ført til mere end bare kommentatorarbejde. Han er også forfatter og oversætter, og har blandt andet gjort den italienske forfatter Curzio Malapartes bog ’Coppi og Bartali’ tilgængelig på dansk og tilføjet et efterord (2024). Hvad få måske ved, har han også skrevet og udgivet musik i sine yngre dage.
Nu er han aktuel med sin skønlitterære debut ’Rytteren og den rejsende’. En bog, som har været undervejs i to år. Romanen udspiller sig ved et hestevæddeløb i Italien, og for at fange detaljerne er Goldschmidt selv rejst dertil flere gange, talt med jockeyer og andre aktører inden for galopsporten.
Med hvad ellers? Vi satte os ned med Bastian Emil Goldschmidt på café Sebastopol på Nørrebro og stillede ham 22 spørgsmål om tilværelsen lige nu.
Bastian Emil Goldschmidt
Født 1992, forfatter, cykelkommentator, musiker.
Har tidligere udgivet bøgerne ‘Fremad’ (2021) og ‘Verden af vilje’ (2022). Plus ‘Der var engang en mand som hed Fausto Coppi’ i samarbejde med Jørgen Leth. Har desuden oversat ‘Coppi & Bartali’ af Curzio Malaparte.
Hvad er det første du læser hver dag?
Lige nu er det ‘Anna Karenina’ af Tolstoj. Den er lang, så den har jeg været i gang med et stykke tid. Jeg synes, man vinder hele dagen ved at have læst noget skønlitteratur om morgenen. Nektar for sjælen, som man kan bygge dagen op omkring.
Hvad er din favoritavis?
Det er den italienske sportsavis ’La Gazzetta Dello Sport’. Den er på lyserødt papir. En enormt smuk avis.
Hvad er den vigtigste bog, du har læst?
’The Sun Also Rises’ af Ernest Hemmingway. Jeg kan læse den en gang om året og opdage noget nyt hver gang.
De bedste bøger i 2024 – indtil nu
Hvad gør du for at finde ro?
Jeg kan se den samme film igen og igen. Nogle gange tre gange på en dag, hvis jeg synes, der er meget uro eller friktion.
Hvad spiser du rigtig tit?
Jeg elsker at spise smørrebrød på smørrebrødsrestauranter. Stemningen er så jovial, og der er en skarp ramme omkring, hvordan måltidet foregår. Det er virkelig en stor glæde, jeg prioriterer højt.
Hvad er din største last?
Dårlig til at komme i gang med dagen. Når det lykkedes at stå op klokken 7, er det jo nogle gode timer med meget ro, og hovedet fungerer i højt tempo.
10 medrivende sportsfilm og serier
Hvad spiser du, når ingen kigger?
Jeg kan godt lide foie gras. Det må jeg indrømme.
Hvad er din underlige besættelse?
Jeg er meget besat af concorde, og bruger tid hver dag på at læse om flyet og forstå ingeniørbedriften bag. Jeg har en ret stor samling af frimærker, breve, konvolutter, kuglepenne og postkort fra concorden. Den er jeg åbenbart endeløst fascineret af. Forsøget på at overvinde tid og rum.
Hvilken kunstner har du senest lyttet til?
En dansk artist, som hedder Croatian Amor. Elektronisk, eksperimenterende musik, som jeg dyrker og lytter rigtig meget til.
Hvilken film/serie ser du igen og igen?
Jørgen Leths film ’Pelota’ om det baskiske boldspil. Den varer 46 minutter og fortæller om historien og traditionen bag den her meget smalle baskiske sport, som går i familiær arv fra far til søn.
Anmeldelse: ’Ted Lasso’ sæson 3 underholder lige til slutfløjtet
Hvad gør dit liv lettere?
At tale med min gode ven Brian Holm. Vi taler ofte i telefon sammen, og han er altid god til at sætte ens små problemer i perspektiv.
Hvem inspirerer dig indenfor dit felt?
Cykelrytterne inspirerer mig enormt meget. Jeg tager mange af de værdier og idealer som cykelrytterne mestrer til mig og forsøger at implementere dem i mit eget liv.
Inden for ord er jeg meget inspireret af den spanske digter Federico García Lorca. Hans sammensætning af ord, sanselighed og genstande. De sætter tankerne i gang.
Hvor får man det bedste måltid i København?
Hos Mathias Silberbauer i Jægersborggade. Han har en meget skarp, faglig stolthed, og styrer sin restaurant med perfektion. Det rammer aldrig forbi.
Hvor er dit yndlingssted i København?
Landbrughøjskolens Have, uden tvivl. Der går jeg tur hver dag. Det er et meget livsbekræftende sted, hvor mennesker lykkedes med at få ting til at gro og vokse. Det er altid en lutring og lindring at gå gennem haven.
Hvad gør du for lidt?
Jeg ville gerne sove lidt mere.
Hvad er dit motto?
Min elskede bror og jeg har sammen mottoet ’kæmp dig selv’. Det betyder, at det er i striden og i kampen, meningen findes. Det er noget, jeg minder mig selv om i de vanskeligste øjeblikke.
Hvilken podcast lytter du til?
Jeg hører faktisk ikke podcasts.
Ugens podcastafsnit af 'Det, vi elsker': Besøg af Søren Kragh-Jacobsen
Hvor er dit happy place på internettet?
Der er et arkiv over forfatteren Curzio Malaparte med billeder fra hans italienske, modernistiske hus på Capri og artikler om hans liv og hjem.
Hvem ville du ikke kunne modstå at tage en selfie med?
Tom Boonen. Min gamle barndomscykelhelt.
Hvad var din seneste Google-søgning?
Diskografien for den italienske sangerinde Mina. Hun har lavet et album, ’Studio Uno’, som jeg ikke kunne huske titlen på.
Hvad ville du ønske flere folk kendte til?
Biblen. Jeg tror mange ville glæde sig over at blive oplyst og opildnet over skønheden i mange af teksterne. At se det som et kunstværk.
Hvad er det sidste du gør hver dag?
Jeg har et stearinlys ved siden af sengen, som jeg puster ud.
Skærmtid med Martin Johannes Larsen: "Jeg er en hund efter voksen-reality"
Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: