Film | Anmeldelser

Anmeldelse: Jagten på vittigheder er gået ind i ’Jagtsæson 2’

Af
Louise Kidde Sauntved
20. marts 2024
anmeldelse af jagtsæson 2
'Jagtsæson 2' / Foto: Andreas Bastiansen / Nordisk Film

Del artikel

Vi mangler i den grad film om venskaber mellem kvinder. Desværre er ‘Jagtsæson 2 – I medgang og modgang’ ikke det bedste bud, selv om den har sine øjeblikke.

Jagtsæson 2

Premieredato: 21. marts 2024 i biograferne
Genre: Komedie
Instruktør: Peter Molde-Amelung
Manuskriptforfatter: Lars Mehring og Claudia Boderke
Medvirkende: Mille Dinesen, Lærke Winther og Stephania Potalivo
Land: Danmark
Spilletid: 1 time og 30 minutter

Den første Jagtsæson fra 2019, instrueret af Tilde Harkamp, der senere lavede den fabelagtige ungdomsfilm Smuk, var en halvlunken affære, der dog også indeholdt fine betragtninger om venindeskaber som den undertiden vigtigste relation, en kvinde kan have i sit liv. Det var både fint og opbyggeligt at se et venskab forme sig mellem Mille Dinesens Eva og hendes eksmands nye, unge, kæreste Bella (Stephania Potalivo). Men rigtigt sjovt blev det aldrig.

Det samme kan desværre siges som Jagtsæson 2 I medgang og modgang, der denne gang har Peter Molde-Amelung i instruktørstolen. Handlingen i filmen fortsætter, hvor etteren slap. Eva er i et varmt og kærligt forhold med den søde hospitalsklovn Jan (Lars Ranthe), men har mistet sit job og har mere end almindeligt svært ved at sige til både Jan, veninderne og omverdenen som helhed, at hun har brug for hjælp.

Derfor får hun rodet sig ud i en vild løgnehistorie om, at hun har fået et job hos den økologiske startup ØKO-wear, ledet af hipsteren over dem alle, og Bellas gode ven, Jakob-Martin – som i virkeligheden har hadet hende fra første sekund og ikke kunne drømme om at ansætte hende.

Ændrede planer

Da Bella afslører, at hun skal giftes med Evas eksmand Steen, falder det i Evas lod at arrangere polterabend. Hun planlægger den helt store tøsetur med strip og partybus. Men da hun opdager, at Jakob-Martin også skal med, øjner hun en sidste chance for at imponere ham. Så med et slag forvandles tøseturen til en kold nat i en skov med myg og økologisk tema. På sidelinjen står Malene, der er blevet skilt og ikke vil erkende, at det faktisk gør ondt.

Der er med andre ord nok at tage fat i: Moderne selvstændige kvinder, der har svært ved at bede om hjælp, fordi det føles som et svaghedstegn. Idéen om, at man bare skal op på hesten igen efter et brud, i stedet for at tage sig tid til at sørge og bare være i smerten.

Den nye kvinde, der inderst inde frygter, at fordi hendes mand var utro med hende, vil han også være hende utro. Og så selvfølgelig venindeskabet, der godt kan have det lidt svært, når der er tre om bordet. Især når de pågældende tre overhovedet ikke er ærlige om hverken deres handlinger, intentioner eller inderste følelser.

Under bæltestedet

Det kunne have været en virkelig god film om, hvordan det er at være kvinde midt i livet. Sammen og hver for sig. Det er det også – i glimt.

For desværre er det ikke her, fokus ligger i Jagtsæson 2. Den kiksede polterabend i skoven kommer for eksempel mest til at handle om, at Eva får en flåt på kønsdelene, der er særdeles svær at få fjernet. Selv om de prøver på alle mulige måder (i lang, lang, lang tid.) Det lyder ikke særligt sjovt på papiret – og er det heller ikke i filmen.

Faktisk er det lige så lidt sjovt, som da Nicolaj Kopernikus fik klunkerne i klemme i en sauna i filmen Klassefesten, der nok må siges at være den mandlige pendant til Jagtsæson. (Hvilket ikke er så underligt, eftersom makkerparret Lars Mehring og Claudia Boderke har skrevet begge serier). Heller ikke selv om Olivia Franciska Fevel Borgels er en kærkommen, og faktisk oprigtigt sjov, tilføjelse som Bellas knastørre kusine, der går klædt i gråt fra top til tå og er kronisk ude af stand til at smile.

Alle kan bruge en klovn

Og så er det i øvrigt også lidt ærgerligt, at historien handler mere om mænd, end om kvinderne selv: Om Steen er Bella utro. Om den potentielle mandlige chef vil tage Eva til nåde, selv om hun er så håbløst utjekket. Om Malenes mand er kommet videre uden hende.

Og så er det også lidt svært at have ondt af Bella, selv om hendes kommende mand potentielt er hende utro. For en del af præmissen i første film var jo netop, at Bella opfordrede Malene til at få sine tanker om utroskab ført ud i livet, fordi hun mente, at det bare skulle “knaldes væk”. Og se nu bare, hvordan det gik!

Der er dog også lyspunkter i Jagtsæson 2. Og ligesom i den første film står der Mille Dinesen og Lars Ranthe ud over dem med store, fede bogstaver. Mille Dinesens dilemma er relaterbart, deres indbyrdes kemi er uovertruffen, og deres parforhold er både varmt, kikset, sjovt og meget ægte.

Mon ikke der er en del kvinder derude, der kan nikke genkendende til Evas ønske om at være i kontrol og bare kunne det hele – samtidig med at alt både indeni og udenpå er i opløsning og indeni er i opløsning? Og som egentlig godt kunne bruge deres helt egen klovn, der bare kan rumme det hele? Man kunne ønske, at noget af den varme var blevet overført til det centrale trekløver. De er jo trods alt veninder.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser