Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Sex Education’ siger farvel med et brag af en finalesæson

Af
Claus Nygaard Petersen
21. september 2023
Sex Education sæson 4 anmeldelse
Mimi Keene som Ruby og Asa Butterfield som Otis i 'Sex Education' / Foto: Samuel Taylor / Netflix

Del artikel

Fjerde og sidste sæson af den sexpositive komedieserie på Netflix giver fuld gas på både grin og rørende øjeblikke samt gode diskussioner af accept.

Sex Education sæson 4

Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 21. september 2023
Genre: Komedie, drama
Instruktør: Dominic Leclerc m.fl.
Manuskriptforfatter: Laurie Nunn (serieskaber)
Medvirkende: Asa Butterfield, Emma Mackey, Ncuti Gatwa, Gillian Anderson, Aimee Lou Wood, Conno Swindells, Dan Levy m.fl.
Land: England
Antal afsnit: 8

Kærlighed og sex. De to evige duellanter, der gang på gang skaber konflikt og harmoni mennesker imellem. Oftest opstår problemerne på baggrund af to ting: ego og uvidenhed.

Netflix’ oplysningsperle Sex Education har i de tre foregående sæsoner gjort sit for at berige seerne med guldklumper, når det kommer til sex og følelser.

Omdrejningspunktet har hidtil været ungersvenden Otis (Asa Butterfield) og den fandenivoldske Maeve (Emma Mackey), der sammen agerede uautoriserede sexterapeuter for eleverne på Moordale-gymnasiet. Alle former for seksualitet er blevet behandlet, inklusiv de følelser og traumer, som kan opstå i forbindelse med usikkerhed eller overgreb.

Det har været en underholdende, medrivende og informerende rejse indtil videre, og derfor er det ekstra ærgerligt, at vi nu er nået til slutningen.

Alligevel er det svært at være negativ, for fjerde og sidste sæson af Sex Education er lige som forgængerne, tilsat en ekstra følelsesmæssig prikken til hjertekulen.

Efter Moordales lukning i forrige sæson skal Otis og mange af de andre elever nu starte på det meget moderne, inkluderende og woke Cavendish. Men også der lever kliker i bedste velgående, og egoer/meninger kan spænde ben for selv de mest velmenende intentioner.

Og så er der Maeve, som studerer i USA. Er hun og Otis kærester, eller hvad er de? Og hvordan håndterer man et langdistanceforhold, når man ikke engang er sikker på, hvad man er?

Bedste sexundervisning

Serieskaber Laurie Nunn virker til hele tiden at have haft en solid idé om, hvor seriens handling har skullet bevæge sig hen. Til trods for det konstant voksende persongalleri har hver person fået tid og plads, så de har fremstået nuancerede.

Et par stykker er skåret fra – heriblandt far/datter-duoen Jakob (Mikael Persbrandt) og Ola (Patricia Allison) – og nogle nye kommer til, eller gamle bipersoner får mere plads. Langt hen ad vejen virker det ikke, som om vi er i den afsluttende sæson.

Det kan noget. Ofte når serier rammer den sidste sæson, bliver det et ræs med at få alle de forskellige historier forløst tilfredsstillende. Og det er meget sjældent, at det rent faktisk lykkes.

Derfor bevarer Sex Education sin flabede friskhed hele vejen. For det føles vitterligt som en ganske almindelig seriesæson.

Med tanke på at Emma Mackey har gang i en meget lovende spillefilmskarriere og uforlignelige Ncuti Gatwa – der igen brillerer som Otis’ bedste ven Eric – der lige om lidt indtræder i rollen som det britiske ikon med verdens bedste skruetrækker i Doctor Who, er skriften på væggen efterhånden tydelig.

For det er de færreste serier, som får lov at overleve, når nogle af de mest populære skuespillere forlader den. Men igen, historien bliver udfoldet på en sådan vis, at en eventuel fortsættelse ikke ville være fuldstændig utænkelig.

Sex i alle former

En af Sex Educations styrker har altid været evnen til at balancere komik med drama. Hele udviklingen omkring den evigt smilende Aimee (Aimee Loou Wood), der efter at være blevet udsat for et overgreb i anden sæson, har ledt efter en måde at bearbejde oplevelsen. For den sidder stadig dybt i hendes sind.

De kunstneriske udfoldelsesmuligheder på Cavendish er måske vej til en form for forløsning.

Accept har altid været det store emne i serien. Kan man acceptere sin egen seksualitet og andres, og kan man acceptere sin fortid, nutid og fremtid, selv om den måske ikke er det, man havde håbet på – det handler alt sammen om accept.

Otis' mor Jean (mesterlige Gillian Anderson) skal balancere livet som midaldrende singlemor til en nyfødt, der samtidig heller ikke vil risikere at ryge ud af arbejdsmarkedet. Komiker Hannah Gadsby er en herlig scenestjæler som Jeans radiochef.

Når man har været vant til at være den stærke, der klarer det hele selv, er det ikke nemt at bede om hjælp eller sige stop. Det er altid nemmere at være hjælperen end den, der skal hjælpes.

Og der er mange af de her små sidehistorier i Sex Education, der rammer plet.

Non-binære Cal (Dua Saleh) og deres hjerteskærende oplevelse med at være fanget i krop, som ikke afspejler det indre billede, de har af dem selv, og Erics stadig store dilemma om sin kristne tro og dens accept af ham, er nogle af sæsonens stærkeste.

Gennemgående komik får vi med Otis’ kamp for at blive Cavendishs officielle sexterapeut, hvor modstanderen O (Thaddea Graham) udfordrer ham på ikke bare det faglige, men også hans generelle selvopfattelse.

Selv om Maeve starter sæsonen ud i USA – hvor danske Marie Reuther er lårklaskende sjov som hendes privilegerede roommate med manglende situationsfornemmelse – tvinger omstændigheder hende tilbage til England. Igen betyder det en konfrontation med fortiden og ikke mindst, hvad slags forhold hun og Otis har – præcis som det har været i de foregående sæsoner.

Sex Education slutter præcis, som den kom – med et brag af grin og mange rørende øjeblikke. Den cementerer dermed sin position som en af de bedste ungdomsserier, Netflix til dato har spyttet ud.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste