Kultur | Guides

Skærmtid med Lærke Winther fra 'Jagtsæson 2': "Gillian Anderson inspirerer mig virkelig i øjeblikket"

Af
Signe Bjørg Granberg
22. marts 2024
 ”Skærmtid” med Lærke Winther.
Denne uges gæst i 'Skærmtid' er skuespiller Lærke Winther, der lige nu er aktuel i komedien 'Jagtsæson 2' / Foto: Kaspar Wenstrup

Del artikel

Hver uge dykker Vi Elsker Serier ned i en aktuel kulturpersonligheds skærmforbrug. I denne uge bliver vi klogere på, hvad skuespiller Lærke Winther ser og lytter til lige nu.

Skuespiller Lærke Winther har medvirket i en lang række danske film og serier i løbet af de seneste 15 år. De fleste kender hende nok fra blandt andet satireserien Normalerweise, TV 2-serien Dicte og komedierne Mødregruppen og Jagtsæson.

Lige nu er hun aktuel i opfølgeren til Jagtsæson, der kan ses i biograferne landet over.

Hvad arbejder du på for tiden?

– Lige nu har jeg travlt med at promovere min nye film, Jagtsæson 2, og så er jeg også i gang med at lave en actionkomedieserie i Sverige, som Martin Høgsted har skrevet.

Hvilken tv-serie er du optaget af lige nu?

– Lige nu er jeg faktisk "in between series", og det kan jo godt være et svært sted at være. Men inden da var jeg meget optaget af serien Slow Horses på Apple TV+ med Gary Oldman. Jeg har slugt alle afsnit og glæder mig til næste sæson.

Hvilken serie vender du altid tilbage til?

– Jeg elsker naturserier, hvis jeg virkelig skal slappe af, og specielt dem med David Attenborough, fordi han har sådan en rar stemme.

Hvilket tv-program har sidst fanget din opmærksomhed?

– Det har det program, der hedder Et helvedes børnehjem. En af dem, der står bag programmet, Henriette Karlsen, har startet en ny forening, som hedder De stærke børn. Den forening er jeg ambassadør for, og den prøver at hjælpe udsatte og anbragte børn i Danmark, og det viser Et helvedes børnehjem, at der i den grad er brug for.

Har du en guilty pleasure, når det kommer til tv-programmer?

– Jeg ved egentlig ikke, om det er en guilty pleasure, for det burde det ikke være, men min datter og jeg har set Love on the Spectrum (Kærlighed på spektret, red.), og selv om jeg normalt ikke dyrker den slags programmer, er det fantastisk. Man lærer at forstå de mennesker, der er på spektret så at sige, og man knuselsker dem.

Jeg kan også godt lide at se X Factor! Det er bare virkelig god underholdning.

Hvilken film har senest gjort indtryk på dig?

– Det har Poor Things, som, jeg synes, er et mesterværk! Jeg skal helt klart se den igen. Alt spiller bare sammen i den film – manuskript, skuespil, scenografi og kostumer. Ethvert billede er ligesom at sidde og kigge på et kunstværk, skuespillet er sublimt, og teksten er fantastisk. Jeg er ovenud begejstret!

Hvilken film er den næste, du skal se i biografen?

– Der går så mange gode film lige nu, så jeg er faktisk lidt bagud, fordi jeg har haft travlt den seneste måned. Men jeg skal i hvert fald have set The Zone of Interest og Anatomy of a Fall.

Har du en yndlingsskuespiller?

– En, der inspirerer mig i øjeblikket, er Gillian Anderson. Det har blandt andet noget at gøre med den alder, hun har, og de ting, jeg ser hende lave.

Grunden til, at hun er inspirerende er, at når man bliver ældre og får mere erfaring, så kommer der en anden eventyrlyst, og det kan man i dén grad mærke på Gillian Anderson.

Hun formår at transformere sig, hvilket er tydeligt, når man ser hende i noget af det, hun senest har lavet – serierne The Great, The Crown og Sex Education.

Hvad er der i snackskålen, når du ser tv og serier?

– Jeg kan faktisk godt lide bland-selvslik. Det er ikke så tit, jeg spiser det, men når jeg kommer i tanke om det, bliver jeg virkelig glad. Jeg kan godt lide det der med at gå ned i butikken og finde en pose og vælge ting ud. Men jeg kan også godt lide god chokolade og is!

Hvilken musik og podcast lytter du til?

– Jeg synes, musik og podcasts er to meget forskellige ting. Jeg har en meget alsidig musiksmag, og som regel bruger jeg musik til at underbygge eller få mig ud af en stemning. Jeg er glad for musik som Thomas Dybdahl, Tindersticks og Ray LaMontagne.

I forhold til podcasts lytter jeg meget til R8dios podcasts, hvor jeg også selv har været en del af universet. Så jeg følger meget med i deres udvikling. Jeg er også glad for Notesbogen, især Line Knutzon-afsnittet, og så har jeg lige opdaget Portrætalbum i forbindelse med, at jeg selv medvirkede. Det er et virkeligt godt koncept.

Hvilken kulturoplevelse vil du anbefale til folk?

– Gå mere i biografen, gå mere ud at høre musik, gå mere i teatret. Det er føde for sjælen! Mange biografer er også begyndt at have morgenforestillinger, hvor man lige får en kop kaffe med i købet. Det kan jeg godt lide.

Hvilken teateroplevelse har senest overrumplet dig?

– Det har Farvel til Madonna med How To Kill a Dog. Den var helt fantastisk, og de to – Jennifer Vedsted Christiansen og Emma Sehested Høeg – er en gave til vores lille land.

Hvilke apps på din telefon bruger du mest?

– Helt klart Rejseplanen og Maps, og så spiller jeg rigtig meget Wordfeud. Når jeg vinder over de gode i Wordfeud, er det en stor sejr for mig. Og det er især Lars Ranthe, som er rigtig god til Wordfeud. Når jeg vinder over ham, kan jeg godt lige finde på at sende en besked og håne ham.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omSkærmtid

Andre Kultur | Guides